Ciśnienie na szynie paliwowej 1.5 dCi

Gieno555
Zarejestrowani

op Witam. Jakie powinno być ciśnienie na biegu jałowym w szynie CR?

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

Takie, jakie sterownik potrzebuje. Porównuje się ciśnienie zadane z rzeczywistym.

Wysłane z Redmi 13

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

(10-05-2025, 20:28)Gieno555 napisał(a): Jakie powinno być ciśnienie na biegu jałowym w szynie CR?
W zależności od temperatury silnika waha się w zakresie od 250 do 320 bar.

Odpowiedz
Gieno555
Zarejestrowani

op @ andrzejwa dzięki za podpowiedź. Ostatnio zdążą się że silnik przez chwilę potrafi nierówni pracować i po podłączeniu do najprostszego car skanera pokazała mi ciśnienie w okolicach 225-235. Po chwili gdy wzrosło w okolice 240-245 silnik znów pracował równo. Stąd moje pytanie.
Temperatura silnika okoli 60-70 stopni.
Trochę mnie to martwi.

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

No to przelewy wtryskiwaczy zrób (o ile to osprzęt Delphi) i zapewne okaże się że któryś zaworek jest do wymiany.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2025, 05:00 przez wojteks.)

Odpowiedz
Gieno555
Zarejestrowani

op @ wojteks nie wiem jakie wtryski u mnie siedzą. Nigdy w sumie tam nie zaglądałem odkąd mam auto.

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

(12-05-2025, 06:54)Gieno555 napisał(a): nie wiem jakie wtryski u mnie siedzą.
Na peno nie Delphi, masz Siemensa.

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

Dla pewności podmienił bym czujnik ciśnienia paliwa w listwie wtryskowej CR.
Bo swojego czasu spotkałem się z podobnymi objawami (tylko w 1,9 dci)

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
Gieno555
Zarejestrowani

op Auto jedzie dobrze, dobrze się zbiera, mało pali. Jedyny obiaw to nierówna praca na wolnych obrotach. Znajdę czas to będę musiał tam zajrzeć.

@ ko-ma czujnik raczej dobry sokor pokazuje mi zmieniające się wartości. J.w. kiedy pokazuje w przedziale 225-235 to Auto kuleje a gdy wzrośnie do 240 pracuje równo. Gdyby czujnik był walniety to chyba tych zmian by nie pokazywało. Sam nie mam pewności.

@ andrzejwa nie mam na ten moment pojęcia. Musze zdjąć w wolnej chwili obudowę i zobaczyć co tam się dzieje i jak to wygląda.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2025, 10:38 przez Gieno555.)

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

(12-05-2025, 10:34)Gieno555 napisał(a): @ ko-ma czujnik raczej dobry sokor pokazuje mi zmieniające się wartości. J.w. kiedy pokazuje w przedziale 225-235 to Auto kuleje a gdy wzrośnie do 240 pracuje równo. Gdyby czujnik był walniety to chyba tych zmian by nie pokazywało. Sam nie mam pewności.

Nie koniecznie. Wystarczy, że będzie uszkodzony przewód lub wtyczka i impedancja czujnika rośnie, fałszując jego wskazania. Podobnie sam czujnik może pokazywać daty z zeszłego miesiąca.
Dlatego piszę - podmienić. Choćby (jak u mnie) na używany, uzyskany ze złomowiska.
Czujnik "walnięty" całkowicie spowoduje wyświetlenie na desce komunikatu o awarii układu wtryskowego.
Mieszenie impedancji samego czujnika także jest tylko orientacyjnie i nie da zdecydowanej odpowiedzi - za dużo zależy od klasy przyrządu jak i impedancji samych przewodów pomiarowych.

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości