Falujące obroty dmuchawy kimatronicc

Prezes860
Zarejestrowani

op Witam szanowna grupę 
Panowie( może i Panie) mam problem. Jestem posiadaczem grand scenica 2013 po 1 lifcie. Silnik.1.6 benzyna. Posiada Air Quality Sensor.  Problem polega na tym że jak wsiadam do nagrzanego samochodu a na panelu mam ustawione np. 19⁰ w trybie AUTOMATYCZNYM to dmuchawa "skacze" z obrotami. Raz wieje szybko,  raz wolno i tak się dzieje naprzemiennie. Gdy temperatura w kabinie zejdzie już niżej to na niższych obrotach nie zauważam różnicy w pracy dmuchawy. Wymieniłem już modul (rezystor) ale bez zmian. Nie kupiłem oryginału. Jest w stanie ktoś,  coś doradzic?
Pozdrawiam Was serdecznie!

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

ogólnie rzecz biorąc to dmuchawa w SC3/M3 działa bardzo dziwnie
jeszcze nigdy nie spotkałem się tak działającą dwuchawą w żadnym aucie (a miałem ich wiele) a w wersji z AQS to jest jakis koszmar
czasami pomaga wyłaczenie systemowe AQS
mam M3 bez AQS i też działa to swoim zyciem

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
cycus69
Zarejestrowani

Witam grupowiczow potwierdzam  mam scenika 3 i nadmuch szczególnie latem to porażka,  ratuje sie sterowaniem manualnie bo na automacie jak jest gorąco to nie podnosi obrotów. Dałem  sobie narazie spokój

Odpowiedz
Prezes860
Zarejestrowani

op Widze że nie tylko ja się borykam z tym.. a mam pytanie, znacie kogoś kto ze slaska co wylaczy mi air quality sensor? Jak jest wilgotno na dworze to muszę głowę z boku wychylać aby coś widzieć. Kiedyś uczestnik tego forum tłumaczył jak mam to wylaczy pyclipem ale nie udało mi się nawet nawiązać połączenia...

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

(30-05-2025, 09:49)Prezes860 napisał(a):  slaska co wylaczy mi air quality sensor
zapytaj @ Vapor

(30-05-2025, 09:49)Prezes860 napisał(a): Jak jest wilgotno na dworze to muszę głowę z boku wychylać aby coś widzieć.
mam dokładnie to samo
wczoraj nawet to mocno dało się we znaki
padał deszcz mimo klimy szyby zaczeły parować bo AQS zamknoł sobie obieg

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-05-2025, 10:16 przez pio555.)

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
Kapitan Powolny
Zarejestrowani

wydaje mi się że walczycie w wiatrakami. Co prawda nie mam tego systemu ale przy nastawach auto na klimie nadmuch też pracuje z różnym natężeniem i mam wrażenie że jego pracą sterują czujniki odpowiedzialne za temperaturę wewnątrz auta.

Ustawienie automatyczne klimatyzacji dąży do jak najefektywniejszego schłodzenia wnętrza w danej jednostce czasu. Co nie jest tożsame z najszybszym. U mnie zanim skraplacz klimy powiedział dobranoc to kiedy temperatura we wnętrzu osiągnęła zadaną to miałem czasem wrażenie że nadmuch w ogóle nie pracuje choć w rzeczywistości coś tam delikatnie wiało

Coś jest nie tak. Jeżdżę Scenicem od ponad roku i nic nie odpadło, nic się nie zepsuło. Kim Ci Francuzi myślą, że są? Niemcami?
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości