Brak nawiewu

Lukaszo
Zarejestrowani

op Cześć, padł mi dzisiaj akumulator, odpalałem od kabli, po odpaleniu auta okazało się że nawiew nie działa, sprawdzałem bezpiecznik 40A w kabinie, wygląda na sprawny. Gdzie jeszcze może być problem?

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

Klima ręczna czy automatyczna?

Odpowiedz
Lukaszo
Zarejestrowani

op
(03-11-2025, 21:36)wojteks napisał(a): Klima ręczna czy automatyczna?

automat

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

Na początek weryfikacja bezpiecznika nawiewu a potem weryfikacja "rezystora" elektronicznego wentylatora.

Niestety zabawy z odpalaniem na kable czasami tak się kończą.

Odpowiedz
Lukaszo
Zarejestrowani

op
(04-11-2025, 08:49)wojteks napisał(a): Na początek weryfikacja bezpiecznika nawiewu a potem weryfikacja "rezystora" elektronicznego wentylatora.

Niestety zabawy z odpalaniem na kable czasami tak się kończą.

Dobrze znalazłem informację że bezpiecznik jest tylko jeden w środku, ten 40 amperowy?

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

(04-11-2025, 10:14)Lukaszo napisał(a): Dobrze znalazłem informację że bezpiecznik jest tylko jeden w środku
Bardzo dobrze.

Odpowiedz
Lukaszo
Zarejestrowani

op
(04-11-2025, 11:16)andrzejwa napisał(a):
(04-11-2025, 10:14)Lukaszo napisał(a): Dobrze znalazłem informację że bezpiecznik jest tylko jeden w środku
Bardzo dobrze.

Czyli jak bezpiecznik OK, to czeka mnie wymiana rezystora?

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(04-11-2025, 11:43)Lukaszo napisał(a): Czyli jak bezpiecznik OK, to czeka mnie wymiana rezystora?
Nie koniecznie ale to bardzo prawdopodobne. Zanim wymienisz rezystor sprawdź czy sam wentylator pracuje po ominięciu rezystora i czy rezystor dostaje zasilanie. Można chyba też sprawdzić czy nic w "rezystorze" nie jest w widoczny sposób uszkodzone/upalone.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi wojteks za ten post post:
  • Lukaszo
Lukaszo
Zarejestrowani

op
(04-11-2025, 12:14)wojteks napisał(a):
(04-11-2025, 11:43)Lukaszo napisał(a): Czyli jak bezpiecznik OK, to czeka mnie wymiana rezystora?
Nie koniecznie ale to bardzo prawdopodobne. Zanim wymienisz rezystor sprawdź czy sam wentylator pracuje po ominięciu rezystora i czy rezystor dostaje zasilanie. Można chyba też sprawdzić czy nic w "rezystorze" nie jest w widoczny sposób uszkodzone/upalone.

A żeby zweryfikować sam wentylator trzeba zdejmować całą deskę? Jak przyłożę rękę do krat nawiewu czuć minimalny podmuch, ale jest brak reakcji na zmianę biegów nawiewu.

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(04-11-2025, 15:11)Lukaszo napisał(a): A żeby zweryfikować sam wentylator trzeba zdejmować całą deskę
Nie robiłem tego nigdy ale wydaje się że wystarczy dostać się do rezystora nawiewu i tam powinny być przewody do wentylatora.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości