2.0 dci interpretacja parametrów pracy silnik

Ghostman
Zarejestrowani

op Kontynuuję temat niedoładowania. Byłem w warsztacie, sprawdzili szczelność całego dolotu. Nic nie ucieka. Dokręcili opaskę na rurze przepustnicy, bo tam było zapocenie.
Problem jednak pozostaje. Zrobiłem jazdę z logiem. Czy byłby ktoś z forumowiczów w stanie odpowiedzieć na moje pytania patrząc w załączony excel?
- na niebiesko zaznaczyłem miejsce gdzie sterowanie zaworem dolotowym "dziwnie się zachowuje" tzn. auto stoi a parametr skacze od -100,59 do 23,5. Na dodatek to jest wyrażone w % więc nie rozumiem tego zakresu.
- na pomarańczowo zaznaczony jest zakres gdzie brakuje sporo doładowania podczas stałej prędkości. Ewidentnie widać, że jak temperatura przed turbiną rośnie to robi się problem. Nie wiem jak mam w tym miejscu interpretować parametry "pozycja EGR", "sterowanie zaworem EGR", "sterowanie zaworem dolotowym"
- na początku gdy auto stoi, to widać, że ciśnienie wykonane jest prawie równe zadanemu, a na końcu widać, że najpierw brakuje około 30mbar, a potem prawie 90mbar

Jeśli jeszcze czegoś brakuje to mogę zrobić kolejną jazdę i zarejestrować parametry.
Jeżeli ktoś uważa, że za taką analizę i wiedzę trzeba zapłacić, to proszę o PW - na pewno się dogadamy.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1...ue&sd=true

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-09-2024, 20:48 przez Ghostman.)

Odpowiedz
user64
Różnica nawet 0,2 bara przy jednostajnej jeździe nie jest niczym dziwnym. Podobnie jak duża różnica na początku gdy ruszasz z butem w podłodze, wynika to po trosze z tego, że turbina aby się napędzić potrzebuje spalin. Ja bym przyjrzał sie i sprawdził sterowanie zaworem dolotowym, bo tu coś mi się wydaje dziwne.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości