Ciśnienie na szynie paliwowej 1.5 dCi
|
op
@ andrzejwa dzięki za podpowiedź. Ostatnio zdążą się że silnik przez chwilę potrafi nierówni pracować i po podłączeniu do najprostszego car skanera pokazała mi ciśnienie w okolicach 225-235. Po chwili gdy wzrosło w okolice 240-245 silnik znów pracował równo. Stąd moje pytanie.
Temperatura silnika okoli 60-70 stopni. Trochę mnie to martwi.
Dla pewności podmienił bym czujnik ciśnienia paliwa w listwie wtryskowej CR.
Bo swojego czasu spotkałem się z podobnymi objawami (tylko w 1,9 dci)
Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM
Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
op
Auto jedzie dobrze, dobrze się zbiera, mało pali. Jedyny obiaw to nierówna praca na wolnych obrotach. Znajdę czas to będę musiał tam zajrzeć.
@ ko-ma czujnik raczej dobry sokor pokazuje mi zmieniające się wartości. J.w. kiedy pokazuje w przedziale 225-235 to Auto kuleje a gdy wzrośnie do 240 pracuje równo. Gdyby czujnik był walniety to chyba tych zmian by nie pokazywało. Sam nie mam pewności. @ andrzejwa nie mam na ten moment pojęcia. Musze zdjąć w wolnej chwili obudowę i zobaczyć co tam się dzieje i jak to wygląda. (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2025, 10:38 przez Gieno555.) (12-05-2025, 10:34)Gieno555 napisał(a): @ ko-ma czujnik raczej dobry sokor pokazuje mi zmieniające się wartości. J.w. kiedy pokazuje w przedziale 225-235 to Auto kuleje a gdy wzrośnie do 240 pracuje równo. Gdyby czujnik był walniety to chyba tych zmian by nie pokazywało. Sam nie mam pewności.Nie koniecznie. Wystarczy, że będzie uszkodzony przewód lub wtyczka i impedancja czujnika rośnie, fałszując jego wskazania. Podobnie sam czujnik może pokazywać daty z zeszłego miesiąca. Dlatego piszę - podmienić. Choćby (jak u mnie) na używany, uzyskany ze złomowiska. Czujnik "walnięty" całkowicie spowoduje wyświetlenie na desce komunikatu o awarii układu wtryskowego. Mieszenie impedancji samego czujnika także jest tylko orientacyjnie i nie da zdecydowanej odpowiedzi - za dużo zależy od klasy przyrządu jak i impedancji samych przewodów pomiarowych.
Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM
Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM |
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

![[-]](https://www.scenic-forum.pl/images/revision-scenic/collapse.png)