SCENIC III Obwód czujnika temperatury wody - SCHEMAT do ECU

wojjtekk
Zarejestrowani

op Witam. SCENIC III 1.9 dci 130. Mam problem z obwodem czujnika temperatury wody. ECU generuje błąd stały o kodzie DTC011511 (CC.0) - czyli obwód otwarty lub zwarcie do masy. Clip pokazuje cały czas temperaturę 118. W związku z tą usterką mam zablokowaną klimatyzację oraz tempomat i ogranicznik prędkości.
Wczoraj zabrałem się konkretnie do tego i silnik wyjechał na zewnątrz, aby przejrzeć całą wiązkę. Moja wtyczka od czujnika temperatury wody (na termostacie) ma dwa piny, kolor przewodów to pomarańczowy i fioletowy. Na wszystkich schematach, które znalazłem w internecie są biały i szary. 

Nie wiem czy nie potrafię czytać już schematów czy o co chodzi...

Rozprułem wiązkę, bo myślałem, że gdzieś były lutowane. Nic z tego.
-Pomarańczowy przewód idzie jak na schemacie od razu na wtyczkę do ECU (Czarna), ale na pin J1 a nie jak w schemacie na J4 [Obrazek: eek.png]
-Fioletowy przewód idzie do BSM/USM obok akumulatora na białą wtyczkę oznaczoną MN.

Oba przewody nie są uszkodzone, mają ciągłość i nie były nigdzie lutowane.

Wykluczam więc uszkodzenie przewodu pomarańczowego idącego do ECU, ale interesuje mnie gdzie dalej idzie sygnał przewodu "fioletowego" po wejściu do BSM. Czy wraca on do czarnej wtyczki ECU? Czy idzie dalej do BSI? Według schematu oba przewody powinny być w czarnej wtyczce ECU.

CLIP twierdzi, że gdzieś jest przerwa w obwodzie lub zwarcie do masy. Generuje stały błąd DTC011511 (CC.0)
Temperatura odczytana w CLIP'ie cały czas 118*
Oczywiście w pierwszej kolejności wymieniony czujnik, a nawet dwa różne. Dla pewności

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2024, 09:14 przez wojjtekk.)

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

Skoro czujnik dobry i odczyt z ECU to 118 stopni to w takim razie co pokazuje wskaźnik w liczniku w tym samym czasie?

Odpowiedz
wojjtekk
Zarejestrowani

op
(08-06-2024, 09:38)wojteks napisał(a): Skoro czujnik dobry i odczyt z ECU to 118 stopni to w takim razie co pokazuje wskaźnik w liczniku w tym samym czasie?

Właśnie nic... Jak odepnę wtyczkę od czujnika i odpalę, to wskakuje komunikat STOP ryzyko uszkodzenia silnika.

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

Skoro nie pokazuje nic to raczej znaczy że pokazuje zimny silnik, zmierz rezystancję czujnika między stykami i od każdego styku do obudowy czujnika.

Odpowiedz
wojjtekk
Zarejestrowani

op
(08-06-2024, 10:45)wojteks napisał(a): Skoro nie pokazuje nic to raczej znaczy że pokazuje zimny silnik, zmierz rezystancję czujnika między stykami i od każdego styku do obudowy czujnika.

Nie bardzo rozumiem. Jak sprawdzić rezystancję, miedzy którymi stykami? Sprawdzałem ciągłość przewodów od wtyczki czujnika do ECU i BSM/USM (ciągłość jest)
Jaka powinna być rezystancja?

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

Normalnie, na stykach czujnika sprawdź rezystancje. Na zimnym będzie inna na podgrzanym ręką inna na gorącym jeszcze inna bo tam jest/są termistory. Ciągłość czym sprawdzałeś? Ohmy mierzyłeś czy żarówką 5W? Może styki w kostce czujnika są rozgięte i przejście w przewodzie jest ale nie styka z pinem czujnika.

Jak już będziesz wiedział jaka jest rezystancja czujnika to zmierz ją ponownie w gnieździe ECU i czy będzie taka sama (zakładam że w tym czasie nie ogrzejesz/schłodzisz czujnika).

Odpowiedz
wojjtekk
Zarejestrowani

op
(08-06-2024, 11:24)wojteks napisał(a): Normalnie, na stykach czujnika sprawdź rezystancje.
Czujnik wymieniłem już dwa (dla pewności) oba inne, więc zakładam że wszystkie są ok. Dzisiaj sprawdzę rezystancję wszystkich i napiszę.

(08-06-2024, 11:24)wojteks napisał(a): Na zimnym będzie inna na podgrzanym ręką inna na gorącym jeszcze inna bo tam jest/są termistory.
Tak, znam zasadę działania takiego czujnika

(08-06-2024, 11:24)wojteks napisał(a): Ciągłość czym sprawdzałeś?
Multimetrem z sygnalizacją dźwiękową

(08-06-2024, 11:24)wojteks napisał(a): Może styki w kostce czujnika są rozgięte i przejście w przewodzie jest ale nie styka z pinem czujnika.
Wtyczke rozbierałem i doginałem piny

(08-06-2024, 11:24)wojteks napisał(a): Jak już będziesz wiedział jaka jest rezystancja czujnika to zmierz ją ponownie w gnieździe ECU i czy będzie taka sama (zakładam że w tym czasie nie ogrzejesz/schłodzisz czujnika).
Tylko jeden przewód trafia do wtyczki ECU. Masz dostęp do schematów?

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(08-06-2024, 11:32)wojjtekk napisał(a): Tylko jeden przewód trafia do wtyczki ECU
Skoro tam trafia jeden przewód to mierzysz go do masy nadwozia a ten idący do BSI/USM to zapewne idzie do wskaźnika w liczniku i też możesz zrobić pomiar rezystancji do masy. To co z czym mierzyć powinien pokazać pomiar czujnika.

(08-06-2024, 11:32)wojjtekk napisał(a): Masz dostęp do schematów?
Nie.

Jeżeli to czujnik z 4 stykami (taki jak w linku poniżej) to każdy z termistorów ma własne styki i skądś musi być podana masa żeby pomiar był możliwy
https://allegro.pl/oferta/czujnik-temp-w...5744694123

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

(08-06-2024, 09:14)wojjtekk napisał(a): Wczoraj zabrałem się konkretnie do tego i silnik wyjechał na zewnątrz, aby przejrzeć całą wiązkę. Moja wtyczka od czujnika temperatury wody (na termostacie) ma dwa piny, kolor przewodów to pomarańczowy i fioletowy. Na wszystkich schematach, które znalazłem w internecie są biały i szary. 
Takie kolory przewodów z czujnika temperatury wychodziły tylko w silniku 1,2 TCE.
(08-06-2024, 09:14)wojjtekk napisał(a): -Fioletowy przewód idzie do BSM/USM obok akumulatora na białą wtyczkę oznaczoną MN.
W każdym silniku ze stajni renault po 2009 roku czujnik temp. cieczy zasilanie i sygnał ma z komutera wtrysku, moduł USM nie bierze w tym udziału.
Podejrzewam rzeźbę po wymianie silnika na 1,9 dci chyba, że masz samochód od nowości i jesteś pewien.

(08-06-2024, 11:49)wojteks napisał(a): Skoro tam trafia jeden przewód to mierzysz go do masy nadwozia a ten idący do BSI/USM to zapewne idzie do wskaźnika w liczniku i też możesz zrobić pomiar rezystancji do masy.
We wszystkich renault licznik bierze dane do wskaźnika ze sterownika silnika, piszesz jakby to był samochód sprzed lat dziewięćdziesiątych.

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(08-06-2024, 15:40)andrzejwa napisał(a): piszesz jakby to był samochód sprzed lat dziewięćdziesiątych.
Może trochę tak ale w takim razie po co czujnik jest "podwójny"? Też zaszłość z lat 90?

Tym bardziej że gdyby autorowi brał sygnał z ECU to też pokazywałby przegrzany silnik (118 stopni) a podobno nic nie pokazuje.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości