op
witam, zaczął mi się pojawiać (sporadycznie) komunikat o treści: skontroluj układ wtrysku paliwa. Auto szczeniak III z 2010r z 1,9 Dci. Po kilku takich udałem się do mechanika. Komputer wykrył spadek ciśnienia. Auto przyśpiesza b.dobrze, silnik chodzi równomiernie, nie ma się do czego przyczepić. Mechanik stwierdził, że mam jeżdzić dalej i obserwować. Tak przejezdziłem pół roku. Teraz mam nowy objaw: jak wyskakuje teraz komunikat (o tej samej treści), to już uruchomić auta nie mogę. Muszę wyjmować i wsadzać kartę nawet 2-3 razy by auto uruchomić. Oczywiście silnik pracuje bez zarzutu. Własnie wróciłem z urlopu- 3,3tys. km zrobiłem, nic w pracy silnika nie zauważyłem Przeglądałem fora o podobnych tematach ale żadne nie miało mojego ostatniego objawu. Na jednym z forum zalecili spróbować użyć płynu do czyszczenia wtryskiwaczy, ale po jego zastosowaniu jakby częściej zaczęły pojawiać się te komunikaty i problemy z uruchomieniem silnika. Dzięki za wszelkie sugestie, chciałbym jakąś wiedzą dysponować zanim udam się do mechanika
komunikat: skontroluj .......
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

![[-]](https://www.scenic-forum.pl/images/revision-scenic/collapse.png)
Dziś udało mi się w zdiagnozować przyczynę mojego problemu. To ta dobra teraz ta druga. Mówiąc krótko winny okazał się sterownik silnika. gdy był zimny nie stwarzał kłopotów, gdy nagrzewał się to zaczynał wariować. Teraz stoję przed dylematem czy naprawiać stary czy lepiej kupić nowy.