Rozrząd

DawSys92
Zarejestrowani

op Witam wszystkich ;))
W dniu jutrzejszym muszę zakupić rozrząd. Polecieć jakieś firmy żeby nie kupić jakiegos gów... ;) 
Od razu zapytam kzfr od razu wymieniać ?? Jeśli tak również proszę o jakiś konkret. Co jak co ale na rozrządzie nie będę oszczędzał.

Odpowiedz
Jurek
Zarejestrowani

Ostatnio wymieniałem dwa INA ,produkcja Rumunia . Poprzednio kupowałem Ori ,były wyprodukowane przez Gates , po 6 latach i około 60 tysiącach wyglądały poprawnie .Natomiast fabryczny w SC III po 5 latach i prawie 120 tysiącach był na granicy ,rolka hałasowała a pasek miał postrzępione krawędzie .

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

Jeżeli jest dostępny, to wzmocniony Continental, cały zestaw.
INA to zdarzające się często problemy z napinaczami.

Odpowiedz
mav3rick
Zarejestrowani

(17-05-2026, 19:45)twilk7 napisał(a): Jeżeli jest dostępny, to wzmocniony Continental, cały zestaw.
INA to zdarzające się często problemy z napinaczami.
Potwierdzam, 40k w golfie V i napinacz totalna ruina.

Odpowiedz
DawSys92
Zarejestrowani

op W sklepie koleś który też ma SC2 polecił mi pełny zestaw z firmy SKF co o tym sądzicie ?? KZFR wziąłem orginal.

Odpowiedz
Kapitan Powolny
Zarejestrowani

Ostatnio w GSIII zmieniałem to na alledrogo kupiłem zestaw oryginał ( znaczy był w pudełku z logo renault). Nie pamiętam co było na poszczególnych częściach jeśli chodzi o producenta. 

Co do kzfr to są powiedzmy dwie szkoły:

1. Wymiana co drugą wymianę rozrządu
2. Jak się nie odzywa, silnik nie ma muła w średnim zakresie obrotów, nie wyskakują błędy, to nie ruszać.

Coś jest nie tak. Jeżdżę Scenicem od ponad roku i nic nie odpadło, nic się nie zepsuło. Kim Ci Francuzi myślą, że są? Niemcami?
Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

(19-05-2026, 08:42)Kapitan Powolny napisał(a): 2. Jak się nie odzywa, silnik nie ma muła w średnim zakresie obrotów, nie wyskakują błędy, to nie ruszać.
Ja wymieniłem w sierpniu na oryginał a od stycznia juz stuka przy uruchamianiu na zimnym
ja znam 3 szkoła która twierdzi zeby go wogóle nie ruszać jak nie stuka
znajoma ma M3 z przebiegiem 330k od nowosci i KZFR nie stuka wcale

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
DawSys92
Zarejestrowani

op Mechanik za wymianę rozrządu plus KZFR krzyknął mi 1550 zł. To normalna cena ?? To tylko albo aż za robociznę

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2026, 13:32 przez DawSys92.)

Odpowiedz
Kapitan Powolny
Zarejestrowani

(19-05-2026, 13:32)DawSys92 napisał(a): Mechanik za wymianę rozrządu plus KZFR krzyknął mi 1550 zł. To normalna cena ?? To tylko albo aż za robociznę

Trochę drogawo jak za samą robotę. Chyba że policzył wg stawki roboczogodziny.

Ja za samą robotę miałem policzone 600 zł

Coś jest nie tak. Jeżdżę Scenicem od ponad roku i nic nie odpadło, nic się nie zepsuło. Kim Ci Francuzi myślą, że są? Niemcami?
Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

(19-05-2026, 13:32)DawSys92 napisał(a): Mechanik za wymianę rozrządu plus KZFR krzyknął mi 1550
troche dużo
ja płaciłem 550 za robotę
części w zależności takie jakie chciałem

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości