SCENIC III Uszczelki drzwi
|
op
No więc odpowiedziałem sobie sam i wygląda to następująco:
Potrzebne narzędzia: ostry nóż, drut ok.1.5mm, cieniutki drucik 0.5mm, sznur spieniony EPDM fi 8mm (mój jest ze sklepu rubberpro), mydło w płynie, klej do uszczelek samochodowych, smar silikonowy do uszczelek. 1. Wyjmujesz uszczelkę z auta i mniej więcej zapamiętujesz gdzie było miejsce zgrzewu. Precyzja nie jest aż tak istotna. 2. Rozcinasz uszczelkę w miejscu zgrzewu. To jest jedynie miejsce, w którym nie ma aluminiowego wzmocnienia. Jeżeli pod nożem poczujesz metal, to trzeba o milimetry przesunąć miejsce cięcia. Warto postarać się w tym punkcie, bo po sklejeniu będzie widać poszarpane miejsce cięcia. 3. Wycinasz stopiony kawałek uszczelki z fabrycznego zgrzewu. Zdjęcie 1. 4. Prostujesz uszczelkę i wszystkie zagięcia. Zdjęcie 2. 5. Odmierzasz sznur na długość uszczelki + jeszcze trochę, żeby dało się go zawiązać do drutu i żeby nie uciekł z drugiej strony. 6. Zawijasz drucik na sznurze i przyczepiasz, do grubszego drutu. Ten drucik warto zawinąć w dwóch kierunkach. Wtedy się nie odwinie z podczas przeciągania. Zdjęcie 3. 7. Wlewasz odrobinę mydła do uszczelki i przeciągasz drut, aż sznur będzie przy uszczelce. 8. Wlewasz kolejne 50ml mydła i zaczynasz z drugiej strony przeciągać drut. Ja przydepnąłem uszczelkę po stronie ciągnięcia, żeby leżała prosto. Jak będzie za duży opór ciągnięcia, to trzeba zatrzymać, dać sznurowi wrócić do fabrycznej długości i ciągnąć dalej. Wlałem 50ml mydła i tyle wystarczyło, żeby sznur nie stawiał oporu podczas przeciągania. 9. Z każdej strony warto, żeby sznura wystawało po kilka centymetrów. Odwijasz drucik i zaczynasz przygniatać palcami uszczelkę tak, żeby rozciągnięty sznur mógł się skurczyć do fabrycznej grubości i ułożyć w uszczelce. 10. Wstawiasz uszczelkę do samochodu znów dociskając palcami w miejscu wciągniętego sznura. 11. Naciągasz minimalnie wystające końce sznura i go odcinasz. 12. W zależności od temperatury otoczenia zostaje mniejsza lub większa przerwa w uszczelce. Zdjęcie 4. 13. Zostawiasz na kilka dni, otwarć i zamknięć drzwi, aż mydło wypłynie. 14. Uszczelka teraz dobrze dociska do drzwi i może skrzypieć podczas jazdy, więc smarujesz smarem silikonowym do uszczelek. 14. Po kilku dniach sklejasz. 1h roboty + za kilka dni klejenie. Wiatr już nie świszczy. Jak jeszcze coś jest niejasne to odpowiem. Może warto przesunąć ten wątek do poradników i dostosować tytuł czy coś. Dzięki. (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-06-2026, 13:00 przez Ghostman.) |
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

![[-]](https://www.scenic-forum.pl/images/revision-scenic/collapse.png)