Witaj gościu!
Zarejestruj się bądź zaloguj i odblokuj dostęp do wszystkich działów forum

SCENIC II PH II Zawieszenie (stukanie, po przeglądzie)

rsc2
Zarejestrowani

op Cześć!
Mój Scenic, dwa tygodnie temu przeszedł przegląd (jednak, aby był pozytywny cała przekładnia kierownicza, pojechała do regeneracji i wymieniono przedni sworzeń wahacza z lewej strony). Od tego czasu, zrobiłem ok. 1000 km i w międzyczasie pojawiły się stuki w przednim kole z lewej strony, (ich częstotliwość zwiększa się wraz z prędkością, a powyżej 70 km/h już nic nie słychać). Z kolei tylne zawieszenie, przy przejeżdżaniu przez progi strasznie wyrywa cały samochód do góry, wraz z metalicznym chrupnięciem (połamana sprężyna?). Amortyzatory z przodu jak i z tyłu, wymieniane 11 miesięcy temu, sworznie i łączniki stabilizatora również. Dziwie się, że na przeglądzie nic nie wyszło, bo objawy pojawiły się dwa dni później. Co mogło się uszkodzić lub zużyć. Wiem, że to trochę wróżenie z fusów, ale mam wrażenie, że cały czas problem tkwi w tych samych rzeczach. Już pomijając te stuki, to mam wrażenie, że najsłabszą stroną tych aut, jest zawieszenie. Pomijam że, różne inne dziwne dźwięki stamtąd dochodzące to występują, aż nadto, tak samo prowadzenie też nie jest najlepsze (jakby do wanny zamontować kółka), a jazda po nierównej nawierzchni jest dosyć męcząca.

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

(08-10-2025, 15:00)rsc2 napisał(a): Cześć!
Mój Scenic, dwa tygodnie temu przeszedł przegląd (jednak, aby był pozytywny cała przekładnia kierownicza, pojechała do regeneracji i wymieniono przedni sworzeń wahacza z lewej strony). Od tego czasu, zrobiłem ok. 1000 km i w międzyczasie pojawiły się stuki w przednim kole z lewej strony, (ich częstotliwość zwiększa się wraz z prędkością, a powyżej 70 km/h już nic nie słychać). Z kolei tylne zawieszenie, przy przejeżdżaniu przez progi strasznie wyrywa cały samochód do góry, wraz z metalicznym chrupnięciem (połamana sprężyna?). Amortyzatory z przodu jak i z tyłu, wymieniane 11 miesięcy temu, sworznie i łączniki stabilizatora również. Dziwie się, że na przeglądzie nic nie wyszło, bo objawy pojawiły się dwa dni później. Co mogło się uszkodzić lub zużyć. Wiem, że to trochę wróżenie z fusów, ale mam wrażenie, że cały czas problem tkwi w tych samych rzeczach. Już pomijając te stuki, to mam wrażenie, że najsłabszą stroną tych aut, jest zawieszenie. Pomijam że, różne inne dziwne dźwięki stamtąd dochodzące to występują, aż nadto, tak samo prowadzenie też nie jest najlepsze (jakby do wanny zamontować kółka), a jazda po nierównej nawierzchni jest dosyć męcząca.

W przednim kole to na pewno stuki, a nie np. szuranie słyszalne tylko przy mniejszych prędkościach, zgodne z obrotami koła? 
Często gdy robione jest coś przy kole (a była wyjmowana przekładnia kierownicza, jak rozumiem)zostaje przygięta/skrzywiona tarcza kotwiczna i to ona delikatnie ociera o tarczę hamulcową. 
Co do zawieszenia - samochód był wysoko podnoszony podczas naprawy,  spróbuj po prostu solidnie go obciążyć (komplet pasażerów), albo solidnie zabujać nadwoziem stając na progach w otwartych drzwiach - i przejechać się kawałek; czasami amortyzatory odciążone na podnośniku zostają dość wysoko i jakoś nie mają ochoty wrócić na swoje miejsce,m a np. na progach skrzypią jak potępieńce (mam to w swoim Suzuki). Podczas standardowego badania na SKP taki temat nie zostanie ujawniony.

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
rsc2
Zarejestrowani

op W przednim kole, występują na pewno stuki. Brzmi to trochę tak jakby coś, co obrót koła przeskakiwało. Samochód już był obciążony po naprawie (trasa 300 km, trzech pasażerów + cały bagażnik fantów), więc amory, też powinny wrócić do swoich optymalnych pozycji.

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

No to trzeba rozbierać po kolei i kręcić - aż sie znajdzie.

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości