Nie zamykają się 1 drzwi

tomaszyx
Zarejestrowani

op Witam. Dzis zauważyłem, że nie zamykają mi się tylne lewe drzwi :o nie działa również czujnik hands free (po zamknięciu pilotem gdy wkładam rękę nic się nie dzieje a drzwi są otwarte) Ostatnio troche przymroziło mi te drzwi i z deka pociągałem żeby otworzyc ale się nie dało. W końcu odmarzły same. Macie jakiś pomysł jak samemu sprawdzić co się zepsuło lub jak je naprawić?

Odpowiedz
Mati
Zarejestrowani

trzeba sprawdzić czy pod tapicerką wszystko działa, czy np coś nie spadło czy nie pękło jak przymroziło... a jak staniesz przy drzwiach to słychać jakby się zamykały?

Było: Scenic I ph II 2001r. 1.9 dci 102KM  
///  Scenic II ph I 2004r. 1.9 dci 120KM  ///  Scenic II ph II 2008r. 1.9 dci 130KM  ///
Jest: --> Scenic III ph II 2013r. 1.5 dci 110KM <--
Odpowiedz
tomaszyx
Zarejestrowani

op Nic nie słychać:/ jutro rozbiore boczek i popatrzę.. A da się je jakoś ręcznie zablokować żeby się nie otwierały w ogóle?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2015, 20:14 przez tomaszyx.)

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

chyba bez rozbierania boczka sie nie da

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
Mati
Zarejestrowani

sprawdź czy do siłownik chodzi odpowiednio

Było: Scenic I ph II 2001r. 1.9 dci 102KM  
///  Scenic II ph I 2004r. 1.9 dci 120KM  ///  Scenic II ph II 2008r. 1.9 dci 130KM  ///
Jest: --> Scenic III ph II 2013r. 1.5 dci 110KM <--
Odpowiedz
maciej1486
Zarejestrowani

Wiem, ze zamknąć chyba można jak otworzysz drzwi to tam jest taka blokada jak dobrze coś kojarzę jutro popatrzę u siebie. Jak będzie zrobie foto.

Odpowiedz
TomaszB
Moderatorzy

Na boku drzwi powyżej zamka jest taka śrubka którą da się przekręcić kluczykiem z karty, jak ją przekręcisz to drzwi będą się otwierały tylko od środka.
[Obrazek: blokada_tyl.jpg]

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-11-2015, 07:58 przez TomaszB.)

Bycie starszym ma swoje wady i zalety - nie widzisz liter z bliska, ale poznajesz idiotów z daleka..
Odpowiedz
haszczurur
Zarejestrowani

(25-11-2015, 19:46)tomaszyx napisał(a): Witam. Dzis zauważyłem, że nie zamykają mi się tylne lewe drzwi :o nie działa również czujnik hands free (po zamknięciu pilotem gdy wkładam rękę nic się nie dzieje a drzwi są otwarte) Ostatnio troche przymroziło mi te drzwi i z deka pociągałem żeby otworzyc ale się nie dało. W końcu odmarzły same. Macie jakiś pomysł jak samemu sprawdzić co się zepsuło lub jak je naprawić?

Mógł dokonać żywota siłownik zamka w drzwiach. Teraz się zacznie nadchodzą mrozy i te centralne i hands free będą padały.
Skoro nie słychać pracy siłownika w tych drzwiach to pewnie padł. Spróbuj zamknąć tym przyciskiem przy drążku biegów wewnątrz auta.
Jak masz jakiś ogrzewany garaż to wstaw samochód niech się nagrzeje.
Możesz otworzyć drzwi i śrubokrętem przesunąć ten rygiel w mechanizmie zamka a później odblokujesz klamką wewnętrzną w ten sposób zobaczysz czy mechanika działa.

Odpowiedz
tomaszyx
Zarejestrowani

op Rygiel przestawiałem ale wtedy się nie da zamknąć drzwi

Byłem właśnie pokombinować o efekt jest taki:
Generalnie odkąd mam to auto to nie dało się zamknąć przyciskami w klamkach z lewej strony auta, ani z przodu ani z tylu. Przed chwilą podszedłem do auta to nie dało rady otworzyć przez handsfree ani w lewych przednich ani w lewych tylnych drzwiach. Zacząłem kombinować otwierać zamykać różnymi sposobami i eureka zaczęły działać te przyciski z lewej strony do zamykania :o generalnie ta lewa strona teraz działa jak chce. Raz otwiera raz nie raz zamyka raz nie. A co do zamka to drzwi się nie zamykają jak się nie zamykały...

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2015, 21:25 przez tomaszyx.)

Odpowiedz
TomaszB
Moderatorzy

Masz padnięte swiche w klamkach i komputer blokuje wtedy całą stronę, widocznie udało ci się zruszać któryś przycisk i komp odblowował HF na tę stronę

Bycie starszym ma swoje wady i zalety - nie widzisz liter z bliska, ale poznajesz idiotów z daleka..
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości