op
Witam forumowiczów! Mam kolejne nurtujące mnie pytanie. Mianowicie od jakiegoś czasu zaczęła gwizdać turbina w moim scenicu. Wiem, że to temat rzeka, jedne gwiżdżą drugie nie, ale dodatkowo auto zaczęło kopcić na czarno przy mocniejszym "depnięciu" i wkręceniu na większe obroty (4k~) szczególnie na 2gim i 3cim biegu. I nie mowie tu o małej chmurce tylko o znikających za mną w kupie dymu autach. Myślałem początkowo, że to kwestia "przepalenia" po mulącej - miejskiej jeździe jednak w ten sam dzień pare godzin po "przeciągnięciu" auta na wyższych obrotach, znów to samo. I moje pytanie jest następujące czy można za pomocą clipa np. Sprawdzić ciśnienie w tym układzie i ewentualnie po tym poznać, że gdzieś jest nieszczelność? Dodam jeszcze, że dzis rozebrałem intercooler gdyż z jego lewej strony (patrząc od przodu auta) czyli wylotu jak mniemam, było mnóstwo sadzy olejowej a w samym IC troche oleju na oko z 25 ml. Sadza znajdowała się również na dole zderzaka i wyglądało to jak by leciało z tego górnego wylotu gdzie jest opaska i nachodzi gumowa rura. Odkręciłem, wyczyściłem, zacisnąłem i będę patrzył na efekty. Czy to może być w ogóle przyczyną gwizdania i dymienia na czarno? Pytam bo jeszcze nie testowałem. Ciekawe czy komuś będzie się chciało to czytać

![[-]](https://www.scenic-forum.pl/images/revision-scenic/collapse.png)