Witaj gościu!
Zarejestruj się bądź zaloguj i odblokuj dostęp do wszystkich działów forum

Czujnik położenia wału- kod silnika 858

Kapitan Powolny
Zarejestrowani

op Witajcie,

Odczytałem ostatnio treść zapisanego błędu opisanego jako błąd czujnika wałka rozrządu. Po wejściu głębiej w treść błędu opis wskazywał na zły sygnał z czujnika wału korbowego i dlatego wywalał błąd czujnika wałka bo głupiał nie mając parametrów z czujnika wału.

Silnik jaki mam w karawanie to K4M i oznaczeniu 858 jak pamiętam. Mam też babcie Renie (Sc1) gdzie kod silnika to 740. 

Czy w obu tych silnikach czujnik wału korbowego wygląda tak samo i siedzi w tym samym miejscu? Czyli jest przykręcany dwiema śrubami na łeb 10, taką motylkową blaszką do bloku. A wtyczka jest na dwa piny?

Nie mogę w catcar wygrzebać numeru OE tego czujnika, a kupowanie w ciemno to tak trochę średni pomysł

Coś jest nie tak. Jeżdżę Scenicem od ponad roku i nic nie odpadło, nic się nie zepsuło. Kim Ci Francuzi myślą, że są? Niemcami?
Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

(12-06-2025, 11:11)Kapitan Powolny napisał(a): Odczytałem ostatnio treść zapisanego błędu opisanego jako błąd czujnika wałka rozrządu
To dość czesty w 1.6 16v
raczej bym się skupił na czujniku wałka rozrządu i KZFR niz czujniku położenia wał
proponuje wymontować czujnik wałka i zawor KZFR i sprawdzic ich stan i oczyścić potem dopiero czujnik wału

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
Kapitan Powolny
Zarejestrowani

op
(12-06-2025, 11:54)pio555 napisał(a):
(12-06-2025, 11:11)Kapitan Powolny napisał(a): Odczytałem ostatnio treść zapisanego błędu opisanego jako błąd czujnika wałka rozrządu
To dość czesty w 1.6 16v
raczej bym się skupił na czujniku wałka rozrządu i KZFR niz czujniku położenia wał
proponuje wymontować czujnik wałka i zawor KZFR i sprawdzic ich stan i oczyścić potem dopiero czujnik wału

czujnik wałka i zawór faz rozrządu nowe. Zawór faz Febi, czujnik nie pamiętam ale nie chińczyk. Błąd czujnika wałka nie jest błędem stałym. Daje się skasować i jest spokój do drugiego odpalenia auta po skasowaniu błędu. Zły sygnał z czujnika wału jest odczytany przy prędkości jałowej silnika. O ile wiem to na jałowych zmienne fazy nie mają nic do roboty

Coś jest nie tak. Jeżdżę Scenicem od ponad roku i nic nie odpadło, nic się nie zepsuło. Kim Ci Francuzi myślą, że są? Niemcami?
Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

(12-06-2025, 12:01)Kapitan Powolny napisał(a): zujnik wałka i zawór faz rozrządu nowe.
no to czujnik wału
najpierw wyczyść potem wymieniaj

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
Kapitan Powolny
Zarejestrowani

op
(12-06-2025, 12:18)pio555 napisał(a):
(12-06-2025, 12:01)Kapitan Powolny napisał(a): zujnik wałka i zawór faz rozrządu nowe.
no to czujnik wału
najpierw wyczyść potem wymieniaj

siedzi tam gdzie się domyślam, czyli nad skrzynią, pod akumulatorem? Czy Francuzi w swej technicznej mądrości gdzieś go przenieśli

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości