SCENIC II PH II problem z automatem na postoju

maxxx24
Zarejestrowani

op może ktoś z was nakieruje mnie na przyczynę dziwnego zachowania się mojego auta na postoju.mianowicie automat sprawuje się super nie szarpie ,zmienia biegi płynnie,
no nie ma się do czego przyczepić.
jednak dzisiejszego dnia zaczęło dziać się coś dziwnego.
stojąc w korku na D po zatrzymaniu po ok 3-5 sekundach auto zaczyna się "bujać"do przodu i tyłu.bujanie nasila się aż po ok 10 sekundach jest już cały czas takie samo.
to bujanie jest bardzo słabo wyczuwalne ale jest.wrażenie jest takie jak by auto chciało delikatnie ruszyć do przodu a za chwilę zrezygnowało z tego zamiaru.
hamulec trzymałem mocno a przy zmianie na N LUB P dziwne zachowanie ustaje. przy przerzucaniu na zmianę manualną dziwne zachowanie auta nie ustaje.
ktoś wie co to może być?

Odpowiedz
blazejk
Specjalisci

O jakim automacie mowa?

Jeżeli to tiptronic to konwerter daje znać że pomału się kończy

A jak przy tym "bujaniu" zachowują się obroty silnika?

Skoda Superb 3 - 2.0tsi 4x4 DNUA 272KM
"A teraz szybko, zanim dotrze do nas, że to bezsensu" - król Julian
[Obrazek: 1601105.png]
Odpowiedz
maxxx24
Zarejestrowani

op na wyświetlaczu obroty są bez zmian lecz minimalnie skaczą.ale naprawdę minimalnie w stosunku do tego bujania.teraz poszedłem odpalić autko i sprawdzić jak to jest na zimnym silniku i nie buja.a skrzynie mam automatyczną z możliwością tiptronika.

Odpowiedz
blazejk
Specjalisci

Jak się domyślam to masz skrzynię DP0. Jak na moje oko to konwerter kończy swój żywot.

Odpowiedz
acidmk
Specjalisci

Ja mam tak samo od początku, objawy ustały po wymianie oleju w ASB. Choć czasem nadal jest lekko wyczuwalne takie właśnie bujanie.

Nie przejmuj się, jeździj i ciesz się z jazdy 😀

POzdrawiam
Acidmk
Mój wątek, moja Sicilia w necie LaBellaSicilia.pl
Odpowiedz
blazejk
Specjalisci

Zmiana oleju najbardziej jest odczuwalna podczas jazdy a zużycie konwertera najbardziej czuć podczas postoju na D.

Odpowiedz
acidmk
Specjalisci

Pewnie masz rację jak zwykle ale jak wytłumaczyć że u mnie jest znacznie lepiej po wymianie oleju? Olej pierwszy raz wymieniłem przy 157 000 km. Maxxx24 ile tu masz przejechać wg licznika?

POzdrawiam
Acidmk
Mój wątek, moja Sicilia w necie LaBellaSicilia.pl
Odpowiedz
blazejk
Specjalisci

Zmiana oleju w automacie dużo daje Biggrin
Michał napisałem że na postoju przy D najbardziej czuć konwerter ale nic nie napisałem że zmiana oleju nie ma wpływu przy takiej sytuacji. Jak się dba o olej w skrzyni to lepiej i dłużej będzie żyła Thumbup

Przy DP0 wymiana co 30000km a przy JM (chyba ma taki symbol) to co 60000km.

Odpowiedz
maxxx24
Zarejestrowani

op słuchajcie mam przejechane około 250 tysi. postanowiłem od momentu kupna nie ingerować w skrzynię jak jest wszystko w porządku(no poza małymi szarpnięciami które miewały miejsce w zeszłym roku bo w tym roku nie szarpnęło ani razu - pisałem o tym wcześniej ,szarpnięcia były na zimnym silniku z 1 na 2 przy skręcie np ruszając i skręcając na skrzyżowaniu.)
tak myślałem żeby wymienić olej w skrzyni ale w serwisie powiedzieli że się nie wymienia.
znajomy mechanik powiedział że jak się nic nie dzieje to nie wymieniać.
tak więc ole nie wymieniony ani razu od nowości do teraz.

Odpowiedz
funkoval
Specjalisci

Zmieniłbym olej i mechanika za jednym zamachem ;)

Przy takim podejściu oleju silnikowego też 'nie wymieniać, póki nic się nie dzieje', tzn. aż będzie za późno?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2015, 16:46 przez funkoval.)

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi funkoval za ten post post:
  • Grześko

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości