Wymiana rozrządu 1.2 tce 130KM

bonanzas
Zarejestrowani

op Cześć. Mam od nowości Scenika III 1.2 TCE 130 KM (rocznik 2015, użytkowany od marca 2016). Przebieg 82 000 km. Wydaje się, że powinienem już wymienić rozrząd. Ile mniej więcej powinny kosztować części (na allegro widzę różne zestawy w różnych cenach), a ile robocizna w okolicach Warszawy? Czy z jakiegoś powodu lepiej będzie zrobić to w ASO? Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę?

Odpowiedz
kaimoon
Zarejestrowani

Cześć cześć,

W moim przypadku przy bardzo podobnym do Twojego (85000 km) był wymieniony rozrząd zestawem o numerze OE 130C12345R wraz z dodatkowymi rzeczami, w załączniku dodałem zdjęcie.

Nie jestem w stanie stwierdzić czy jest to kompletny rozrząd, w silniku jest bodajże jeszcze drugi łańcuch od osprzętu, ale mechanik mi mówił, że jak się z nim nic nie dzieje to się go nie rusza.

Nie serwisowałem od zakupu auta w ASO, więc się tu nie wypowiem, natomiast auto było do tej pory w 3 serwisach:
- Motrio na Grochowskiej
- Motoklinika w Legionowie
- Franctech w Piasecznie

Wszystkie trzy znają się na Renault, ale nie wszyscy znają bolączki 1.2 TCe, najbardziej na tych silnikach znał się człowiek z ostatniego serwisu.

Załączone pliki

Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2023, 12:12 przez kaimoon.)

Odpowiedz
bonanzas
Zarejestrowani

op
(03-12-2023, 12:11)kaimoon napisał(a): Dziękuję za wskazówki i polecenia. Możesz rozwinąć wątek bolączek 1.2TCe? Chodzi o to, że trzeba je znać, aby wymienić rozrząd, czy miałeś inne problemy z silnikiem? Jeżeli tak, chętnie dowiem się jakie i przy jakim przebiegu.
pio555 napisał 03-12-2023, 20:38:
Zapraszamy do przywitania się z innymi użytkownikami. Pierwszy post zgodnie z regulaminem pkt.4 powinien znajdować się w Powitaniach.
Kolejny post proszę napisać w Powitaniach. http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2023, 20:38 przez pio555.)

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości