SCENIC I PH II zawór sterujący kołem zmiennych faz rozrządu i wypadanie zapłonu

kamilusss90161
Zarejestrowani

op Witam. Mam wrażenie że mój scenic 2.0 16v z 2000r. nie generuje tyle mocy co powinien jest jakby trochę zamulony i na biegu jałowym zauważyłem wypadanie zapłonu. Czym może to być spowodowane dodam że cewki i świece wymienione. Poniżej  dodałem jeszcze zdjęcie które zrobiłem po wyjęciu zzfr i pytanie czy taki ruch rdzenia i zarazem otwierania się go jest normalny czy jednak coś go blokuje i nie może się do końca otworzyć. Za pomoc z góry dziekuję i pozdrawiam.

Załączone pliki

Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2024, 12:52 przez kamilusss90161.)

Odpowiedz
krzysztofk
Zarejestrowani

Myłeś zawór?
Wygląda jakby się przycierał.
Kompresja mierzona?
Masz gaz? Na benzynie to wypadanie?

Scenic II ph II 2007 1,9dCi 131KM 
Diagnostyka komputerowa, mechanika, blacharstwo, lakiernictwo

Odpowiedz
kamilusss90161
Zarejestrowani

op Nie myłem go jutro spróbuję to zrobić ale jak poruszam tym czpieniem wewnątrz to nie wyczuwam oporu podczas przesuwania tylko tak jak widać na zdjęciu otwiera się do tego momentu i jak by coś go podpierało i dalej nie idzie czy mogło się tam coś dostać do środka w miejsce cewki i go blokuje? Gaz oczywiście mam wypadanie zapłonu jest również na benzynie choć trochę mniej wyczuwalne jak na gazie. Kompresji jeszcze nie mierzyłem ale mam taki zamiar może jutro mi się uda.

Odpowiedz
kamilusss90161
Zarejestrowani

op Ok zawór wyjąłem rozebrałem i wyczyściłem ale nic to nie zmieniło dalej otwiera się do momentu pokazanym na zdjęciu i pytanie czy to tak ma być czy może cewka spuchła w środku i blokuje ten rdzeń że dalej się nie przesuwa co do pomiarów sprężania to wyglądają następująco
 na zimnym
1 od Aku 13,0 bara
2 cyl 14,3 bara
3 cyl 13,5 bara
4 cyl 13,5 bara
na rozgrzanym silniku
1 od Aku 12,8 bara
2 cyl 13,5 bara
3cyl 13 bara
4 cyl 12,6 bara
wydaje mi się że tragedii nie ma więc coś innego powoduje wypadanie zapłonu

Odpowiedz