Witaj gościu!
Zarejestruj się bądź zaloguj i odblokuj dostęp do wszystkich działów forum

Remont silnika 1.4 tce kogo polecacie kujawsko-pomorskie?

krukov
Zarejestrowani

op Cześć
Mam problem ze swoją Renówką. Jestem drugim właścicielem 4 lata zrobione coś koło 36000 km w tym czasie. Jazda głównie króykie dystanse po mieście. Olej wymieniany regularnie.. ostatnio zaspałem i wymieniłem po 2 latach. Autko nie dojechało trasy przy 80 km zaczęło stukać, więc laweta i powrót. 
Mój mechanik potwierdził złoto w misce olejowej i opiłki w filtrze olejowym - panewka....
Kogo polecacie w moim rejonie by dać do remontu?. Jakoś boje się wymiany na używkę, która i tak sporo kosztuje, a może rozlecić sie jeszcze szybciej...
Scenic 3 rok 2010 silnik 1.4 tce benzyna na liczniku coś koło 150 000km

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

Polecamy wymianę silnika na 1,6 16V

Wysłane z Redmi 13

Odpowiedz
[-] 2 użytkowników postawiło piwo użytkownikowi twilk7 za ten post post:
  • pio555, PunkRock86
pio555
Junior Administratorzy

(21-07-2025, 18:40)krukov napisał(a): Kogo polecacie w moim rejonie by dać do remontu?
polecamy tego syfu nie remontowc tylko wymienić na 1,6 16V-koszta niższe

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
[-] 3 użytkowników postawiło piwo użytkownikowi pio555 za ten post post:
  • PunkRock86, Roming, twilk7
pawlosio
Zarejestrowani

Ja jezdze już chyba 3 lata po swapie na 1.6..

Polecam wymianę silnika na 1.6 i nie bawienie się w kosztowniejszy i niepewny remont złomu 1.4

Odpowiedz
Rafalsliwa
Zarejestrowani

Podobnie jak przedmówcy, dzwoń do gościa 601 428 628 (lokalizacja: Pradła). Wymienia 1.4 na 1.6 (płaciłem coś koło 8 tys.) - u mnie po dwóch latach zero problemu z silnikiem (właśnie wróciłem z dalekich Włoch).
Gdybyś chciał wbić nową pojemność w dowód to polecam zrobić przegląd we wskazanej przez tego mechanika stacji diagnostycznej.
Po wymianie sprawdź jednak klimatyzację, jedynie co do tego mam ziarno wątpliwości czy zostało dobrze zrobione - był inny kompresor wsadzany i potem średnio działała i naprawiałem.

PS. Będę prawdopodobnie niebawem żegnał się ze swoją Renówką - cena nie będzie astronomiczna, bo lakierniczo i blacharsko będzie trzeba się nią zająć. Na wypadek piszę gdybyś był zainteresowany;)

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-07-2025, 12:58 przez Rafalsliwa.)

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości