SCENIC III Klimatyzacja nie chłodzi

Kuniasty
Zarejestrowani

op Witam,
Scenic 1.6 benzyna 2009 r. - klimatyzacja nie chłodzi. Kompresora się załącza, ciśnienie czynnika 4 bar (mierzone na postoju), intensywność nawiewu zwiększa się od razu po włączeniu klimy nawet na opcji SOFT. Na podstawie wcześniejszych postów sprawdziłem do tej pory: 
- czujnik temperatury parownika - wskazania multimetru (2,8 kOhm)
- czujnik temperatury wewnętrzny (przy lusterku środowym cofania) - wskazania multimetru 10,5 kOhm w domu (około 21-22 st C), po wystawieniu na zewnątrz budynku wskazania zaczęły rosnąć do ponad 12 kOhm (przy temp ok 16 st C)
- czujnik w lusterku zewnętrznym - zakładam, że działa prawidłowo - wskazania na liczniku poprawne
Po sprawdzeniu programem ddt4all jeden z czujników pokazuje -40st C (zdjęcie poniżej)
Ktoś orientuje się, który to czujnik ? Czy wskazania czujników są wyłącznie z panelu klimatyzacji ?
Dodam, że po kupnie (końcem marca) klimatyzacja nie działała - nie było czynnika. Po sprawdzeniu szczelności i dobiciu klimatyzacja działała aż do zeszłego tygodnia. Po zamontowaniu gazu przestała działać - podejrzewam że to zbieg okoliczności ale może ktoś tutaj przerabiał podobny przypadek i "gaziarze" coś przez przypadek sknocili.
Dodam jeszcze, że bezpieczniki od klimy w kabinie sprawdzone. Pod maską nie sprawdzałem - na pokrywie jest przykręcony komputerek od gazu.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2024, 21:11 przez Kuniasty.)

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(08-05-2024, 20:42)Kuniasty napisał(a): Po zamontowaniu gazu przestała działać - podejrzewam że to zbieg okoliczności ale może ktoś tutaj przerabiał podobny przypadek i "gaziarze" coś przez przypadek sknocili.
Masz przyczynę, coś rozłączyli albo uszkodzili. Jedź z reklamacją że coś spier....li.

Zdjęcia nie widać.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2024, 20:54 przez wojteks.)

Odpowiedz
Kuniasty
Zarejestrowani

op
(08-05-2024, 20:53)wojteks napisał(a):
(08-05-2024, 20:42)Kuniasty napisał(a): Po zamontowaniu gazu przestała działać - podejrzewam że to zbieg okoliczności ale może ktoś tutaj przerabiał podobny przypadek i "gaziarze" coś przez przypadek sknocili.
Masz przyczynę, coś rozłączyli albo uszkodzili. Jedź z reklamacją że coś spier....li.

Zdjęcia nie widać.

Zdjęcia dodane,
Jeżeli przyczyną jest czujnik nie mający nic wspólnego z ich robocizną to wolę w pierwszej kolejności to sprawdzić.

Odpowiedz
pawlosio
Zarejestrowani

Hmm. Czasem może to być pierdoła....ale w zbyt duze przypadki nie wierzę...
Przy zakładaniu gazu coś się stało że klima nie działa....ale co? Tak czasem bywa...

Może jakiś kabelek...może jakaś wtyczka...jeśli jakiś czujnik pokazuje -40 stopni to klima się nie załączy...

Kiedyś dawno temu coś robiłem przy aucie - nic wielkiego- i przestała działać mi instalacja LPG..aż musiałem pojechać do gazownika...on szybko zdiagnozował że czujnik temp źle pokazuje i okazało się że jak grzebałem to musiałem tam pewnie ręką dotknąć i jeden kabelek się uszkodził od czujnika ale tak że nie widać było ..

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

(09-05-2024, 19:02)pawlosio napisał(a): Przy zakładaniu gazu coś się stało że klima nie działa....ale co? Tak czasem bywa...
jedz do gaziarzy niech naprawiaja

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
Kuniasty
Zarejestrowani

op
(09-05-2024, 19:34)pio555 napisał(a):
(09-05-2024, 19:02)pawlosio napisał(a): Przy zakładaniu gazu coś się stało że klima nie działa....ale co? Tak czasem bywa...
jedz do gaziarzy niech naprawiaja

Póki co mam wyjęty panel klimatyzacji. 
Posiada ktoś schemat wtyczek ? Póki co sprawdziłem tylko rezystancje czujnik temperatury parownika na pinach 4 i 40. Ewentualnie może ktoś wie, które piny są od czujnika temp na zewnątrz ? na ddt4all pokazuje -40 external temperature może piny tego czujnika nie łączą

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

Czemu się czepiłeś tego parametru odczytanego w UCH? Drugi parametr z IH_eksternal _temp masz pokazany prawidłowo.
Nawet nie wiesz za co odpowiada ten drugi parametr z VH_eksternal_temp a się nim przejmujesz. Może tak ma być. Ważniejsze jest to co pokazuje panel klimatyzacji a tam masz wszystko ok. Prąd płynący przez elektrozawór regulujący wydajność sprężarki masz prawidłowy. Sprawdź jaką temperaturę pokazuje sonda parownika, sprawdzisz pyclipem. Masz sprzęgło elektryczne w sprężarce? Załącza się? Może masz sprzęgło sztywne i jest zerwane.
Ciśnienie wzrasta po załączeniu klimatyzacji na pracującym silniku?
Masz tylko trzy czujniki temperatury do klimatyzacji, jeden w kabinie przy lusterku, drugi na zewnątrz w lusterku kierowcy i trzeci czujnik temperatury parownika.

Odpowiedz
Wozny84
Zarejestrowani

Też mam -40c i też mnie zastanawia czy tak ma być

[Obrazek: 36086ea295b2394011fc050c37d080c8.jpg]

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2024, 21:35 przez Wozny84.)

Odpowiedz
Kuniasty
Zarejestrowani

op
(09-05-2024, 21:34)Wozny84 napisał(a): Też mam -40c i też mnie zastanawia czy tak ma być [Obrazek: 7d85d81a768b202cd7a80847db5211d8.jpg]

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
a klimatyzacja chłodzi ?

Odpowiedz
Wozny84
Zarejestrowani

Tak, chłodzi

Natomiast w innym miejscu gdzie Ty masz -40c ja mam prawidłowo [Obrazek: 1fb6c1f6e1c0e24a6b8ab00b41b5713d.jpg]

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2024, 21:43 przez Wozny84.)

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości