SCENIC II PH I Wypadanie zapłonu na różnych cylindrach Scenic 2 1.5dci

Rafal_
Zarejestrowani

op Witam wszystkich.
Mam problem z silnikiem 1.5dci 101KM w Scenicu 2 z 2005r.
Wymienione zostały 4 wtryski - po regeneracji, zostały zakodowane i pojawił się problem na jednym z cylindrów - "wypadanie zaplonu 3 cylindra". Przełożyłem wtryskiwacz 3 z 1i błąd poszedł za wtryskiwaczem na cylinder 1. Wtryskiwacz poszedł na sprawdzenie gwarancyjne - wrócił z adnotacją że wszystko jest ok. Założyłem i błąd się już nie pojawił, ale wyskoczył taki sam znowu na trzecim. Zamieniłem wtryskiwacze - tym razem 3 z 4, i błąd znowu przeszedł na 4. Innych błędów brak.
Mam nadzieję że opisałem mój problem zrozumiale...
Podpowie ktoś gdzie szukać przyczyny?
Pzdr

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2023, 15:15 przez Rafal_.)

Odpowiedz
pawlosio
Zarejestrowani

Jeszcze jeden wtryskiwacz do naprawy?

Odpowiedz
Rafal_
Zarejestrowani

op Z tym że wszystkie wtryskiwacze były regenerowane. Problem pojawił się po założeniu - tak jak pisałem najpierw pojawił się na trzecim i po zamianie 3 z 1 poszedł na pierwszy. Po sprawdzeniu przez firme tego który powodował błąd niby jest ok i wrócił do cylindra pierwszego. Teraz z kolei znowu jest błąd wypadania zaplonu na trzecim i po zamianie 3 z 4 wtryskiwaczem poszedł na czwarty.
Wiem wiem masło maślane ale inaczej chyba się nie da napisać

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

Widać regeneracja zrobiona na sztukę

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

Daj do sprawdzenia kolejny wtryskiwacz.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Jurek
Zarejestrowani

To wtryskiwacze Delphi ? Jeśli tak to niestety w nich padają cewki ,też miałem taki po regeneracji który generował błąd obwodu sterowania dopiero po przejechaniu 80 -100 km i niby na maszynie było wszystko dobrze , dopiero po wymianie cewki na nową przejechał z 40 tysięcy i jest Ok .Co ciekawe niektóre zakłady nie uznają gwarancji jeśli awaria polega na utracie rezystancji cewki .

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2023, 19:51 przez Jurek.)

Odpowiedz
Rafal_
Zarejestrowani

op Tak, są to wtryski delphi. Mi po regeneracji nie udało się przejechać nawet jednego kilometra. Ja chyba popełniłem błąd bo wziąłem regenerowane, a swoje zostawiłem - myślałem że będzie szybciej, a wyszlo jak zwykle... i na dobrą sprawę nie wiem jak z tymi cewkami przy wtryskiwaczach. Teraz zastanawiam się czy znowu nie wyciagnać wszystkich i jeszcze raz niech jadą na reklamację - aż do skutku

Odpowiedz
Jurek
Zarejestrowani

Podstawa to sprawdzić swoje pod kątem opiłków , czystość przy montażu nowy filtr odpowietrzyć i pokręcić rozrusznikiem bez podpiętych kostek .Tak jak pisałem zaniosłem na reklamację gość dzwoni za godzinę że wtrysk jest dobry ,więc namówiłem go niech popracuje z godzinę dla pewności najwyżej zapłacę za stracony czas ,po 1,5 godziny dzwoni że cewka jest do wymiany i że miałem rację .Najczęściej regeneracja polega na rozebraniu umyciu w myjce ultradźwiękowej ewentualnie wymiana zaworka rzadziej końcówki a cewka jak ma odpowiednią rezystancję zostaje stara. Koszt samej originalnej cewki to chyba około 150 zł. Myślę że przewody i wtyczki między wtryskiwaczami a sterownikiem silnika sprawdziłeś .

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2023, 21:50 przez Jurek.)

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Jurek za ten post post:
  • pio555
Rafal_
Zarejestrowani

op Wszystko wygląda na sprawne, filterek nowy. Wcześniej nie było żadnych problemów z wędrującym wypadaniem zapłonu. Opiłków raczej też brak, bo jak oddałem jeden na reklamację to byłaby jakaś wzmianka o tym i gwarancji mogliby nie uznać. Zastanawiam się tylko jak to będzie jeśli okazało by się że cewki są uszkodzone? Wtryskiwacze wziąłem zregenerowane a swoje zostawiłem.

Odpowiedz
Jurek
Zarejestrowani

A dlaczego wymieniałeś wtryskiwacze ?

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości