[SCII PHII] Scenic 2 1.9 dCi 130KM w automacie

Soul
Zarejestrowani

op Hejka Biggrin

Napiszcie proszę co myślicie o Renault Scenic 2 phase 2 z silnikiem 1.9 dCi 130KM w automacie  (najpewniej skrzynia DP0).
Warto , czy nie warto? Jak to jeździ, czy ta skrzynia daje radę z tym silnikiem (problem z urywaniem się taśm Lock-up) i ogólnie kwestia awaryjności.
Lepsza będzie benzyna 1.6 16V z tym automatem, którą później można zagazować, czy jednak dCi 130KM lepszym wyborem?
Chodzi o wyprawy na dalekie trasy, w tym zagranica Biggrin

wojeek
Zarejestrowani

(19-07-2019, 16:28)Soul napisał(a): Hejka Biggrin

Napiszcie proszę co myślicie o Renault Scenic 2 phase 2 z silnikiem 1.9 dCi 130KM w automacie  (najpewniej skrzynia DP0).
Warto , czy nie warto? Jak to jeździ, czy ta skrzynia daje radę z tym silnikiem (problem z urywaniem się taśm Lock-up) i ogólnie kwestia awaryjności.
Lepsza będzie benzyna 1.6 16V z tym automatem, którą później można zagazować, czy jednak dCi 130KM lepszym wyborem?
Chodzi o wyprawy na dalekie trasy, w tym zagranica Biggrin
Przy trasach 1.6 a już w automacie to nieporozumienie. Szwagier ma 2.0, gaz plus leniuch i to już szału nie robi.

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Renault Scenic I 1.6 i 16V, Renault Scenic II 1.6 i 16V, Renault Scenic III X-MOD 1.6 dci
Soul
Zarejestrowani

op Czyli jednak zdecydowanie 1.9 dCi 130KM + leniuch? Skrzynia w oglądanym modelu to 5 stopniowa DP0 (raczej innych nie montowali do tego silnika).
Stan licznika to niecałe 190kkm, ale będę sprawdzał z ASO. Bać się automatu w połączeniu z tym silnikiem (wysoki moment obrotowy), czy spokojnie brać, jak wyjdzie, że wszystko dobrze chodzi?
Nigdy nie jeździłem automatem, a już tym bardziej  w połączeni uz silnikiem diesla...wiem, że jest temat o automacie w Scenicu na forum (przeczytałem cały), ale chciałbym potwierdzenia od kogoś, kto obecnie użytkuje takie kombo, pomimo tylu lat, które upłynęło od daty produkcji tych skrzyń Biggrin

wojeek
Zarejestrowani

Z automatem ogólnie mam małe doświadczenie. Tym szwagra zrobiłem kilka tras i jak do mnie, akurat ten automat nie przemawia. Miał też już problemy z tą skrzynią (sc2ph2, 2007 r) i jedną dość kosztowną naprawę.

Renault Scenic I 1.6 i 16V, Renault Scenic II 1.6 i 16V, Renault Scenic III X-MOD 1.6 dci
Soul
Zarejestrowani

op
(19-07-2019, 18:49)wojeek napisał(a): Z automatem ogólnie mam małe doświadczenie. Tym szwagra zrobiłem kilka tras i jak do mnie, akurat ten automat nie przemawia. Miał też już problemy z tą skrzynią (sc2ph2, 2007 r) i jedną dość kosztowną naprawę.

Olej wymieniał w skrzyni, czy może to były wymiany elektrozaworów?

scrabi
Zarejestrowani

Te skrzynie są dość trwałe. Jakoś nie słychać żeby się sypaly. Jedynie co to elektrozawory i olej reszta ok. 5 biegowa to już ok bo w 2.0Pb jest 4 biegowa i tam. To jest już nieporozumienie jak dla mnie. Jeśli wszystko ok to bierz zobaczysz jKa to przyjemność jazda w automacie.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Zawsze do przodu, nigdy do tyłu. Biggrin 
Dostępne Ramki, wlepy i kubki z VI Zlotu, ........Oraz inne Gadżety....
siwusek216
Zarejestrowani

DP0 były 4 stopniowe, SU01 ma 5 stopni ale w sc nie montowali. Upewnij się czy aby napewno jest 5 stopniowa. Ktoś na forum miał 1.9 z DP0

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Soul
Zarejestrowani

op
(19-07-2019, 19:06)scrabi napisał(a): Te skrzynie są dość trwałe. Jakoś nie słychać żeby się sypaly. Jedynie co to elektrozawory i olej reszta ok. 5 biegowa to już ok bo w 2.0Pb jest 4 biegowa i tam. To jest już nieporozumienie jak dla mnie. Jeśli wszystko ok to bierz zobaczysz jKa to przyjemność jazda w automacie.

No właśnie w ofercie jest napisane skrzynia automatyczna 5 biegowa...nie wiem co przez to rozumieć. Czy to 4 biegowa i jeden bieg wsteczny, tak?
No właśnie z tego co czytałem na forum i w internecie, to większość pisze, że tylko olej wymieniać co 30kkm i ewentualnie padają złacza taśm Lock-up oraz te elektrozawory, ogólnie pozytywnie mówią o tych skrzyniach...niestety nie miałem okazji nawet takim autem śmigać, więc nie mam pojęcia jak to jest po przesiadce z manuala Biggrin
No i oczywiście durne pytanie...jak rozumiem nie ma tutaj mowy o kole dwumasowym w tym przypadku, w połączeniu 1.9 dCi i automatu ?? ^^
W tym silniku występuje dwumasa, ale chyba tylko z manualną skrzynia...sorki jeśli zadaje idiotyczne pytanie hehe Biggrin
Trzeba się liczyć z jakimś mega większym spalaniem przy "leniuchu", czy spokojnie te 6-7l/100 na trasie wyciągnę przy prędkościach autostradowych 120-130km/h?

scrabi
Zarejestrowani

(19-07-2019, 19:17)Soul napisał(a):
(19-07-2019, 19:06)scrabi napisał(a): Te skrzynie są dość trwałe. Jakoś nie słychać żeby się sypaly. Jedynie co to elektrozawory i olej reszta ok. 5 biegowa to już ok bo w 2.0Pb jest 4 biegowa i tam. To jest już nieporozumienie jak dla mnie. Jeśli wszystko ok to bierz zobaczysz jKa to przyjemność jazda w automacie.

No właśnie w ofercie jest napisane skrzynia automatyczna 5 biegowa..
No i oczywiście durne pytanie...jak rozumiem nie ma tutaj mowy o kole dwumasowym w tym przypadku, w połączeniu 1.9 dCi i automatu ?? ^^

Dwumasa jest w manualu.... W automacie nie ma mowy o dwumasie...

Zawsze do przodu, nigdy do tyłu. Biggrin 
Dostępne Ramki, wlepy i kubki z VI Zlotu, ........Oraz inne Gadżety....
Soul
Zarejestrowani

op
(19-07-2019, 19:39)scrabi napisał(a):
(19-07-2019, 19:17)Soul napisał(a):

No właśnie w ofercie jest napisane skrzynia automatyczna 5 biegowa..

Dwumasa jest w manualu.... W automacie nie ma mowy o dwumasie...

Hehe, tak jak myślałem..ale wolałem się upewnić :Thumbup Czyli co do samego silnika to pozostaje tylko kwestia interwałów wymiany oleju, sprawdzenie jak się ma turbo, no i test sprawności działania automatu...
W poniedziałek będę oglądał ten wóz, to zobaczymy jak będzie...
Jako laik w temacie automatu, to co sprawdzić na jeździe próbnej, bo za bardzo nie wiem jak ten automat ma się zachowywać. Ma nie szarpać, nie wchodzić na jakieś obroty dziwne?

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości