Ładowanie akumulatora 13,1 v

Prezes860
Zarejestrowani

op Witam serdecznie szanowne grono Forumowiczów!
Mam taką zagwozdke. Posiadam grand scenica 1.6 16v , 2013 rok wersja po 1 lifcie. Problem polega na tym, ze podczas dojeżdżania do skrzyżowania w samochodzie na chwilę spadają obroty silnika, napiecie spada na 12,8 V , po czym obroty się normują a napiecie ładowania wynosi około 13,0- 31,1 V. Wyczytałem na tym forum ze ów scenic ma coś co się nazywa inteligentne ladowanie i także wyczytałem ze niskie ladowanie może powodować spadek obrotów silnika...  bardzo proszę szanowne grono o interpretacje mojego problemu, czy rzeczywiście to inteligentne ladowanie może aż tak nisko schodzić ( 13,0 V) i czy to niskie ladowanie rzeczywiscie może powodować spadek obrotów przy zatrzymaniu się.
Bardzo dziękuję za interpretację mojego problemu.

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

Fakt, wartość napięcia w momencie, gdy akumulator jest w pełni naładowany, może schodzić dość nisko - i nie jest to nic dziwnego.
Ważne, żeby w przypadku częściowo rozładowanego akumulatora (np. po porannym rozruchu po postoju pod chmurą) napięcie było wystarczająco wysokie, czyli wyraźnie ponad 14V. Dopóki akumulator nie zaczyna rozładowywać się podczas jazdy - nie szukał bym problemu (zużyte szczotki, padający regulator czy uszkodzony obwód wzbudzenia).
Co do spadku obrotów - nie, alternator może powodować chwilowe obniżenie obrotów, ale w sytuacji, gdy zostaje mocno obciążony, np. włączamy ogrzewanie siedzeń. W innych sytuacjach nie widzę związku. To raczej spadki prędkości obrotowej mogą być przyczyną chwilowych spadków napięcia ładowania (obejrzyj sobie wykres charakterystyki alternatora w funkcji prędkości obrotowej, biorąc pod uwagę przełożenie układu napędu osprzętu)

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
ljs_ljs_ljs
Zarejestrowani

Inteligentne ladowanie mozna wylaczyc.
Trzeba do tego uzyc ddt4all.
Z telefonu to wyłaczenie nie chce jakos
dzialac. I po takim wylaczeniu
sprawdzic napiecie i ..czy obroty faluja.
Bylo gdzies na forum jak to sie wylacza.
(A jak nie na tym forum, to na forum megane).

Odpowiedz
Prezes860
Zarejestrowani

op
(29-12-2024, 15:24)ljs_ljs_ljs napisał(a): Inteligentne ladowanie mozna wylaczyc.
Trzeba do tego uzyc ddt4all.
Z telefonu to wyłaczenie nie chce jakos
dzialac. I po takim wylaczeniu
sprawdzic napiecie i ..czy obroty faluja.
Bylo gdzies na forum jak to sie wylacza.
(A jak nie na tym forum, to na forum megane).

A proszę powiedz mi skąd mogę pobrać ten program dd4all, bo nie ukrywam że już kiedyś próbowałem ale poległem. I czy to jest program na telefon czy bardziej na komputer oraz czy obsłużę go zwyklmy elm 327 na bluetooth?

(29-12-2024, 13:01)ko-ma napisał(a): Fakt, wartość napięcia w momencie, gdy akumulator jest w pełni naładowany, może schodzić dość nisko - i nie jest to nic dziwnego.
Ważne, żeby w przypadku częściowo rozładowanego akumulatora (np. po porannym rozruchu po postoju pod chmurą) napięcie było wystarczająco wysokie, czyli wyraźnie ponad 14V. Dopóki akumulator nie zaczyna rozładowywać się podczas jazdy - nie szukał bym problemu (zużyte szczotki, padający regulator czy uszkodzony obwód wzbudzenia).
Co do spadku obrotów - nie, alternator może powodować chwilowe obniżenie obrotów, ale w sytuacji, gdy zostaje mocno obciążony, np. włączamy ogrzewanie siedzeń. W innych sytuacjach nie widzę związku. To raczej spadki prędkości obrotowej mogą być przyczyną chwilowych spadków napięcia ładowania (obejrzyj sobie wykres charakterystyki alternatora w funkcji prędkości obrotowej, biorąc pod uwagę przełożenie układu napędu osprzętu)
Po zmierzeniu napiecia od razu po odpaleniu bezpośrednio na klemach było 13,6 , tak samo, jak zmierzyłem sam alternator, to on również w tym momencie pokazywał 13,6v. Więc z altelantora do aku dochodzi bez straty... obcizenie było standart, czyli oswietlenie i nadmuch.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-12-2024, 19:46 przez Prezes860.)

Odpowiedz
ljs_ljs_ljs
Zarejestrowani

Ddt4all to program pod laptopa,
Zeby bylo polaczenie po bluetooth
Z elm.

https://megane.com.pl/topic/87337-ddt4all-download/

Post usera KalinaIra.
Mnie przez telefon i appke Equ Tweaker
akurat ten feature nie chcial dzialac.
( i nie tylko mnie)

Tylko robisz to na wlasna odpowiedzialność. ;)

https://megane.com.pl/topic/84156-co-mo%...ecutweker/

Pisze z tel, wiec przepraszam za literowki

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-12-2024, 20:23 przez ljs_ljs_ljs.)

Odpowiedz
Prezes860
Zarejestrowani

op
(29-12-2024, 20:23)ljs_ljs_ljs napisał(a): Pisze z tel, wiec przepraszam za literowki

Żaden problem?
Czytałem właśnie na forum meganki o tym... i zastanawiam się ?. Ale chyba spróbuję,  najwyżej wrócę do poprzednich ustawień

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(29-12-2024, 20:27)Prezes860 napisał(a): Ale chyba spróbuję,  najwyżej wrócę do poprzednich ustawień
A jak się nie uda pojedziesz do serwisu na przywrócenie konfiguracji (w skrajnym przypadku sznurek lub laweta). Jest ryzyko jest zabawa.

Softy typu DDT czy podobne wymagają ostrożności nawet korzystając z gotowych opisów.

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

Lub nawet na wgranie nowego softu.

Wysłane z Redmi 13

Odpowiedz
Prezes860
Zarejestrowani

op
(30-12-2024, 09:45)twilk7 napisał(a): Lub nawet na wgranie nowego softu.

Wysłane z Redmi 13

Aż takie konsekwencje mogą być??

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

(30-12-2024, 19:01)Prezes860 napisał(a):
(30-12-2024, 09:45)twilk7 napisał(a): Lub nawet na wgranie nowego softu.

Wysłane z Redmi 13

Aż takie konsekwencje mogą być??
Każda nieumiejętna zabawa interfejsem może się tak zakończyć.

Wysłane z Redmi 13

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości