SCENIC II PH I Scenic II opadała prawa przednia szyba

LEvEL
Zarejestrowani

op Witam

Też mam problem z prawą przednią szybą w Scenic II 2004. Szyba sama zjechała na dół, i nie działa przycisk na panelu kierowcy oraz na panelu pasażera. Rozebrałem cały prawy panel drzwi, mechanizm sprawny, linka nie zerwana, nie jest luźna oraz zielona spinka cała, żadnych pęknięć.
Włączyłem silnik samochodu i po chwili usłyszałem jak cyka silniczek mechanizmu prawych przednich drzwi. Na panelu kierowcy nadal szyba nie podnosiła się do góry, na panelu pasażera skokowo zaczęła się podnosić. Potem już ani w górę czy na dól, nie działała.
Jeździłem samochodem i ponownie słyszałem cykanie w silniczku mechanizmu szyb, szyba na kolejny dzień znowu sama opadała, a następnie do poły podniosła się do góry, aktualnie brak reakcji na przyciski.

Wszystkie inne szyby i przyciski na panelach działają prawidłowo.

Co było sprawdzane:
- mechanizm, moim zdaniem sprawny, 2 razy szyba się przesunęła
- przełożyłem cały panel z przyciskiem z prawy przód do prawy tył, i szyba prawa tylna jeździła tylko w dól, także na panelu kierowcy
- panel z przyciskiem prawy tył przełożyłem do prawy przód, brak reakcji, także na panelu kierowcy
- sprawdzone bezpieczniki pod kierownicą oraz pod fotelem kierowcy
- sprawdzona kostka R2, żadnej wody, kable całe, sucho, nic podejrzanego
- napięcie na kostce do przycisku oraz do silniczka mechanizmu na pracującym silniku było ponad 13V
- brak wody w drzwiach koło zawiasu, kostki suche

Co mogę jeszcze sprawdzić? Czy zamówić sam przycisk?

Odpowiedz
LEvEL
Zarejestrowani

op Problem leży w sterowniku silniczka, wysłany do Electric Cars na naprawę.

http://allegro.pl/sterownik-renault-mega...73714.html

Odpowiedz
LEvEL
Zarejestrowani

op Sterownik naprawiony w Electric Cars w ciągu 6 dni licząc weekend i przesyłkę w obie strony, działa Biggrin

Odpowiedz
Mati
Zarejestrowani

jakie koszta?

Było: Scenic I ph II 2001r. 1.9 dci 102KM  
///  Scenic II ph I 2004r. 1.9 dci 120KM  ///  Scenic II ph II 2008r. 1.9 dci 130KM  ///
Jest: --> Scenic III ph II 2013r. 1.5 dci 110KM <--
Odpowiedz
LEvEL
Zarejestrowani

op Wyżej masz link do aukcji, 70 zł plus wysyłki. Ogólnie ciut mniej niż używka, ale mam niemal 100% pewności, że drugi raz ten element się nie popsuje, robią całkowitą regenerację tego modułu.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi LEvEL za ten post post:
  • Mati
Mati
Zarejestrowani

Poszukuje zdjęć wszelakich abym mógł sobie zobrazować co mnie czeka w najbliższej przyszłości.. mam problem z szybą pasażera. Otwiera się ale się nie zamyka, dziś wracając z pracy kolega myślał że nie domknięta i chciał ją podnieść a ona poszła w dół, kilka razy i szyba na samym dole. Nie reagują przyciski w górę, szyba zachowuje się jakby był tylko przycisk na dół.
Szybki zjazd na przystanek, gaszenie auta, zamykanie, domykanie szyb kartą i dopiero szyba ruszyła.

Na pewno nie jest to problem z przełącznikiem w drzwiach pasażera, ponieważ na te po stronie kierowcy reaguje tak samo.

///  Scenic II ph I 2004r. 1.9 dci 120KM  ///  Scenic II ph II 2008r. 1.9 dci 130KM  ///
Odpowiedz
Mati
Zarejestrowani

Ktoś coś?

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
scrabi
Zarejestrowani

Mati moze to samo co u kolegi level.

Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2016, 10:19 przez scrabi.)

Zawsze do przodu, nigdy do tyłu. Biggrin 
Dostępne Ramki, wlepy i kubki z VI Zlotu, ........Oraz inne Gadżety....
Odpowiedz
haszczurur
Zarejestrowani

Otóż kolego może to być usterka modułu znajdującego się przy silniczku szyby. Jeżeli moduł jest sprawny to podczas gdy wciskasz przełącznik sterujący szybą słychać klikanie coś podobnego do klikania przekaźnika. Żeby to usłyszeć trzeba zdjąć choćby materiałową część boczka. U mnie był problem z szybą kierowcy (opisywałem na forum) z tym, że sprawcą okazał się i tu dokładnie nie wiadomo mechanizm czy silniczek czy jedno i drugie. W naszych samochodach kostka pod fotelem kierowcy nic nie ma do szyb, uch też. Po rozpięciu tej kostki głęboko pod fotelem w podłodze szyby chodzą normalnie. Opiszę jak to mogło być u mnie. Jeżeli mechanizm przycina się silnikowi ciężko jest kręcić, moduł odbiera to jak jakąś usterkę i komputer odłącza moduł. Po odpięciu kostki modułu i ponownym podpięciu szyba ruszała normalnie aż do czasu gdy znowu poszedł sygnał do komputera o awarii i moduł znów odłączony i tak w koło panie pierdoło. Podmieniłem 3 moduły i d... przełącznik szyb i d...rozbierałem silniczek szczotki były zwoje nie przerwane, podpięty pod instalacje kręcił. Postanowiłem jeszcze raz pojechać do kolegi na szrot ze scenikami i coś pomyśleć. Kolega spojrzał na mechanizm i mówi to jakiś zamiennik a nie oryginał, założyłem oryginał z angola swój sterownik i działa. Zdejmij boczek wciskaj przełącznik góra-dół i posłuchaj czy z modułu wydobywa się klikanie, jeżeli tak to moduł powinien być sprawny, wtedy należy szukać w silniczku.

Odpowiedz
Mati
Zarejestrowani

widzę że sporo tego będę musiał grzebać, i znając życie za jednym dniem tego nie ogarnę... a praca i warunki chodnikowe pod blokiem nie sprzyjają takim zabiegom Sad

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości