Wymiana lamp z ksenonowych na halogenowe

rsc2
Zarejestrowani

op Czeka mnie wymiana lamp ksenonowych w poliftowym Scenicu II.  Nowych, a i używanych w dobrym stanie ksenonów na sprzedaż nie ma, więc przymierzam się do wymiany na lampy halogenowe. Pytanie do szanownych forumowiczów, czy któryś z Was robił podobną zamianę? Ja przymierzam się do lamp zamienników TYC/Abakus. Które z nich są lepsze, które lepiej świecą i jakie żarówki najlepiej do nich zastosować?

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

(31-03-2025, 18:36)rsc2 napisał(a): Które z nich są lepsze
żadne
jedne i drugie to najgorszy syf..... no Abakus moze troche mniejsy bo to Depo

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
[-] 2 użytkowników postawiło piwo użytkownikowi pio555 za ten post post:
  • Pogromca, wojteks
rafal18031988
Zarejestrowani

Zazwyczaj ludzie odwrotnie zmieniają lampy, ja proponuję wysłać swoje na regenerację. Zamienniki sobie daruj. Wyglądają jakby miały świecic, ale lampy naftowe lepiej świeca. Używany halogen po polerce będzie dobry

Odpowiedz
TomaszB
Moderatorzy

@ rsc2 zregeneruj a zobaczysz różnice, nie wiem w jakim stanie są twoje ale moje praktycznie nie miały odbłyśników a po regeneracji świeciły jak wściekłe.

Bycie starszym ma swoje wady i zalety - nie widzisz liter z bliska, ale poznajesz idiotów z daleka..
Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(31-03-2025, 18:36)rsc2 napisał(a): Które z nich są lepsze, które lepiej świecą
Zamienniki tych firm to kupa a nie lampy. Regeneruj oryginalne ale to pewnie z 500-600 za lampę wyjdzie.

Odpowiedz
Paweł Głowienkowski
Zarejestrowani

Nie wiem jak w polifcie ale jak zmieniałem w przedlifcie to oryginalna lampa kosztowała w ASO w zeszłym roku 1259 zł za szt i była niedostępna nigdzie lewa i jedna prawa we Francji 3 tygodnie czekania. Trafiłem na Alle... MagnetiMarelli za niecałe 500 od sztuki z żarówkami oryginalnymi. Nóweczki chyba ostatnie w Europie. Do renowacji trzeba mieć sprawdzony zakład bo dużo jest partacz. Albo samozaparcie i szukać OEM po portalach. Jest kilku sprzedawców oproznajacych zachodnie hurtownie i leżaki z serwisów.

Wysłane z POCO X3PRO

Odpowiedz
rsc2
Zarejestrowani

op Problem w tym, że oryginalne są w stanie agonalnym (powód wymiany podałem w innym wątku z wibracjami). Lewa lampa jest zmatowiała całkowicie, co prawda ma wszystkie zaczepy, ale ułamał się plastik, który trzyma żarówkę, która wypadła i przestała działać. Prawa ma ułamane dwa górne zaczepy (ktoś je próbował nieudolnie kleić, czy spawać, ale nie wytrzymały przeciążeń) i mocno porysowany klosz. Ksenony które mam to nie nadają się nawet do regeneracji, stąd pomysł zmiany na halogenowe, skoro zamienniki tych firm są do niczego, to chyba łatwiej kupić używkę i oddać do regeneracji.

Czy któryś z forumowiczów, mógłby polecić ew. zakład który regeneruje lampy (na Śląsku)? Czy da się za kupić komplet używek i je przy okazji zregenerować w kwocie do 1000 - 1100 złotych?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-03-2025, 22:06 przez rsc2.)

Odpowiedz
Kapitan Powolny
Zarejestrowani

Co prawda regenerację robiłem w GSIII, ale dylemat miałem ten sam. Główną bolączką lamp ksenonowych w trójkach i dwójkach jest powierzchnia odbłyśnika. Jest jednym z mniejszych i bardzo szybko ulega wypaleniu.

U mnie koszt regeneracji obu lamp zamknął się w 1200 zł. Lampy zostały rozklejone, klosze od zewnętrznej strony zostały mechanicznie spolerowane, odbłyśniki zostały wymienione na nowo napylone warstwą metalizowaną, całość wnętrza została wymyta i złożona do kupy z powrotem.

Przed regeneracją lampy świeciły na 40% swoich możliwości- po regeneracji jazda nocą jest przyjemna, a zasięg lamp się drastycznie zwiększył

Coś jest nie tak. Jeżdżę Scenicem od ponad roku i nic nie odpadło, nic się nie zepsuło. Kim Ci Francuzi myślą, że są? Niemcami?
Odpowiedz
Ghostman
Zarejestrowani

A soczewek nie regenerowali?

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(02-04-2025, 09:58)Ghostman napisał(a): A soczewek nie regenerowali?
W tej cenie zapewne była pełna regeneracja.

Przykładowa firma co to robi https://www.autogamma.pl/regeneracja-reflektorow/
Nie robiłem tam swoich lamp bo za 300pln więcej niż regeneracja 2 lamp kupiłem komplet nowych OE (nie do scenica).

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości