op
Mam Scenic III XMOD 2014, po wymianie opon wulkanizator założył mi czujniki AutoXScan i sklonował ID.
Problem jest taki: czujniki działają poprawnie po wymianie, ale po przejechaniu ok. 40 km (kilka krótkich jazd) gasną 3 czujniki i włącza się kontrolka „skontroluj czujniki”.
Po odłączeniu akumulatora wszystko wraca do normy pokazuje ciśnienie wszystkich 4 czujników, ale po pewnym czasie problem wraca.
Nie mam w samochodzie funkcji „Relearn” w liczniku ani w R-Linku, mogę tylko wymusić odczyt ciśnienia, ale działa tylko na jednym aktywnym czujniku.
Pytania do Was:
Czy ktoś miał podobny problem z AutoXScan w Scenic III?
Jak można trwale rozwiązać problem znikających czujników bez odłączania akumulatora?
Czy możliwe, że problem leży w antenie TPMS, czy w samych czujnikach?
Z góry dzięki za wszystkie porady!
Problem jest taki: czujniki działają poprawnie po wymianie, ale po przejechaniu ok. 40 km (kilka krótkich jazd) gasną 3 czujniki i włącza się kontrolka „skontroluj czujniki”.
Po odłączeniu akumulatora wszystko wraca do normy pokazuje ciśnienie wszystkich 4 czujników, ale po pewnym czasie problem wraca.
Nie mam w samochodzie funkcji „Relearn” w liczniku ani w R-Linku, mogę tylko wymusić odczyt ciśnienia, ale działa tylko na jednym aktywnym czujniku.
Pytania do Was:
Czy ktoś miał podobny problem z AutoXScan w Scenic III?
Jak można trwale rozwiązać problem znikających czujników bez odłączania akumulatora?
Czy możliwe, że problem leży w antenie TPMS, czy w samych czujnikach?
Z góry dzięki za wszystkie porady!

![[-]](https://www.scenic-forum.pl/images/revision-scenic/collapse.png)