SCENIC III Problem z pompą ABS - przy mocnym hamowaniu pedał sam idzie w podłogę i wyhamowuje do zera

leelook
Zarejestrowani

op Cześć!
Od początku po zakupie auta mam problem z ABS, który przy zakupie nie wyszedł, ani nawet od razu po, tylko dopiero w zimie, kiedy przy śliskiej nawierzchni koła zaczęły się częściej blokować przy hamowaniu i częściej zaczynał działać ABS. Przy lekkim hamowaniu wszystko działało poprawnie, ale przy mocniejszym (awaryjnym) kilka razy stało się tak, że pedał sam poszedł głębiej w podłogę i nie odbił, aż do całkowitego zatrzymania auta. Przy suchej nawierzchni i awaryjnym hamowaniu to samo się powtórzyło. Słyszałem o czymś takim, jak wspomaganie nagłego hamowania w Renault i może to jest powiązane właśnie z wadliwym działaniem tej funkcji. W Megane 3 przy awaryjnym hamowaniu też mam wrażenie, że pedał robi się bardziej miękki i jakby sam szedł w podłogę, ale kiedy chcę odpuścić, to odpuszczam, a w Scenicu już się nie da, co powoduje utratę kontroli nad autem.
Po podpięciu komputera błędów brak. Z historii napraw od poprzedniego właściciela wynikało, że pompa ABS była naprawiana wcześniej przez firmę gdzieś z Pomorza, muszę odszukać dokumentację co tam dokładnie robili. Póki co jeżdżę tak, że odpiąłem wtyczkę od czujnika ABS i pojawił się błąd układu ABS/ESP, więc jeżdżę bez tych systemów, ale przynajmniej nie ma problemu z tym, że auto samo hamuje wtedy, kiedy nie chcę, więc jest większa kontrola. W serwisie w Tychach stwierdzili po jazdach próbnych, że problem leży w hydraulice pompy. Przymierzam się do wymontowania jej i oddania do sprawdzenia i ewentualnej naprawy. Można też kupić używaną o takich samych oznaczeniach (najlepiej z niższym przebiegiem) i przełożyć całą, albo tylko moduł hydrauliczny z niej (wtedy przebieg w jej elektronice nieistotny dla mnie będzie). Po wymianie będę musiał odpowietrzyć pompę i mam jedynie DDT4ALL, ale będę potrzebował instrukcji jak to zrobić.
Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, co mogę sprawdzić przed demontażem pompy (a nie jest łatwy) lub ktoś przerabiał taki sam problem, proszę o pomoc. Auto z elektrycznym hamulcem postojowym.

Odpowiedz
siwusek216
Zarejestrowani

Ja bym zaczął od porównania prędkości obrotowych kół jakie widzą czujniki abs. Miałem tak w jeep jak uszkodziłem przewód od czujnika.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odpowiedz
leelook
Zarejestrowani

op Prędkości z kół raczej pokazuje dobrze, bo w przeciwnym wypadku byłyby jakieś błędy zapisane w komputerze ABS/ESP, a błędów brak. Całość układu też działała OK przy małym poślizgu (ESP) czy przy hamowaniu na śliskiej powierzchni ale nie awaryjnym (pedał hamulca nie był naciskany gwałtownie i mocno). Jedynie przy nagłym, mocnym hamowaniu z pedałem do oporu pedał szedł sam w podłogę i nie odbijał aż do całkowitego zatrzymania auta.

Będę się przymierzał do kupna używanej pompy - musi być dokładnie to samo oznaczenie, czyli 476608102R? Aha, i jeszcze jedno mi ktoś zasugerował - że może zamienione miejscami są któreś przewody hamulcowe przykręcone do pompy. Czy to w ogóle jest możliwe? Gwinty wydają się takie same, ale czy przy złym przykręceniu w ogóle by to działało i nie wyswietlało błędów?
A ma ktoś rozpiskę który przewód jest od czego? Domyślam się, że te 4 cieńsze prowadzą do kół, ale te dwa grubsze to zasilanie z serwo i powrót? Może tu jest coś pomieszane?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-08-2026, 19:25 przez leelook.)

Odpowiedz
siwusek216
Zarejestrowani

Wskazywanie różnic prędkości obrotowych kół nie może generować błędu, wtedy istota całego systemu była by bez sensu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi siwusek216 za ten post post:
  • twilk7
twilk7
Zarejestrowani

Diagnozowanie czegokolwiek w samochodzie, tylko i wyłącznie na podstawie zapisanych lub nie błędów, jest podstawowym błędem nie tylko amatorów, ale też osób trudniących się tym na co dzień.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości