SCENIC II PH II Wibracje karoserii

rsc2
Zarejestrowani

op Cześć! W moim Scenicu II ph II (2007 2.0 benzyna + LPG), od dłuższego czasu występują silne wibracje podczas pracy silnika na wolnych obrotach (najczęściej jak stoi się na światłach). Problem, bym prawdopodobnie olał, gdyby nie fakt, iż od tych wibracji wypadła i zepsuła się nowa żarówka w lampie ksenonowej. Wibracje te czuć w kabinie, jak dotknie się drążka i na kierownicy, ale także na zewnątrz, szczególnie: lusterka, światła czy przedni zderzak. Silnik jest po całkowitym remoncie we wrześniu zeszłego roku (na skutek zerwanego paska rozrządu). Zostały wymienione wtedy wszystkie poduszki silnika, od tego czasu zrobiłem ~ 6000 km (przebieg 365 000 km). Chciałbym się poradzić o opinie, gdzie może być problem i/lub czym jest to spowodowane, ponieważ czeka mnie wymiana lamp, ponieważ rozpadały się mocowania do karoserii i są mocno zmatowiałe, ale również zderzaka przedniego, który jest mocno popękany i poklejony taśmą, jak i prawego błotnika który pękł, a na nadkolu też ukruszyło się mocowanie. Te części są i tak do wymiany (już teraz, albo lada moment), ale bez odpowiedniej diagnozy, nawet nowe, też od wibracji są narażone na uszkodzenia. Czy jest możliwe, że wibracje są spowodowane mało fachową naprawą powypadkową?

Odpowiedz
Jurek
Zarejestrowani

Podstawa to poduszka olejowa , jakiej firmy założyłeś ?Ja kiedyś złożyłem do Modusa Febi i poprawa była minimalna , na OE drgania ustały . Spróbuj podnieść lekko silnik od dołu np. lewarkiem a druga osoba w kabinie niech obserwuje czy drgania nie ustają . Wibracje mogą też pochodzić z naprężenia w układzie wydechowym .Naprawa powypadkowa może być przyczyną ale musiałby to być konkretny dzwon który przesunął któreś mocowanie silnika .

Odpowiedz
rsc2
Zarejestrowani

op Akurat nie wiem, jakiej firmy poduszka jest założona, ale stawiam, że OE, bo taki był układ z mechanikiem. Nie wiedziałem, że przyczyną mogłyby być naprężenia w układzie wydechowym, jeśli tak, to co konkretnie mechanik musiałby sprawdzić. Auto w moim posiadaniu jest od roku, poprzedni właściciel, użytkował go przez dziesięć wcześniejszych i stłuczki/wypadku nim nie miał, co najwyżej parkingowe obcierki. Auto jest z rynku holenderskiego i tam było użytkowane do 2014 roku i jeżeli auto miał wypadek to tylko tam (z drugiej strony coś się musiało dziać, że trafiło na eksport na wschód).

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości