Blokada kierownicy - Steering locked, brak zapłonu

Av_Wwa
Zarejestrowani

op Witam koledzy,

Wiem, że wątek przewija się co i rusz, ale nie znalazłem niestety mojego przypadku (jeśli jest to będę wdzięczny za link, bo powoli kończą mi się pomysły co dalej)

Scenic II ph1 z 2003

Auto stało niestety przez zimę dość długo i padł akumulator
Próba odpalenia z kabli - niepowodzenie, ale wtedy nie skojarzyłem jeszcze błędu, więc możliwe, że już wtedy był
Akumulator sprawdzony ("trup jakich mało") i wymieniony na nowy
Błąd Steering locked / Unlocked (nie będę się rozpisywać, bo dość dobrze opisany w wielu wątkach)
Bezpieczniki sprawdzone
Zdemontowana kostka od Valeo - rozebrana zgodnie z wieloma filmikami w necie - nie działa
Zamówiony emulator - brak reakcji

No i teraz 23 możliwe scenariusze:
- spieprzyłem sprawę z kostką i jednocześnie dostałem lipny niedziałający/zepsuty emulator
- auto nie daje napięcia na wiązkę przewodów od blokady

1 wariant wydaje mi się mało prawdopodobny - musiałbym mieć naprawdę grubego pecha, aby być w stanie źle złożyć tę dość prostą kostkę i jednocześnie dostać trefny emulator.
2 wariant wydaje mi się bardziej prawdopodobny - znajomy podpowiedział mi, że tzw. komputer po tym jak ześwirował z powodu napięcia może nie dawać tam w ogóle napięcia i dlatego emulator się nie załącza prawidłowo.
Jest jeszcze 3 wariant, że wiązka "się" przerwała, ale auto stało i zakładając, że kabel nie pękł od zimna to raczej jeszcze mniej prawdopodobne niż 1.

Jestem generalnie amatorem, więc pytanie czy podpowiecie może jak sprawdzić czy jest napięcie na tej wiązce, bo albo robię to źle albo jest tam 0. Ew. jakieś inne rady czemu Emulator po podłączeniu nie działa (mam taki automatycznie parujący się - powinien się zaświecić przy włączeniu zapłonu co oczywiście się nie dzieje).

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

Podejrzana jest ta próba rozruchu "na kable" przy całkowicie rozładowanym i niesprawnym akumulatorze.
Podejrzenia kieruj najpierw w kierunku głównej skrzynki zabezpieczeń znajdującej się w obudowie na dodatniej klemie akumulatora.
Możliwe, że któryś z bezpieczników (a jest ich kilka) jest przepalony, ma przypalony styk, bądź zaśniedziałe złącze. Możliwe, że któraś z klem akumulatora, bądź jego przewód masowy ma wątpliwej jakości styk.
I dlatego możliwe jest, że któryś z modułów po prostu nie dostaje zasilania, bądź dostaje je ale o zbyt niskim napięciu.
Możliwe jest też, że wcześniejsze próby rozruchu wygenerowały błąd, który po zapisaniu się blokuje możliwość rozruchu i wystarczy go usunąć odpowiednim oprogramowaniem diagnostycznym (ale nie poprzez odłączanie klem, to już przerabiałeś i jest nieskuteczne, a właśnie generuje błędy). Tyle, że taki błąd z reguły jest wyświetlany na desce jako SERVICE.
Możliwe jest też, że zamontowany akumulator nie spełnia wymagań ScII, dość wymagającego w tej materii (to, że inny samochód zapala i jeździ na nim - w przypadku ScII o niczym jeszcze nie świadczy - temat przerabiany wielokrotnie).
Tak więc sprawdzamy - skrzynka na klemie, same klemy, przewód masowy, kasowanie błędów.
Bez tego nie ruszy się dalej.
Można by jeszcze posprawdzać napięcia zasilania dochodzące do modułów, ale to na razie wyższa szkoła jazdy. No i trzeba pamiętać, że w zasadzie wszędzie jest stałe zasilanie, a sterowanie jest realizowane masą.

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
Av_Wwa
Zarejestrowani

op Po dłuższym czasie, ale niestety, życie, choroba, wyjazd, święta i zabierałem się do tego jak pies do jeża, bo auto na codzień nie jest mi ostatnio potrzebne, ale to się może niedługo zmienić.

(29-03-2026, 10:17)ko-ma napisał(a): Podejrzana jest ta próba rozruchu "na kable" przy całkowicie rozładowanym i niesprawnym akumulatorze.
Tak, wiem niestety.

(29-03-2026, 10:17)ko-ma napisał(a): Podejrzenia kieruj najpierw w kierunku głównej skrzynki zabezpieczeń znajdującej się w obudowie na dodatniej klemie akumulatora.
Możliwe, że któryś z bezpieczników (a jest ich kilka) jest przepalony, ma przypalony styk, bądź zaśniedziałe złącze. Możliwe, że któraś z klem akumulatora, bądź jego przewód masowy ma wątpliwej jakości styk.
Sprawdzone. Wszystkie bezpieczniki są ok.

Kasowanie błędu też niestety nie pomogło.

Sprawdziłem też prąd na wtyczce modułu blokady kierownicy. Niskonapięciowe (1,9V) są ok, ale na tych na których powinno być 12V jest równiutkie zero.

Więc albo coś z podawaniem napięcia na ten moduł albo po prostu kabel w te mrozy uległ degradacji (nie wiem jak, ale z tego co czytam to kable w Renault to ponoć porażka).

Czy zna ktoś namiar na mechanika Renault w Warszawie z komputerem typowo do Renault (a nie uniwersalnym), który nie będzie od razu chciał wymienić połowy auta? Gdyby jakimś cudem był z dojazdem to w ogóle bajka, ale jestem już na etapie, że chcę umówić termin i po prostu zawieźć auto na lawecie.

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

(23-04-2026, 18:35)Av_Wwa napisał(a): Po dłuższym czasie, ale niestety, życie, choroba, wyjazd, święta i zabierałem się do tego jak pies do jeża, bo auto na codzień nie jest mi ostatnio potrzebne, ale to się może niedługo zmienić.

(29-03-2026, 10:17)ko-ma napisał(a): Podejrzana jest ta próba rozruchu "na kable" przy całkowicie rozładowanym i niesprawnym akumulatorze.
Tak, wiem niestety.

(29-03-2026, 10:17)ko-ma napisał(a): Podejrzenia kieruj najpierw w kierunku głównej skrzynki zabezpieczeń znajdującej się w obudowie na dodatniej klemie akumulatora.
Sprawdzone. Wszystkie bezpieczniki są ok.

Kasowanie błędu też niestety nie pomogło.

Sprawdziłem też prąd na wtyczce modułu blokady kierownicy. Niskonapięciowe (1,9V) są ok, ale na tych na których powinno być 12V jest równiutkie zero.

Więc albo coś z podawaniem napięcia na ten moduł albo po prostu kabel w te mrozy uległ degradacji (nie wiem jak, ale z tego co czytam to kable w Renault to ponoć porażka).

Czy zna ktoś namiar na mechanika Renault w Warszawie z komputerem typowo do Renault (a nie uniwersalnym), który nie będzie od razu chciał wymienić połowy auta? Gdyby jakimś cudem był z dojazdem to w ogóle bajka, ale jestem już na etapie, że chcę umówić termin i po prostu zawieźć auto na lawecie.

Wszystkie bezpieczniki są OK...
Nie do końca o to mi chodziło. 
Rzetelnie trzeba sprawdzić, czy przez poszczególne obwody tek skrzynki jest "przejście" - czyli czy na wyjściach mamy prąd, jeśli na wejściu jest pewne zasilanie. 
Druga sprawa - to jakość styku okablowania masy - czy wszystkie główne złącza mają dobry, nie zaśniedziały, styk. 
Tyle możesz sprawdzić samemu. 
Z modułem blokady i emulatorem na razie daj sobie spokój - ten kierunek wygląda na skutek, nie przyczynę. 
A zasilań nie ma, bo moduł sterujący je obcina np. w sytuacji zbyt niskiego napięcia zasilania.

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi ko-ma za ten post post:
  • Av_Wwa

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

2 gości