SCENIC II PH I Opadniete swiatlo

jabo
Zarejestrowani

op Wymienilem zarowke 5W swiatla postojowego od strony kierowcy i z wylacznej ciekawosci i niewiedzy wyciagnalem jak sie pozniej okazalo czujnik regulacji swiatel.(ten pierwszy wlasciwie od gory zakonczony kulka )
Poskladalem wszystko jak nalezy lecz wieczorem okazalo sie ze wlasnie promien tego swiatla jest opadniety maksymalnie w dol.
Chcialem podregolowac srubokretem jednak wszystko stoi w martwym punkcie i lewe swiatlo dalej swieci po asfalcie Biggrin

Pewmnie znowu cos zchrzanilem
lecz inaczej czasem sie nie da
a jakos poznac swoj pojazd nalezy Biggrin

Mozna ten silniczek wyciagnac ponownie i ustawic jakos?

dzieki

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

jabo napisał(a):Mozna ten silniczek wyciagnac ponownie i ustawic jakos?
można ale proponował bym pojechać do stacji diagnostycznej i ustawić na przyrządach koszt niewielki a może gratis nawet zrobia

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
Patrys4891
Junior Administratorzy

Silniczek można wyciągać, odłączać, regulować itd.
jabo napisał(a):wyciagnalem jak sie pozniej okazalo czujnik regulacji swiatel
Czujnik? A przypadkiem nie wtyczkę od silniczka od regulacji świateł?
Czujniki to są przy kołach jak sie ma samopoziomujące światła.
W pozostałych przypadkach to jest silniczek krokowy, przyczepiony do klosza i reguluje się go jedynie pokrętełkiem.
Podejrzewam że przy wymianie żarówki wyskoczył Ci klosz z kuleczki od silniczka.
Wystarczy wsadzić wcisnąć i powinno być ok.
Jak zacząłeś kręcić regulacją świateł to dodatkowo proponuję wizytę u diagnosty na ustawienie świateł, żeby nie oślepiać samolotów lub mrówek Thumbup

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2015, 10:28 przez Patrys4891.)

Thumbup
Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

Nie wiem, czy bez wyjmowania lampy da się z powrotem założyć popychacz silniczka w przegub w lampie.
Mnie się nie udało - weszło dopiero jak mogłem przytrzymać drugą ręką odbłyśnik lampy.

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
jabo
Zarejestrowani

op Dokladnie to nie jest takie proste jak kolego dwa pietra wyzej opisuje
tego chyba sie nie da wlozyc na tzw. chybil-trafil samemu i wydaje mi sie ze trzeba bedzie cala lampe wyciagac ?

Odpowiedz
Patrys4891
Junior Administratorzy

Ja u mojej mamy miałem problem właśnie z wsadzeniem silniczka a konkretnie z jego zaczepieniem o klosz.
Poradziłem sobie w ten sposób że podłączyłem silniczek do wtyczki, pokrętłem od regulacji świateł wysunąłem go na max a potem jeszcze regulacją wysunąłem go jak najdalej się dało. Wtedy sięgało na tyle daleko że udało mi się włożyć na miejsce i działa Biggrin

Thumbup
Odpowiedz
Wojtgda
Zarejestrowani

ja ostatnio przy wymianie żarówki h7 bez demontażu niepotrzebnych rzeczy (aku i obudowy) wymieniałem i też mi się odłączył silniczek od regulacji Biggrin

zrobiłem tak przygotowałem sobie dobry dostęp do żarówki H7 wyjąłem ją wsadziłem 2 palce i delikatnie pociągnąłem do siebie i kulka wskoczyła na miejsce, zamontowałem żarówkę i wszystko śmiga jak należy :0

Odpowiedz
Łuki23
Zarejestrowani

hej. u mnie regulacja w ogóle nie działa. jest z tym mały problem gdy jadę w cztery osoby bo świece ludziom po oczach. da się jakoś w miarę prosto zdiagnozować co się zepsuło? sprawdzić czy to silniczek czy może coś innego? a może jest do tego jakiś bezpiecznik?

Odpowiedz
Patrys4891
Junior Administratorzy

Nagle oba na raz przestały działać? Jeżeli tak to obstawiał bym bezpiecznik lub pokrętło od regulacji wysokości w kabinie (chyba że masz regulację automatyczną?).

Thumbup
Odpowiedz
Łuki23
Zarejestrowani

Regulacja jest manualna. Nie działała juz jak kupiłem samochód . Niestety za późno zobaczyłem i teraz musze sam to naprawić.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

A jeżeli to bezpiecznik, to któryś z tych z tej skrzynki kolo akumulatora ?

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-10-2015, 12:46 przez Łuki23.)

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości