Zerwany pasek klinowy po wymianie rozrządu

pawkam565
Zarejestrowani

op     Witam,
ostatnio oddałem renie do mechanika w celu wymiany rozrządu czyli pasek, koło zmiennych faz rozrządu i pompa wody wraz ze wszystkimi śrubkami i pierdółkami do tego potrzebnymi. Dostaje telefon że rozrząd założony, coś tam mechanik odpowietrzył i odpalił samochód, chwilę pochodził i coś jebnęło , że się tak wyraże i od razu zgasił silnik. Pasek KLINOWY pękł i wkręcił się w koło rozrządu ( patrząc od strony nadkola, to na samym dole to koło się znajduje , mam fotkę i zaraz spróbuję wrzucić ) .Pasek rozrządu jest cały i nienaruszony. Ponoć teraz silnik nie chce zakręcić a z tego co mówił mechanik , pasek klinowy był w dobrym stanie i został założony poprawnie i teraz pytanie z jakiego powodu ,według Was, mogł on pęknąć? I dlaczego właśnie po wymianie paska rozrządu?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-03-2024, 18:06 przez pawkam565.)

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

Stary pasek
zatarta któraś rolka
Kolo pasowe
to przyczyny
Skutki
Jak jestes wierzacy ro modl sie o jak najniższe szkody

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
pawkam565
Zarejestrowani

op Czyli rozumiem że jeżeli nawet dojdzie do remontu silnika to te rzeczy musowo sprawdzić i w razie co wymienić żeby się nie powtorzyła historia ponownie.  Sprawa została zgłoszona do ubezpieczalni warsztatu ( mechanik sam zaproponował takie rozwiązanie ) i zostało spisane oświadczenie na którym przyznaje się on do winy. Więc mam nadzieję że nie poleci z mojego portfela . W poniedziałek ściągnie głowice i rzeczoznawca oceni co i jak.

PS. pisząc koło pasowe chodzi o alternator albo sprężarke klimy czy źle rozumuje ?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-03-2024, 18:25 przez pawkam565.)

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

Kolo.pasowe to kolo pasowa "napędowe z walu"
Masz jeszcze rolke alternatora klimy pomy wody i tolke prowadzaca.
W przypadku twojej awarii jest.mozliwosc przestawienia rozrzadu kolizji tlokow z zaworami i w najgorszym wypadku wymiana silnika

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
milejow
Zarejestrowani

Pewnie źle założony pasek osprzętu i efekt na zdjęciu. W tych silnikach zawory są z plasteliny, zrzuci głowicę,da do zrobienia i będzie jeździł dalej

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-03-2024, 21:22 przez milejow.)

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi milejow za ten post post:
  • krzysztofk
PunkRock86
Moderatorzy

(23-03-2024, 17:56)pawkam565 napisał(a): Witam,
ostatnio oddałem renie do mechanika w celu wymiany rozrządu czyli pasek, koło zmiennych faz rozrządu i pompa wody wraz ze wszystkimi śrubkami i pierdółkami do tego potrzebnymi. Dostaje telefon że rozrząd założony, coś tam mechanik odpowietrzył i odpalił samochód, chwilę pochodził i coś jebnęło , że się tak wyraże i od razu zgasił silnik. Pasek KLINOWY pękł i wkręcił się w koło rozrządu ( patrząc od strony nadkola, to na samym dole to koło się znajduje , mam fotkę i zaraz spróbuję wrzucić ) .Pasek rozrządu jest cały i nienaruszony. Ponoć teraz silnik nie chce zakręcić a z tego co mówił mechanik , pasek klinowy był w dobrym stanie i został założony poprawnie i teraz pytanie z jakiego powodu ,według Was, mogł on pęknąć? I dlaczego właśnie po wymianie paska rozrządu?

U mnie był założony krzywo, rowki się nie zgadzały. Jedną nitkę wciągnęło i silnik trup. Gość który odkupił ode mnie ES3 później zdał mi relacje z sekcji. Mimo tego że silnik pracował wtedy na postoju, bez obciążenia to poza kompletem zaworów, obitych tłoków to nawet wał powyginało ...

Whistling Żłopię browar, jaram szlugi,nie ma na mnie żadnej siły.
Byłem punkiem, jestem punkiem, będę punkiem do mogiły.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości