SCENIC II PH I Problem z lewarkiem skrzyni biegów. Linki?

Consigneus
Zarejestrowani

op Witam, mam problem z niewracająca gałką biegów. Otóż zazwyczaj z rana pracuję wszystko ok, po "rozgrzaniu" niestety lewarek niechętnie wraca na środek. Dodam, iż nasmarowałem kulkę i tulejkę po lewej stronie. Dodam, że po odłączeniu lewej linki (ta, która się porusza wraz z ruchem lewarka na lewo prawo) lewarek chodzi jak po maśle. Ta linka ma również trochę większy opór w ręcznym przesuwaniu względem tej góra/dół. Kanał dopiero będę mieć za tydzień dostępny, a mam urlop to myślę co by tu można zrobić. 
Sprzęgło, wysprzęglik wykluczam 100%. Olej w skrzyni ma 1-2tys. km przejechany, jest zalany valvoline gl4 z API m.in. tranself TRJ I TRZ.
Dodam jeszcze zdjęcie, o która linkę mi chodzi.
[Obrazek: 58dc25a858cc2_Zdjcie0349.jpg.c1409308868...ed8b55.jpg]

1: Co by tu jeszcze można przesmarować na skrzyni prócz końcówek linki?
2: Czy linki da się rozebrać i przesmarować, opcjonalnie samo przesmarować? 
3: Jeśli będą linki do wymiany czy jest to w miarę proste?
4: W razie jakby to był wybierak w skrzyni (odpukać, w sumie skrzynia nie wydaję żadnych dźwięków) to czy da się go wykręcić z zewnątrz czy niestety trzeba zdejmować skrzynie?  Ponieważ widzę na allegro parę dostępnych.

Dodam, że problem narasta wraz z czasem, nie wystąpił od razu.
Pozdrawiam

PS. Skrzynia ND0

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-09-2018, 20:36 przez pio555.)

Odpowiedz
Grzegorz Łubieński
Zarejestrowani

Na skrzyni biegów jest mocowanie linek, sprawdź czy tam jest wszystko ok. Szwagrowi w Megane pękło i był problem z wbiciem wsteczne.

Odpowiedz
Consigneus
Zarejestrowani

op Jutro się spróbuję dostać tam, bo z deka rozkręcania jest. W sumie jedyny problem ze wstecznym u mnie jest taki, że wchodzi na "2 razy" do pewnego momentu idzie gładko, a potem muszę użyć większej siły. Sprawdzałem również przy lewarku ten płaskownik, który przesuwa tulejka i wygląda ok. Ogólnie w planach mam wypięcie linek ze skrzyni i sprawdzenie jak lewarek na to zareaguje.

Odpowiedz
LUKKUL4158
Zarejestrowani

Kolego na górze nic nie zrobisz. Tulejka na wybieramy przy skrzyni plastikowa do przeszlifowania miałem to samo. Po rozgrzaniu nie wracał lewarek z prawej i lewej na środek znajdę fotki to wstawię

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

Thumbup
Odpowiedz
Consigneus
Zarejestrowani

op Byłoby super jakbyś miał jakieś zdjęcia lub jakieś zdjęcie z internetu z zaznaczoną tulejką. Nie wiesz czy sam wybierak idzie zdemontować po wykręceniu śrub obok niego?

Odpowiedz
LUKKUL4158
Zarejestrowani

Na zielono trzeb wyciągnąć tulejka na czerwono mi się udało bez odpinania linek. Uważaj na zabezpieczenie taka blaszka w tym miejscu na czerwono na zdjęciu już sciagnieta. Tulejka jest z dwóch części wyciągnij i szlifuj papierem lub dobierz wiertło i rozwierc. Powodzenia [Obrazek: 2dec17208c78e2648f3eed6a35e3eea1.jpg]

Thumbup
Odpowiedz
[-] 2 użytkowników postawiło piwo użytkownikowi LUKKUL4158 za ten post post:
  • #asiarek, Consigneus
#asiarek
Zarejestrowani

Sprawdż też to:
https://www.scenic-forum.pl/Watek-Zabezp...-Scenic-II
Oraz sugeruję wyregulować - skrucić linkę zmiany biegów ( nie potrzeba kanału, odkręcasz przednie lewe koło. Pomocna latarka.)
https://www.scenic-forum.pl/Watek-SCENIC...egów-SC-II

Odpowiedz
LUKKUL4158
Zarejestrowani

(11-09-2018, 07:16)#asiarek napisał(a): Sprawdż też to:
https://www.scenic-forum.pl/Watek-Zabezp...-Scenic-II
Oraz sugeruję wyregulować - skrucić linkę zmiany biegów ( nie potrzeba kanału, odkręcasz przednie lewe koło. Pomocna latarka.)
https://www.scenic-forum.pl/Watek-SCENIC...egów-SC-II
A ja pół samochodu rozebrałem żeby dostać się do wybieraka ale za to wszystko Na wierzchu

Thumbup
Odpowiedz
#asiarek
Zarejestrowani

@ Consigneus na Twojej fotce nie widzę sprężyny (tzw. agrafkowej) a to ona odpowiada za "opór" i powrót lewarka na środkowe położenie.  Yes

Odpowiedz
Consigneus
Zarejestrowani

op Witam, dziękuję za zainteresowanie tematem i jakże pomoce wskazówki. Zdjęcie mechanizmu dodałem z internetu, oczywiście sprężyna jest i musiałem się lekko z nią siłować po tym jak zdjąłem gruszkę z tulejką. Sposób z trytytką ciekawy zaraz wypróbuje, dopóki mam całe te elementy. Dopiero co wróciłem tak więc spróbuję dziś coś zadziałać przy lewarku. Na jutro poszukam białego smaru w sprayu to dobiorę się do wodzików i wybieraka (dużo pracy, ponieważ mam instalację LPG, która nie pomaga w demontażu podstawy akumulatora), no chyba, że jest jakiś lepszy smar do tego?.

Edit:
Założyłem tą trytytkę, i włożyłem rękę w komorę w stronę wybieraka(nie polecam przy gorącym silniku). Wybierak przy przesuwaniu lewo prawo też nie wraca sam na swoją pozycję, luz na tulejce lekki jest, ale raczej w granicach normy. W sumie to już mam tylko 2 podejrzenia. Albo przesmarowanie porządne wybieraka na skrzyni i przeszlifowanie tulejki, albo linka do regulacji, lub do wymiany bo jest przytarta. Linka, która tym steruję ruchem wybieraka na lewo wygląda jak na tym zdjęciu.

[Obrazek: attachment.php?aid=13242]

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-09-2018, 15:35 przez Consigneus.)

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Consigneus za ten post post:
  • romek13081

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości