SCENIC III Odkręcenie Koła pasowego 2.0dci automat

misiuszefsilowni
Zarejestrowani

op 1.Panowie jak ustawić skrzynie żeby bez problemu odkręcić w domowych warunkach koło pasowe 2.0dci automat ? Macie jakieś sposoby porady chce wymienić pasek osprzętu, koło pasowe, rolkę napinacz, proszę o jakieś porady ? 
2. Z jakim momentem dokręcać później koło pasowe?

Odpowiedz
Ghostman
Zarejestrowani

Niedawno robiłem w warsztacie aut francuskich. Mechanik mówił, że po dokręceniu koła pasowego 3h musi stać zanim odpalisz, inaczej będzie ciekło.

Odpowiedz
Jurek
Zarejestrowani

Od strony grodzi nad półosią masz szczelinę w której śrubokrętem blokujesz wieniec zębaty na kole zamachowym .Odkręcić najłatwiej kluczem udarowym . Moment jeśli to śruba 14 120Nm +95 +/-15 stopnikoniecznie nowa śruba.
@ Ghostman co będzie ciekło ? To nie był szaman ?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2024, 18:07 przez PunkRock86.)

Odpowiedz
Ghostman
Zarejestrowani

Dobra już wiem ;) Powiedział mi, że przy tej wymianie trzeba zmienić uszczelniacz wału i o tym uszczelniaczu mówił, że po zamontowaniu puchnie te 3h i dopiero można jechać.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2024, 09:39 przez Ghostman.)

Odpowiedz
misiuszefsilowni
Zarejestrowani

op Czyli ścigając koło pasowe - nowa śruba i jakiś uszczelniacz ?

Odpowiedz
Ghostman
Zarejestrowani

Ja dałem do serwisu i kazałem zrobić wszystko co trzeba. O śrubie nie wiem czy była wymieniana, ale reszta tak. Tam jeszcze coś trzeba było odkręcić i poluzować, bo nie było miejsca, ale nie pamiętam co.
Oryginalny zestaw paska z kołem pasowym nie zawiera tej śruby.

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(24-01-2024, 17:06)misiuszefsilowni napisał(a): Czyli ścigając koło pasowe - nowa śruba i jakiś uszczelniacz ?
Nowa śruba na pewno a uszczelniacz to nie koniecznie bo tu mowa o uszczelniaczu wału a takie koło pasowe nie wpływa na ten uszczelniacz.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości