Zwrotnica

DawSys92
Zarejestrowani

op Witam was, 
Mam pytanie dotyczące zwrotnicy koła prawa strona w scenic 2 2003r. Z tego co się orientowałem nowa kosztuje powyzej 1000 zł. ( Takie info od sprzedawcy dostałem ) Czy wiecie może gdzie znaleźć taniej ? Np zegane 2 na necie są od 100-200 zł. Pytanie czy to to samo. Proszę was o pomoc ;)

Odpowiedz
vitia
Zarejestrowani

Na szrocie, na fb pełno sprzedawców. Na śląsku od groma tego.

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

Co się stało, że chcesz ją wymienić? Jest niezniszczalna.

Odpowiedz
DawSys92
Zarejestrowani

op Podczas próby wymiany amortyzatora urwała się śruba....
Dałem znajomemu żeby mi przewiercił i nagwintował. Niestety jego próby przewiercenia skończyły się tak, że przewiercił pod skos i mówiąc miło te ucho w którym była śruba strzeliło ;) stąd decyzja o wymianie. Widziałem na necie że z Megane 2 zwrotnice są stosunkowo tanie. Zastanawiam się czy to nie to samo i nie można podmienić.

Odpowiedz
rafal18031988
Zarejestrowani

Czy zwrotnica to synonim piasty z mocowaniem ? Oryginalne w sc3 są z firmy ATE. Urwana śrubę łatwo wybić, chyba że to szczególny przypadek. Nie kosztują 1000zl

Odpowiedz
DawSys92
Zarejestrowani

op Piasta wchodzi do zwrotnicy tak samo jak łączniki i drążek oraz amortyzator ;))

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

@ DawSys92 zwrotnice są takie same, mogą różnić się tylko średnicą otworu na łożysko. W SC II średnica zazwyczaj wynosi 77 mm a w M II może być 72 mm dla silnika benzynowego lub 77mm dla diesla.
Kiedyś próbowałem wymienić amorek w swoim SC II i napotkałem identyczny problem, śruba wykręciła się 2 cm i koniec. Jedynie mogłem to zostawić w spokoju lub urwać śrubę.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-12-2025, 09:14 przez andrzejwa.)

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi andrzejwa za ten post post:
  • DawSys92
DawSys92
Zarejestrowani

op Dzięki za info ;)
Szkoda że na sklepach nie piszą średnicy otworu w tych zwrotnicach do Megane 2 ;))

Ale jeśli chodzi o nową zwrotnice do scenic 2 nigdzie na necie nie mogę znaleźć....
Tylko meganki, niby wiem że to renault Megane scenic jest ale dramat

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-12-2025, 11:15 przez DawSys92.)

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

Podaj VIN

Wysłane z Redmi 13

Odpowiedz
DawSys92
Zarejestrowani

op VF1JMOJ0H28963944

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości