[Scenic III] - Hamulec postojowy / ręczny - tył

Rafalsliwa
Zarejestrowani

op Witajcie,

Parę miesięcy temu wymieniłem zacisk oraz silniczek w nadziei na ostateczne rozwiązanie kwestii niepuszczającego w zimie lewego ręcznego. Parę miesięcy układ działał bez zarzutu i bez błędów. Aż do czasu gdy pewnego mroźnego poranka pod Biedronką znów się zaciął - po paru godzinach walki, włączania, wyłączania, rozgrzewania zacisku, rozpinania wtyczki, aplikowaniu odwróconej biegunowości i innych tradycyjnych obrzędach skończyło się na ściągnięciu silniczka oraz manualnym odkręceniu tłoczka. 

Nie podłączałem wtyczki żeby sprawa się nie powtórzyła. Jakiś czas temu mój tata z nudów ściągnął zacisk i próbował podłączyć silniczek. Silniczek działał, kręcił się, ale nie miało to zupełnie przełożenia na ruch tłoczka - czy możliwe, że ukręciła się tam jakaś śruba posuwu tłoczka? Ktoś się może dostawał do środka i to wymieniał? 
https://allegro.pl/oferta/mechanizm-wysu...4930339647 Koszt niewielki (jeżeli to o tą część chodzi) a jeżeli ta robota to nie jakaś czarna magia to może warto powalczyć? Alternatywą jest znów kupno używanego zacisku za 250 zł i podmianka w trzy godziny (przy akceptacji ryzyka montażu używki oczywiście).

Temat ruszam bo czeka mnie przegląd za 2 mies. a zaraz potem podróż zagraniczna...

Odpowiedz
darg
Zarejestrowani

Jak wyglądało "manualne odkręcenie tłoczka"? Torxem? Jeżeli tak to zacisk działa prawidłowo. Najprostszy test to w miejsce elektrycznego napędu włóż torx (chyba 45) i spróbuj "zacisnąć" hamulec oraz "zluzować" hamulec. Jeżeli za pomocą napędu "torxowego" zacisk działa tzn., że nawalił napęd elektryczny. Jeżeli torxem się nie da operować klockami tzn., że nawalił mechanizm, który przesuwa tłoczek w zacisku. Ale to jest tak naprawdę tylko śruba z oringiem plus nakrętka w kształcie dopasowanym do wnętrza tłoczka oraz małe łożysko.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-03-2025, 19:39 przez darg.)

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi darg za ten post post:
  • Rafalsliwa
Halny
Zarejestrowani

Właśnie o to małe łożysko ślizgowe (tulejkę) mi chodzi, ktoś ma namiar gdzie to kupić bez niepotrzebnych dodatkowych elementów które znajdują się w zestawach naprawczych? Zastanawiam się jeszcze czy powodem nieszczelności może być ten mechanizm tłoczka. Wymieniałem już 2 dwa razy oring tego mechanizmu ale pomogło to na kilka miesięcy.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości