Brak ciepłego powietrza z nawiewu .

M@R!O 78
Zarejestrowani

op Hej . Od jakiegoś czasu zauważyłem , że nie wieje mi ciepłym powietrzem w kabinie . W sumie nie do kończ , kiedy jadę pona d 100 km / h , to coś grzeje , lecz nie tak jak powinno . Temperatura silnika oscyluje w połowie wskaźnika. Zauważyłem też że włącza się dość często wentylator chłodzenia silnika . Silnik 1,5 . Jakieś podobne przypadki , jakaś diagnoza . Mechanik powiedział , że wymienimy termostat i jak to nie to , to będziemy dalej szukać . Nie uśmiecha mi się wymiana czegoś , co może być czasami być dobre .

Odpowiedz
Patrys4891
Junior Administratorzy

Pierwsze pytanie to czy masz climatronic czy manualne ogrzewanie?
Drugie pytanie to czy rurki idące do nagrzewnicy są obie ciepłe?
Wiatraki się włączają jak silnik się przegrzewa, ale wtedy powinno lecieć gorące powietrze z nawiewów.
Jeżeli termostat jest uszkodzony i cały czas otwarty to by pasowało do słabego ogrzewania, tylko skąd włączający się wiatrak?

obliczone na lukakatorze

Thumbup
Odpowiedz
Piotr-87
Zarejestrowani

Nigdy chyba nie zrozumiem mechaników którzy chcą wymieniać w ciemno termostat skoro łatwo można sprawdzić czy działa. Jeśli węże idące do chłodnicy oraz chłodnica nagrzewają się tak samo jak węże idące do nagrzewnicy to wiadomo że termostat jest cały czas otwarty, natomiast jeśli chłodnica się nie nagrzewa pomimo osiągnięcia wysokiej temperatury płynu to wiadomo że termostat się nie otwiera. Jeśli rurki idące do nagrzewnicy robią się gorące a z nadmuchu nie leci ciepło to może być nagrzewnica zapchana.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Piotr-87 za ten post post:
  • Gieno555
wobli
Zarejestrowani

Poziom płynu chłodniczego w normie? Mi w SII też kiedyś nie grzało bo brakowało ze 2 litry.

Odpowiedz
Gieno555
Zarejestrowani

Jeśli włącza się wiatrak a auto się nie przegrzewa to może być zapowietrzony układ.

Odpowiedz
allchemic69
Zarejestrowani

Witam.
Jeżeli był duży ubytek płynu to może , układ się zapowietrzył. Po wymianie elementów które mają coś wspólnego z płynem nagrzać silnik i ewentualnie dolać płyn.
Ubytki płynu zawsze sprawdzamy na zimnym silniku , a ewentualne dolewki robimy na ciepłym silniku.
Mam nadzieję że jakoś pomogłem.

Odpowiedz
M@R!O 78
Zarejestrowani

op Dziękuję z góry za podpowiedzi , co może dolegać . Tak mam Climatronic , co do sprawdzenia rurek , czy są ciepłe czy nie , hmmm nie za bardzo kumam gdzie jaka idzie itp , ale zerknę dziś , odpalę poczeka m jak się nagrzeją . Czy zapchana nagrzewnica hmmm , nie wiem czym mogła się apchać . miałem jakiś rok temu wymieniony rozrząd, pompę wody i był zalany nowym płynem .

Odpowiedz
Gieno555
Zarejestrowani

@ M@R!O 78 chodzi o węże które idą do nagrzewnicy. Są to węże odchodzące od silnika i wchodzące w grodź auta. Jeśli auto jest rozgrzane to powinny być one ciepłe/gorące na wejściu i wyjściu. W nagrzewnicach są bardzo cienkie kanaliki więc z czasem potrafią się one zapchać.

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

Zapchana nagrzewnica, stojące klapy, słaba pompa wody....

Wysłane z Redmi Note 10 Pro

Odpowiedz
M@R!O 78
Zarejestrowani

op Pompa wody roczna , czy zapchana nagrzewnica , hmmm nie sądzę . Działało do pewnego czasu , przez rok po wymianie pompy płynu , nagle przestało grzać z dnia na dzień .

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości