Witaj gościu!
Zarejestruj się bądź zaloguj i odblokuj dostęp do wszystkich działów forum

Scenic 3 2011 1.5tdi nie odpala

Kubus2207
Zarejestrowani

op
Witam. Mam następujący problem. Po włożeniu karty nie mogę uruchomić auta,pokazuje mi abym skontrolował hamulec ręczny oraz skrzynię biegów. Po wciśnięciu hamulca i próbie uruchomienia przez chwilę pokazuje się taka sprężynka ale zaraz znika,dodam jeszcze że po włożeniu karty nie pokazuje mi na wyświetlaczu na jakim jest biegu oraz jak zmieniam biegi to nic nie pokazuje. Proszę o pomoc. Dodam również że jest to automat

Odpowiedz
Ghostman
Zarejestrowani

Bez komputera raczej nici. Nie zalałeś gdzieś gniazda jeżdżąc po kałużach ostatnio? Ja tak kiedyś zalałem, a jechałem prawie nic. Skrzynia nie miała komunikacji ze sterownikiem. Wyschło i działało, ale to nie oznacza, że wszędzie tak będzie. Jak mieszkasz gdzieś w okolicach parku zachodniego to możemy zobaczyć pyclipem o co kaman.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Ghostman za ten post post:
  • Kubus2207
Kubus2207
Zarejestrowani

op Witam.Samochód stał tydzień na lotnisku i po powrocie pojawił się problem, w Polsce ponoć padało no i może coś się zalało.Obecnie tylko wydostałem auto z lotniska i pozostawiłem go na granicznej we Wrocławiu.Mam jeszcze pytanie czy jeśli coś zalałem to czy kompuer to pokaże.

Odpowiedz
Kubus2207
Zarejestrowani

op
.pdf   6e100616092ec50db3267073d7cd5ef0.pdf (Rozmiar: 107.11 KB / Pobrań: 20)
Witam. Po podłączeniu komputera dostałem od mechanika taki raport-gdyby ktoś mógł mi powiedzieć o co chodzi byłbym bardzo wdzięczny

Odpowiedz
kotleto
Zarejestrowani

Weź podepnij jakiś normalny diagnoskop np Elma i pyclip będzie łatwiej

Wysłane z mojego RMX3741 przy użyciu Tapatalka
Najważniejszy może być ten pierwszy błąd automatycznej skrzyni biegów, drugi to standard o tempomacie i jest pochodną głównego błędu. Trzeci to coś od świec żarowych.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-07-2025, 22:14 przez kotleto.)

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi kotleto za ten post post:
  • Kubus2207
Kubus2207
Zarejestrowani

op
(28-07-2025, 22:07)kotleto napisał(a): Weź podepnij jakiś normalny diagnoskop np Elma i pyclip będzie łatwiej

Wysłane z mojego RMX3741 przy użyciu Tapatalka
Najważniejszy może być ten pierwszy błąd automatycznej skrzyni biegów, drugi to standard o tempomacie i jest pochodną głównego błędu. Trzeci to coś od świec żarowych.

Dziękuję za informację

Odpowiedz
Kubus2207
Zarejestrowani

op
(25-07-2025, 17:16)Ghostman napisał(a): Bez komputera raczej nici. Nie zalałeś gdzieś gniazda jeżdżąc po kałużach ostatnio? Ja tak kiedyś zalałem, a jechałem prawie nic. Skrzynia nie miała komunikacji ze sterownikiem. Wyschło i działało, ale to nie oznacza, że wszędzie tak będzie. Jak mieszkasz gdzieś w okolicach parku zachodniego to możemy zobaczyć pyclipem o co kaman.

A gdzie znajdę to gniazdo?

Odpowiedz
Ghostman
Zarejestrowani

Na skrzyni. Ale tam bez rozbiórki nie dojdziesz. Nadal się upieramy przy normalnym komputerze diagnostycznym. Skoro już dotarłeś z autem na krzemieniecką (lub zabrałeś mechanika na graniczną), to równie dobrze mogłeś się do mnie odezwać i byśmy mieli konkretne logi.

Odpowiedz
Kubus2207
Zarejestrowani

op Dzięki za info. Nie pomyślałem aby się z tobą jakoś dogadać. Żony koleżanki jakiś znajomy podjechał do autka z jakimś komputerkiem i coś tam robił.Auto dziś zabieram do domu i czekam jak mój mechanik wróci z urlopu.

Odpowiedz
Kubus2207
Zarejestrowani

op
(29-07-2025, 16:20)Ghostman napisał(a): Na skrzyni. Ale tam bez rozbiórki nie dojdziesz. Nadal się upieramy przy normalnym komputerze diagnostycznym. Skoro już dotarłeś z autem na krzemieniecką (lub zabrałeś mechanika na graniczną), to równie dobrze mogłeś się do mnie odezwać i byśmy mieli konkretne logi.

Mam jeszcze pytanie, czy ten sterownik znajduje się w skrzyni biegów czy może poza skrzynią jest.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości