Witaj gościu!
Zarejestruj się bądź zaloguj i odblokuj dostęp do wszystkich działów forum

Wkładka zamka i stacyjka do Modus - podejdzie z innego modelu?

Kris44
Zarejestrowani

op Witam. 

Mam nadzieję że dobry dział? 

Jako że mam scenika kupiłem żonie Modusa auto nie młode więc coś tam trzeba poprawić - normalka.

Zamek niby nie używany bo jest z pilota ale dobrze mieć w razie "w" a niestety chyba przez to że nie był używany to niestety nie działa. Więc chciałbym go wymienić i może stacyjkę przy okazji bo działa ok, tylko ciężko kluczyk wychodzi z niej. 

Tylko że ciężko w ogłoszeniach znaleźć takie oferty do Modusa i stąd moje pytanie: 

Czy od innego modelu ewentualnie jakiego są takie same te części, chyba że ktoś ma namiary na taki zestaw? 

Pozdrawiam.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-11-2024, 20:17 przez Kris44.)

Odpowiedz
Jurek
Zarejestrowani

Większość części pasuje z Clio III .Niech cię nie pokusi psiknąć WD 40 do stacyjki .

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-11-2024, 21:22 przez Jurek.)

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Jurek za ten post post:
  • Kris44
user64
Zarejestrowani

WD40 nie, ale są smary do zamków i to się sprawdza.
https://allegro.pl/oferta/smar-do-napraw...4764759388
Przykładowo, bo ja takim naprawiłem stacyjkę właśnie.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi user64 za ten post post:
  • mb_17
Kris44
Zarejestrowani

op Dzięki za info. Biggrin

Ten preparat jest faktycznie dobry, sam używam i naprawdę potrafi postawić na nogi kiepski zamek. 

Co do innych specyfików typu wd40 czy oleje to może się sprawdzają do zamków z lat 80/90, nowsze zabijają.
Teść mi tak załatwił zamek i stacyjkę w pandzie, pożyczyłem mu auto i stwierdził że zamek ciężko chodzi i czymś nasmarował tak skutecznie że zamek padł (trzeba było wymienić zamek z klamką) i przeniósł się na kluczyku do stacyjki (w ostatniej chwili udało się ją wymienić bo już się przycinała). Także chciał pomóc a wyszło jak wyszło, na szczęście części były tanie.

Odpowiedz
Kris44
Zarejestrowani

op Udało mi się wymienić ta wkładkę. 
Taką małą podpowiedź zostawie, może komuś się przyda. 
Lepiej szukać typowo do Modusa bo na końcu jest koronka a w np. Clio jest taki "bolec", być może można to przełożyć, ja miałem tak zapieczone że nie dało się tego ruszyć.

Załączone pliki

Miniatury

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Kris44 za ten post post:
  • PunkRock86

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości