Renault Scenic II szarpie podczas jazdy ze stałą prędkością

michal21m
Zarejestrowani

op Witam forumowiczów,

Mam Renault Megane Scenic II z 2004 roku. Diesel 1.5 DCI. Pewnego razu kiedy jechałem S'ką jakoś około 110-120 km/h, auto nagle zaczęło mi szarpać. Po jakimś czasie odtworzył się sygnał dźwiękowy i silnik samochodu zgasł. Na desce rozdzielczej wyskoczył jakiś komunikat na 1-2 sekundy, po czym zniknął. Niestety nie pamiętam jakiej był treści, ze względu na to, że był napisany w innym języku. Całe "szarpanie" wygląda tak jakbym podczas jazdy delikatnie naciskał hamulec na pół sekundy i puszczał. Dzieje się tak tylko podczas jazdy ze stałą prędkością (to może być 50 km/h, 70 km/h). Kiedy muszę gdzieś autem awaryjnie dojechać to moja jazda polega na przyspieszaniu do określonej prędkości, puszczaniu gazu, znowu przyspieszaniu itd. Bo tylko wtedy auto mi nie szarpie i nie gaśnie.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

(06-05-2024, 18:20)michal21m napisał(a): Witam forumowiczów,

Mam Renault Megane Scenic II z 2004 roku. Diesel 1.5 DCI. Pewnego razu kiedy jechałem S'ką jakoś około 110-120 km/h, auto nagle zaczęło mi szarpać. Po jakimś czasie odtworzył się sygnał dźwiękowy i silnik samochodu zgasł. Na desce rozdzielczej wyskoczył jakiś komunikat na 1-2 sekundy, po czym zniknął. Niestety nie pamiętam jakiej był treści, ze względu na to, że był napisany w innym języku. Całe "szarpanie" wygląda tak jakbym podczas jazdy delikatnie naciskał hamulec na pół sekundy i puszczał. Dzieje się tak tylko podczas jazdy ze stałą prędkością (to może być 50 km/h, 70 km/h). Kiedy muszę gdzieś autem awaryjnie dojechać to moja jazda polega na przyspieszaniu do określonej prędkości, puszczaniu gazu, znowu przyspieszaniu itd. Bo tylko wtedy auto mi nie szarpie i nie gaśnie.

Pozdrawiam.

Miałem podobne przygody - pomogła wymiana map-sensora. Proponuję jakimś programem odczytać parametry jego pracy podczas jazdy ( czy i w jakim zakresie zmienia się wartość mierzona ciśnienia, czy też stoi w miejscu na jednej wartości (częsty przypadek). Warto sprawdzić szczelność osadzenia sensora w gnieździe.

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi ko-ma za ten post post:
  • michal21m
michal21m
Zarejestrowani

op Sprawdzę i dam znać, dzięki za szybką odpowiedź!
pio555 napisał 07-05-2024, 10:34:
Zapraszamy do przywitania się z innymi użytkownikami. Pierwszy post zgodnie z regulaminem pkt.4 powinien znajdować się w Powitaniach.
Kolejny post proszę napisać w Powitaniach. http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2024, 10:34 przez pio555.)

Odpowiedz
michal21m
Zarejestrowani

op Map Sensor został wymieniony na nowy, ale zachowanie auta pozostaje bez zmian.

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

(10-05-2024, 10:54)michal21m napisał(a): Map Sensor został wymieniony na nowy, ale zachowanie auta pozostaje bez zmian.

Ale żadnego odczytu parametrów pracy oczywiście nie zrobiono?
Wymiany w ciemno bez próby zdiagnozowania są najdroższą metodą napraw.

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(10-05-2024, 20:19)ko-ma napisał(a): Wymiany w ciemno
Kto bogatemu zabroni?

Odpowiedz
michal21m
Zarejestrowani

op Po prostu miałem taką możliwość, dlatego wymieniłem na nowy. Ten komunikat, o którym wspomniałem we wstępie to Laadstrom defect.

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(11-05-2024, 14:31)michal21m napisał(a): Laadstrom defect
A w jakimś ludzkim języku?

Błąd doładowania, obstawiam na kończące się turbo, dziurę w dolocie, uszkodzone sterowanie turbiną, nie zamykający się EGR, ......

I co tam jeszcze da się wymyślić, diagnostyka z odczytem parametrów podczas pracy silnika konieczna.

Odpowiedz
Proxima
Zarejestrowani

(11-05-2024, 14:45)wojteks napisał(a):
(11-05-2024, 14:31)michal21m napisał(a): Laadstrom defect

Błąd doładowania, 

Hmm, a może raczej błąd ładowania? Holenderskie fora przy tym komunikacie wskazują raczej na problem z alternatorem(bądź regulatorem napięcia na nim), akumulatorem, bądź jeszcze gdzieś głębiej w elektronice pojazdu.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2024, 15:32 przez Proxima.)

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

Czyli wracamy do diagnostyki, bez tego to zgadywanie a jeżeli to błąd ładowania to raczej jest bez związku z szarpaniem.

No to sugeruję przelewy wtryskiwaczy i weryfikację czy pompa CR nie opiłkuje, to chyba silnik na osprzęcie Delphi.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2024, 15:44 przez wojteks.)

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości