Kręcąca się śruba przy zbiorniczka płynu hamulcowego

lukasik231984
Zarejestrowani

op Ma ktoś pomysł jak odkręcić tą śrubę? Kręci się w obie strony

Odpowiedz
Jurek
Zarejestrowani

Obróciła się nakrętka zatopiona w plastiku , spróbuj odciągnąć zbiorniczek i wtedy odkręcać lub ostrożnie obciąć lub wywiercić łeb śruby .

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Jurek za ten post post:
  • lukasik231984
lukasik231984
Zarejestrowani

op
(13-06-2025, 20:36)Jurek napisał(a): Obróciła się nakrętka zatopiona w plastiku , spróbuj odciągnąć zbiorniczek i wtedy odkręcać  lub ostrożnie obciąć lub wywiercić łeb śruby .

A od tyłu da się ją przytrzymać szczypcami zaciskowymi?

Odpowiedz
Jurek
Zarejestrowani

Nie

Odpowiedz
Ghostman
Zarejestrowani

W kwietniu robiłem ten sam temat. Gdzieś jest wątek.
Odkręcasz podszybie. Odpinasz wężyk płynu hamulcowego i zdejmujesz podszybie razem ze zbiorniczkiem
Zaczynasz przewiercać śrubę wiertłem grubości śruby (nie główki) tak, żeby główka odpadła. To wiercanie stopi plastik i jak polejesz zimną wodą gwint osadzi się ponownie w plastiku. Zdejmiesz zbiorniczek i reszta śruby się nowmalnie wykręci.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Ghostman za ten post post:
  • lukasik231984
lukasik231984
Zarejestrowani

op
(13-06-2025, 21:53)Ghostman napisał(a): W kwietniu robiłem ten sam temat. Gdzieś jest wątek.
Odkręcasz podszybie. Odpinasz wężyk płynu hamulcowego i zdejmujesz podszybie razem ze zbiorniczkiem
Zaczynasz przewiercać śrubę wiertłem grubości śruby (nie główki) tak, żeby główka odpadła. To wiercanie stopi plastik i jak polejesz zimną wodą gwint osadzi się ponownie w plastiku. Zdejmiesz zbiorniczek i reszta śruby się nowmalnie wykręci.

Ok, jutro będzie próba jak mi przyjdzie nowy zbiorniczek bo ten który jest teraz puszcza pod korkiem i zapowietrza hamulce.

Odpowiedz
lukasik231984
Zarejestrowani

op
(13-06-2025, 21:53)Ghostman napisał(a): W kwietniu robiłem ten sam temat. Gdzieś jest wątek.

Jaki był u ciebie powód wymiany zbiorniczka?

Odpowiedz
Ghostman
Zarejestrowani

Zbiorniczka nie wymieniałem. Chciałem filtr wymienić, a się okazało, że jakiś spec dokręcił śruby wkrętarką.

Odpowiedz
lukasik231984
Zarejestrowani

op
(14-06-2025, 12:37)Ghostman napisał(a): Zbiorniczka nie wymieniałem. Chciałem filtr wymienić, a się okazało, że jakiś spec dokręcił śruby wkrętarką.

Robota zrobiona Biggrin nawet bez demontażu podszybia. Śrube zablokowałem szczypcami zaciskowymi i wierciłem. Wstawione nowe śruby z podkładkami.

Załączone pliki

Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2025, 16:56 przez lukasik231984.)

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi lukasik231984 za ten post post:
  • Roming
Ghostman
Zarejestrowani

Gwint zatopił się w plastiku na nowo?

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości