op
Cześć,
15 tys. temu zakupiłem GS IV 1.5 dci K9K 648 wraz z pełnym serwisem olejowym na Castrol 5w30 ilość 5.4 litra do max.
Od kupna (auto miało na blacie 60 tys.) jeździłem zadowolony.
Przy ok 69 tys. na blacie zaświecił się komunikat Uzupełnij pobór oleju. Na bagnecie minimum.
Pomyślałem, i tak czas na wymianę oleju i filtrów. Wybór padł tym razem na Orlen XD niskopopiołowy 5w30 z normą Renault.
Nastąpiła wymiana, przy czym ilość oleju dałem w połowie między min a max.
Po ok 2 tysiącach jazdy miejskiej znowu wyświetlił się komunikat: Uzupełnij pobór oleju - poziom minimum.
Dolewka 0.5 litra. Przejechałem między 1500 a 2000 km i znowu to samo.
I tak już 3 razy.
Obecnie 0.5 litra zjadło po przejechaniu ok 800 km, w tym 400 po ekspresówce. Przebieg 75 tys.
Brak widocznych wycieków. Silnik ma normalną moc, turbo nie świszcze. Błędów brak.
Czy macie jakieś pomysły, gdzie szukać przyczyny - jak temu zaradzić?
15 tys. temu zakupiłem GS IV 1.5 dci K9K 648 wraz z pełnym serwisem olejowym na Castrol 5w30 ilość 5.4 litra do max.
Od kupna (auto miało na blacie 60 tys.) jeździłem zadowolony.
Przy ok 69 tys. na blacie zaświecił się komunikat Uzupełnij pobór oleju. Na bagnecie minimum.
Pomyślałem, i tak czas na wymianę oleju i filtrów. Wybór padł tym razem na Orlen XD niskopopiołowy 5w30 z normą Renault.
Nastąpiła wymiana, przy czym ilość oleju dałem w połowie między min a max.
Po ok 2 tysiącach jazdy miejskiej znowu wyświetlił się komunikat: Uzupełnij pobór oleju - poziom minimum.
Dolewka 0.5 litra. Przejechałem między 1500 a 2000 km i znowu to samo.
I tak już 3 razy.
Obecnie 0.5 litra zjadło po przejechaniu ok 800 km, w tym 400 po ekspresówce. Przebieg 75 tys.
Brak widocznych wycieków. Silnik ma normalną moc, turbo nie świszcze. Błędów brak.
Czy macie jakieś pomysły, gdzie szukać przyczyny - jak temu zaradzić?

![[-]](https://www.scenic-forum.pl/images/revision-scenic/collapse.png)