tylna kamera na szybie - którędy poprowadzić przewód

wleniu
Zarejestrowani

op Witam,
Pytanie jak w temacie,
Chcę założyć na tylną szybę kamerkę. Ma ktoś doświadczenie którędy poprowadzić przewód (USB) do niej ?
Pod podsufitką ? Ale jak ją zdjąć/odkleić ?

Czy może dołem w tunelu gdzieś się da ?

Możecie coś doradzić ?

Pozdrawiam
wleniu

Odpowiedz
pawlosio
Zarejestrowani

Prowadziłem scenic kabelek do kamerki wstecznego...
Mi bardzo pomocny był metalowy drut długości około metra lub może być dłuższy..
Tylko to taki drut pręt który musi być sztywny...nie może się lekko zginąć...
I koniec kabelka przyklejalem taśma klejąca i drut przepychalem w różnych miejscach...oczywiście uważając na możliwe instalacje itd...
Bardzo płynnie to szło...
Z nadwozia do klapy bagażnika przepychalem podobnie tylko używając krótszego druty...przeciskając przez "wężyki" zawierające inne kabelki popsikalem WD 40 co dało super poślizg i ładnie przechodziło...
Ogólnie tapicerkę gdzie można to tylko podważałem i utykalem przewód a gdzie trzeba było przepchnąć to drutem..

Ja kabelek poprowadziłem dołem przy progach aż do tylnego słupka..później do góry i do klapy bagażnika w podsufitce..z klapy bagażnika już gdzie chcesz..

Prowadziłem dołem bo mam szyberdach

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2024, 16:53 przez pawlosio.)

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi pawlosio za ten post post:
  • wleniu
vitia
Zarejestrowani

Wg uznania. Moim zdaniem najprościej (zakładam, że podłączasz tylną do przedniej) poprowadzić bokiem podsufitki. Ściągasz osłony słupków, uszczelki drzwi i lecisz. Jeśli masz zwykłą tylną klapę, prościzna. Choć przełożenie kabla w przelotce jest może nieco pracochłonne. Gorzej jak masz otwieraną szybę - tu zawsze niestety musi dyndać nadmiar kabla potrzebny przy otwieraniu szyby.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi vitia za ten post post:
  • wleniu

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości