Soft sterownika wtrysku
(30-12-2023, 11:05)Artur_K napisał(a): W pyren wersja oprogramowania to 8000, czy to jest ta najbardziej właściwa dla 1.2 tce 130 ? najlepiej wrzuć screenshota z tego ekranu z numerami wersji, numerami części itp., powinno tam być kilka różnych numerów, i po którymś pewnie można do tego dojść (nie po tym, który wrzuciłeś) - tylko możesz sobie zamazać VIN (jak chcesz) bo też tam pewnie jest. Dlaczego uważasz że możesz mieć wersję niewłaściwą dla swojego silnika? (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-12-2023, 11:26 przez Proxima.) (30-12-2023, 11:50)wojteks napisał(a): Bo to co jest w silniku nie musi być najnowszą wersją dla niego dostępną, według zasłyszanych opinii nowsze oprogramowanie mniej psuje silnik wysokiego ryzyka.No to źle zrozumiałem, myślałem, że może kolega wymieniał sterownik silnika i zastanawiał się, czy ma w nim już właściwy soft dla swojej wersji ;) W każdym razie znając pełne oznaczenie oprogramowania można sprawdzić w bazie danych Reproga, czy jest ono najnowsze, przy czym wersja offline często dodawana do chińskich interfejsów zawiera aktualizacje tylko jakoś tak do połowy 2020 roku, więc jeśli dla tego silnika były jeszcze jakieś aktualizacje później, to da się sprawdzić chyba tylko clipem z pełnym dostępem online. Chyba, że ktoś wie, że ma w swoim aucie na 100% najnowszą wersję, i mógłby porównać oznaczenia.
op
Z wrzucaniem screenów mam problem, bo tutaj małe pliki są nieczytelne, a inaczej nie ogarniam, choć próbowałem. Jest tak :
Ecu: 11246 INJ_H5F_X95_0000_54A Id001 Oznaczenie części zamiennych 01498S Id002 Dostawca 001 Id003 Numer programu db Id004 Numer ścieżki diagnostycznej 54 Id005 Wersja oprogramowania 8000 Id006 Numer ustawienia 0795 Id007 Wersja 03328R Id008 Kod Vin vin auta Czemu o to pytam ? Jest w sieci sporo sugestii, żeby zaktualizować oprogramowanie sterownika wtrysku do wersji z po 2017 r, z tego co piszą wersja nr 8000, podobno zmniejsza zauważalnie efekt turbodziury i apetyt na paliwo, więc może i by warto, ale nie wiem co mam. (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-12-2023, 12:51 przez Artur_K.)
Skoro ludzie piszą o wersji 8000 to zapewne chodzi jednak o nr, który podałeś wcześniej - pytałem o inne numery, gdyż ta konkretna numeracja nie jest podawana w bazie danych. Natomiast oprogramowanie o numerze 1498S jest softem zawartym w bazie aktualizacji z 2020r, tak więc prawdopodobnie było najnowszym w tamtym momencie. Za mało chyba wiem o Sc III jednak ;)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-12-2023, 16:14 przez Proxima.)
op
Jeszcze oprócz powyższych ( które również znalazłem ddt4all )udało mi się znaleść :
Hardware number 23710 3328R W obu programach nie znalazłem innych informacji. Po nowym roku kupię elma z bt i zobaczę, co jeszcze można wyświetlić w innych programach. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

![[-]](https://www.scenic-forum.pl/images/revision-scenic/collapse.png)