op
Cześć
napiszę od początku co się działo, może pomoże to znaleźć przyczynę
Mianowicie oddałem auto do warsztatu na wymianę rozrządu, filtru paliwa, oleju i filtra oleju. Po odebraniu auta wyraźnie było słychać pracujący pasek. Telefon do warsztatu - "to pompa od wspomagania tak pracuje". Nie uwierzyłem, oddałem do zrobienia. Przy odbiorze okazało się, że nie pompa a "błąd mechanika". Dźwięk ustał. Ale klima przestała chłodzić. Ponownie telefon - "nic nie robiliśmy przy niej". Pojechałem gdzie indziej, żeby nabić. Klima pełna. Auto podniesione, sprawdzamy. Urwana wtyczka od czujnika ciśnienia gazu klimatyzacji. Więc powrót z kolejną reklamacją. Wtyczkę znaleźli, przylutowali. Odpalam, klima chodzi. Wyjeżdżam - komunikat "Sprawdź wtrysk" i drugi od sprawdzenia spalin. Już nie mam sił na kolejne reklamacje...
Zainwestowałem w moduł diagnostyczny. Dwa błędy:
DF209 Permanentny Czujnik położenia zaworu EGR Zwarcie lub obwód przerwany
DF012 Permanentny Napiecie zasilania czujników 2 Sygnał zewnętrzny poza dolnym limitem
Zawór EGR wymieniony (zamiennik za 500 zł). Podłączam się, nadal te same błędy. Ręce opadają... Sprawdzałem przewód od EGR-a, 1 z 5 pinów ma przejście do masy, reszta nie. Powoli kończą mi się pomysły. Wie ktoś czego szukać? Dokąd idą przewody? Może są uszkodzone i nie mają przejścia, ale nie mam pojęcia gdzie ich szukać dalej...
Z góry dziękuję za pomoc oraz schematy elektryczne do SC II
EDIT: Zapomniałem dodać - klimatyzacja działa, odczyt z czujnika też jest.
napiszę od początku co się działo, może pomoże to znaleźć przyczynę
Mianowicie oddałem auto do warsztatu na wymianę rozrządu, filtru paliwa, oleju i filtra oleju. Po odebraniu auta wyraźnie było słychać pracujący pasek. Telefon do warsztatu - "to pompa od wspomagania tak pracuje". Nie uwierzyłem, oddałem do zrobienia. Przy odbiorze okazało się, że nie pompa a "błąd mechanika". Dźwięk ustał. Ale klima przestała chłodzić. Ponownie telefon - "nic nie robiliśmy przy niej". Pojechałem gdzie indziej, żeby nabić. Klima pełna. Auto podniesione, sprawdzamy. Urwana wtyczka od czujnika ciśnienia gazu klimatyzacji. Więc powrót z kolejną reklamacją. Wtyczkę znaleźli, przylutowali. Odpalam, klima chodzi. Wyjeżdżam - komunikat "Sprawdź wtrysk" i drugi od sprawdzenia spalin. Już nie mam sił na kolejne reklamacje...Zainwestowałem w moduł diagnostyczny. Dwa błędy:
DF209 Permanentny Czujnik położenia zaworu EGR Zwarcie lub obwód przerwany
DF012 Permanentny Napiecie zasilania czujników 2 Sygnał zewnętrzny poza dolnym limitem
Zawór EGR wymieniony (zamiennik za 500 zł). Podłączam się, nadal te same błędy. Ręce opadają... Sprawdzałem przewód od EGR-a, 1 z 5 pinów ma przejście do masy, reszta nie. Powoli kończą mi się pomysły. Wie ktoś czego szukać? Dokąd idą przewody? Może są uszkodzone i nie mają przejścia, ale nie mam pojęcia gdzie ich szukać dalej...
Z góry dziękuję za pomoc oraz schematy elektryczne do SC II

EDIT: Zapomniałem dodać - klimatyzacja działa, odczyt z czujnika też jest.
PunkRock86 napisał 24-07-2021, 21:44:
Zgodnie z regulaminem forum :
pkt. 4. Każdy nowy użytkownik forum, przed założeniem nowego tematu i napisaniu pierwszego
posta, zobowiązany jest do zapoznania się z tym regulaminem, uzupełnienia profilu oraz
przywitania się w dziale http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania" POWITANIA.
Zapraszamy do przywitania się z użytkownikami i dalszego uczestnictwa w życiu www.scenic-forum.pl
Zgodnie z regulaminem forum :
pkt. 4. Każdy nowy użytkownik forum, przed założeniem nowego tematu i napisaniu pierwszego
posta, zobowiązany jest do zapoznania się z tym regulaminem, uzupełnienia profilu oraz
przywitania się w dziale http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania" POWITANIA.
Zapraszamy do przywitania się z użytkownikami i dalszego uczestnictwa w życiu www.scenic-forum.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2021, 21:44 przez PunkRock86.)

![[-]](https://www.scenic-forum.pl/images/revision-scenic/collapse.png)