SCENIC III Uszczelki drzwi

Ghostman
Zarejestrowani

op Świszczą uszczelki drzwi. Chciałem wciągnąć piankę 5mm.
Próbował ktoś takich rzeczy w scenicu?
Widziałem, że uszczelki są zgrzane. Musiałbym rozciąć. Trzeba to ponownie zgrzewać? Czym się to zgrzewa?

Odpowiedz
Ghostman
Zarejestrowani

op No więc odpowiedziałem sobie sam i wygląda to następująco:

Potrzebne narzędzia: ostry nóż, drut ok.1.5mm, cieniutki drucik 0.5mm, sznur spieniony EPDM fi 8mm (mój jest ze sklepu rubberpro), mydło w płynie, klej do uszczelek samochodowych, smar silikonowy do uszczelek.

1. Wyjmujesz uszczelkę z auta i mniej więcej zapamiętujesz gdzie było miejsce zgrzewu. Precyzja nie jest aż tak istotna.
2. Rozcinasz uszczelkę w miejscu zgrzewu. To jest jedynie miejsce, w którym nie ma aluminiowego wzmocnienia. Jeżeli pod nożem poczujesz metal, to trzeba o milimetry przesunąć miejsce cięcia. Warto postarać się w tym punkcie, bo po sklejeniu będzie widać poszarpane miejsce cięcia.
3. Wycinasz stopiony kawałek uszczelki z fabrycznego zgrzewu. Zdjęcie 1.
4. Prostujesz uszczelkę i wszystkie zagięcia. Zdjęcie 2.
5. Odmierzasz sznur na długość uszczelki + jeszcze trochę, żeby dało się go zawiązać do drutu i żeby nie uciekł z drugiej strony.
6. Zawijasz drucik na sznurze i przyczepiasz, do grubszego drutu. Ten drucik warto zawinąć w dwóch kierunkach. Wtedy się nie odwinie z podczas przeciągania. Zdjęcie 3.
7. Wlewasz odrobinę mydła do uszczelki i przeciągasz drut, aż sznur będzie przy uszczelce.
8. Wlewasz kolejne 50ml mydła i zaczynasz z drugiej strony przeciągać drut. Ja przydepnąłem uszczelkę po stronie ciągnięcia, żeby leżała prosto. Jak będzie za duży opór ciągnięcia, to trzeba zatrzymać, dać sznurowi wrócić do fabrycznej długości i ciągnąć dalej. Wlałem 50ml mydła i tyle wystarczyło, żeby sznur nie stawiał oporu podczas przeciągania.
9. Z każdej strony warto, żeby sznura wystawało po kilka centymetrów. Odwijasz drucik i zaczynasz przygniatać palcami uszczelkę tak, żeby rozciągnięty sznur mógł się skurczyć do fabrycznej grubości i ułożyć w uszczelce.
10. Wstawiasz uszczelkę do samochodu znów dociskając palcami w miejscu wciągniętego sznura.
11. Naciągasz minimalnie wystające końce sznura i go odcinasz.
12. W zależności od temperatury otoczenia zostaje mniejsza lub większa przerwa w uszczelce. Zdjęcie 4.
13. Zostawiasz na kilka dni, otwarć i zamknięć drzwi, aż mydło wypłynie.
14. Uszczelka teraz dobrze dociska do drzwi i może skrzypieć podczas jazdy, więc smarujesz smarem silikonowym do uszczelek.
14. Po kilku dniach sklejasz.

1h roboty + za kilka dni klejenie.

Wiatr już nie świszczy. Jak jeszcze coś jest niejasne to odpowiem.
Może warto przesunąć ten wątek do poradników i dostosować tytuł czy coś.
Dzięki.

Załączone pliki

Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-06-2026, 13:00 przez Ghostman.)

Odpowiedz
wobli
Zarejestrowani

Jesteś pewien że 8mm to nie za dużo?
Ja próbowałem zlokalizować przyczynę świstów ale wydawało mi się że przez tę uszczelkę świstać nie powinno. Sprawdzałem cienkim papierkiem i tam wszędzie ciasno przylegała.

Odpowiedz
Ghostman
Zarejestrowani

op Drzwi się bardzo dobrze zamykają, wiatr nie świszczy.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości