Falowanie obrotów zaraz po włączeniu samochodu

czem1
Zarejestrowani

op Witam wszystkich Biggrin Jestem nowym uczestnikiem forum!
Niedawno kupiłem Scenica III z gazem i mam pewien problem po odpaleniu. Od razu nadmienię, że nie zawsze dzieją się takie cuda. 
Pierwsza rzecz to, że po odpaleniu auta potrafi dość mocno zaterkotać. W poniedziałek jadę na wymianę oleju i zobaczymy czy to pomoże. 
Martwi mnie także falowanie silnika zaraz po odpaleniu (Zamieszczam film) potrafi tak falować do kilku minut, wchodzi na niższe obroty i jest już ok. Przy ruszeniu od razu przy tym falowaniu po wciśnięciu sprzęgła obroty lecą do góry i po zmianie biegu zamula go. Po chwili takie rzeczy się kończą i później pracuje już normalnie. 
Mechanik powiedział, że jest na ssaniu ale jakoś mi się to nie widzi. Wcześniej miałem Modusa i takich objawów nigdy nie było. 

https://youtube.com/shorts/yN107QMZXAM?feature=share

Wielkie dzięki za jakieś wskazówki i informacje Biggrin
Pozdrówki
pio555 napisał 16-11-2023, 12:34:
Zapraszamy do przywitania się z innymi użytkownikami. Pierwszy post zgodnie z regulaminem pkt.4 powinien znajdować się w Powitaniach.
Kolejny post proszę napisać w Powitaniach. http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2023, 12:34 przez pio555.)

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

(16-11-2023, 12:31)czem1 napisał(a): Pierwsza rzecz to, że po odpaleniu auta potrafi dość mocno zaterkotać.
KZFR do wymiany

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi pio555 za ten post post:
  • czem1
czem1
Zarejestrowani

op Czy to może być też kwestia tego falowania obrotów na zimnym silniku ??

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

Przepustnica do czyszczenia i wymiana uszczelki

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi pio555 za ten post post:
  • czem1
Mentalista8
Zarejestrowani

Dokładnie, terkotanie to jedno, a falowanie to drugie. Mam w swojej Megane III też 1.6 16V 110 km i również zauważyłem od jakiegoś czasu falowanie obrotów. Ja u siebie wymieniałem rozrząd razem z KZFR stosunkowo niedawno. Jak się z grubsza orientowałem z tym falowaniem to faktycznie mówili przede wszystkim że to przepustnica. Pytanie czy u Ciebie temperatura otoczenia ma znaczenie? Bo u mnie jak było ciepło to problemu nie było. Im chłodniej tym się to bardziej nasila.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Mentalista8 za ten post post:
  • czem1
hubert80
Zarejestrowani

Witam.Proponuję tez sprawdzić instalacje gazową.może potrzeba lekkiego wyregulowania może jakiś filterek do wymiany.Miałem takie coś w MEGANCE KIEDYŚ.Może warto sprubować!!A PRZEPUSTNICA TO I TAK DO CZYSZCZENIA.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi hubert80 za ten post post:
  • czem1
czem1
Zarejestrowani

op Dziękuje wszystkim za odpowiedzi Biggrin Wybaczcie też, że tak późno się odzywam ale w międzyczasie dowiedziałem się, że zostanę tatą i nie było czasu żeby tutaj zajrzeć Biggrin
Będę ogarniał rozrząd bo mechanik mówi, że wszystkie te dziwne przypadłości to wina właśnie rozrządu. Okaże się. Mechanik podobno bardzo ogarnięty z polecenia.
Co do gazu to zaraz po zakupie autka oddałem żeby gazownik wszystko zobaczył i mówił że jest wszystko ok.
Ogólnie same problemy z tym autem ale to już na inne wątki i tematy. Dziecko się zbliża więc niezawodne auto potrzebne i to mnie najbardziej w tym wszystkim stresuje.

Odpowiedz
[-] 2 użytkowników postawiło piwo użytkownikowi czem1 za ten post post:
  • Binio, PunkRock86
user64
No to gratulacje!

Odpowiedz
[-] 2 użytkowników postawiło piwo użytkownikowi user64 za ten post post:
  • Binio, czem1

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości