op
Witam. Dzis zauważyłem, że nie zamykają mi się tylne lewe drzwi :o nie działa również czujnik hands free (po zamknięciu pilotem gdy wkładam rękę nic się nie dzieje a drzwi są otwarte) Ostatnio troche przymroziło mi te drzwi i z deka pociągałem żeby otworzyc ale się nie dało. W końcu odmarzły same. Macie jakiś pomysł jak samemu sprawdzić co się zepsuło lub jak je naprawić?
Nie zamykają się 1 drzwi
|
trzeba sprawdzić czy pod tapicerką wszystko działa, czy np coś nie spadło czy nie pękło jak przymroziło... a jak staniesz przy drzwiach to słychać jakby się zamykały?
Było: Scenic I ph II 2001r. 1.9 dci 102KM
/// Scenic II ph I 2004r. 1.9 dci 120KM /// Scenic II ph II 2008r. 1.9 dci 130KM /// Jest: --> Scenic III ph II 2013r. 1.5 dci 110KM <--
Wiem, ze zamknąć chyba można jak otworzysz drzwi to tam jest taka blokada jak dobrze coś kojarzę jutro popatrzę u siebie. Jak będzie zrobie foto.
Na boku drzwi powyżej zamka jest taka śrubka którą da się przekręcić kluczykiem z karty, jak ją przekręcisz to drzwi będą się otwierały tylko od środka.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-11-2015, 07:58 przez TomaszB.)
Bycie starszym ma swoje wady i zalety - nie widzisz liter z bliska, ale poznajesz idiotów z daleka..
(25-11-2015, 19:46)tomaszyx napisał(a): Witam. Dzis zauważyłem, że nie zamykają mi się tylne lewe drzwi :o nie działa również czujnik hands free (po zamknięciu pilotem gdy wkładam rękę nic się nie dzieje a drzwi są otwarte) Ostatnio troche przymroziło mi te drzwi i z deka pociągałem żeby otworzyc ale się nie dało. W końcu odmarzły same. Macie jakiś pomysł jak samemu sprawdzić co się zepsuło lub jak je naprawić? Mógł dokonać żywota siłownik zamka w drzwiach. Teraz się zacznie nadchodzą mrozy i te centralne i hands free będą padały. Skoro nie słychać pracy siłownika w tych drzwiach to pewnie padł. Spróbuj zamknąć tym przyciskiem przy drążku biegów wewnątrz auta. Jak masz jakiś ogrzewany garaż to wstaw samochód niech się nagrzeje. Możesz otworzyć drzwi i śrubokrętem przesunąć ten rygiel w mechanizmie zamka a później odblokujesz klamką wewnętrzną w ten sposób zobaczysz czy mechanika działa.
op
Rygiel przestawiałem ale wtedy się nie da zamknąć drzwi
Byłem właśnie pokombinować o efekt jest taki: Generalnie odkąd mam to auto to nie dało się zamknąć przyciskami w klamkach z lewej strony auta, ani z przodu ani z tylu. Przed chwilą podszedłem do auta to nie dało rady otworzyć przez handsfree ani w lewych przednich ani w lewych tylnych drzwiach. Zacząłem kombinować otwierać zamykać różnymi sposobami i eureka zaczęły działać te przyciski z lewej strony do zamykania :o generalnie ta lewa strona teraz działa jak chce. Raz otwiera raz nie raz zamyka raz nie. A co do zamka to drzwi się nie zamykają jak się nie zamykały... (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2015, 21:25 przez tomaszyx.) |
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

![[-]](https://www.scenic-forum.pl/images/revision-scenic/collapse.png)