SCENIC II PH I Szarpanie po tankowaniu benzyny

BeataD
Kobiety

op Witam, miałam dziś duży problem z Grandem. Samochodem jechałam do pracy normalnie, wracając wjechaliśmy z mężem zatankować na BP, na której zawsze tankujemy. Wlaliśmy 95tkę. Po paru metrach Scenic szarpnął na jedynce. Potem na dwójce itd. Przejechaliśmy ok 500 m, zatrzymaliśmy się, a gdy ponownie próbowaliśmy odpalić, to strasznie się dławił i gasnął na niskich obrotach. Kilka razy mąż go przytrzymał na wyższych obrotach i po jakimś czasie odpalił normalnie. Jednak wg nas silnik nie chodzi jak wcześniej, silnik pracuje podobnie do diesla (terkocze?). Mam filmik mp4, ale nie umiem go załączyć.

Czy jest możliwość, że mogliśmy wlać gorsze paliwo? Mąż zatankował do pełna, czy może za dużo paliwa wlał i taki efekt, przelania paliwa?

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

(14-02-2018, 22:03)BeataD napisał(a): Mam filmik mp4
wrzuc na YT i podlinkuj

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
BeataD
Kobiety

op Tylko, że było ciemno, więc tylko właściwie dźwięk jest:

https://www.youtube.com/watch?v=qmUywnrW...e=youtu.be

Odpowiedz
TomaszB
Moderatorzy

(14-02-2018, 22:03)BeataD napisał(a):  czy może za dużo paliwa wlał i taki efekt, przelania paliwa?

Taka opcja nie istnieje, jeśli już to jakość paliwa nie ilość.

Bycie starszym ma swoje wady i zalety - nie widzisz liter z bliska, ale poznajesz idiotów z daleka..
Odpowiedz
sportway
Zbanowani

Podobny odgłos dają padnięte popychacze.

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

Pierwsze, co się nasuwa, to olej napędowy dolany do benzyny.
Sprawdźcie paragon, jakie paliwo jest na nim.

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
BeataD
Kobiety

op Na paragonie jest 95-tka. Mieliśmy wymieniany olej, ale nie wiadomo jaki był wcześniej zalany. Nie mam teraz rachunku, ale wiem, że został zalany jakiś Total 5W, dalej nie pamiętam, czy powodem moze być źle dobrany olej do 14-letniego auta? Czy warto w takim wyapdku wymienic olej na polsyntetyk?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-02-2018, 08:17 przez BeataD.)

Odpowiedz
PRZEMO
Administratorzy

(15-02-2018, 06:32)TomaszB napisał(a): jakość paliwa
Tak jak kolega pisze !!!

Jeśli ktoś cię atakuje - milcz nic go tak nie wkurzy jak twój spokój i milczenie.
Cheers
Renault Grand Scenic III 2014, Renault Kangoo Bebop 2009
Odpowiedz
sivvy
Zarejestrowani

Miałem podobnie w seacie, też po tankowaniu zaczął szarpać. Okazało się że filtr paliwa był już zatkany.
Być może że było gorsze paliwo i przytkany filtr i stąd to szarpanie.
Proponowałbym zacząć od wymiany filtra paliwa.

Odpowiedz
PRZEMO
Administratorzy

w 1.6 16V to nie takie proste wymiana filtra paliwa

Jeśli ktoś cię atakuje - milcz nic go tak nie wkurzy jak twój spokój i milczenie.
Cheers
Renault Grand Scenic III 2014, Renault Kangoo Bebop 2009
Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi PRZEMO za ten post post:
  • michaldck

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości