SCENIC II PH I Wymiana taśmy airbag

noidemm
Zarejestrowani

op Witam. Uszkodzeniu uległa taśma Airbag od Scenica 2. Znalazłem filmiki od meganki 2 jak ustawić znaki na 0 przy zakładaniu nowej taśmy lecz do scenica nie mogę namierzyć.

Ta górna pokrywa z białym zwijakiem to wiem że dziurka z czarnej obudowy do dziurki z białymi strzałkami. Ale nie wiem jak ustawić to kółko z 4 dziurkami do tego oczka

Odpowiedz
itek
zobacz na YT https://www.youtube.com/watch?v=cx373ilM9CQ

Odpowiedz
noidemm
Zarejestrowani

op Taśma wymieniona, razczej dobrze nawinąłem. Przed założeniem kierownicy sprawdziłem obroty i jest dobrze wiec sie nie zerwała. Po złożeniu wszystkiego do kupy AIRBAG dalej świeci.

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(05-09-2023, 07:52)noidemm napisał(a): Po złożeniu wszystkiego do kupy AIRBAG dalej świeci.
Trzeba błędy wykasować albo odczekać kilka rozruchów aż system zgasi kontrolkę. Oczywiście o ile to była taśma i jest sprawna.

Odpowiedz
noidemm
Zarejestrowani

op Czyli jest szansa ze sama zgaśnie po paru dopaleniach auta ??
Mam taki interfejs PIC18F25K80 BT v1.5 OBDII
Jakim programem najlepiej się połączyć??

Odpowiedz
noidemm
Zarejestrowani

op Temat do zamknięcia.
Rozebrałem jeszcze raz zwijak, złożyłem na nowo, pozapinałem wtyczki i i kontrolka airbag znikła. Prawdopodobnie nie domknęło się zabezpieczenie od przewodów poduszki.

Odpowiedz
Aragon
Zarejestrowani

Cześć wszystkim,
Dołączam się do tematu, ponieważ za kierownicą słychać szuranie podczas skrecania kierownicą.
Swieci się Check Airbag i Service.
Diagnostyka pokazuje przerwanie w obwodzie elektrycznym.
Pytanie do was czy to może być zwijak czy kostka R2 pod siedzeniem kierowcy?

Dodam że swieci się też check hand brake co by wskazywało na kostkę R2 pod fotelem kierowcy, ale niepokojący jest ten szum za kierownicą przy skrecaniu w obojętnie jakim kierunku. Klakson działa, przyciski przy kierownicy też ok.

Z góry bardzo dziękuję za każdą odpowiedź i pomoc w rozwiązaniu problemu.

Odpowiedz
Proxima
Zarejestrowani

(15-03-2026, 10:17)Aragon napisał(a): Cześć wszystkim,
Dołączam się do tematu, ponieważ za kierownicą słychać szuranie podczas skrecania kierownicą.
Swieci się Check Airbag i Service.
Diagnostyka pokazuje przerwanie w obwodzie elektrycznym.
Pytanie do was czy to może być zwijak czy kostka R2 pod siedzeniem kierowcy?

Dodam że swieci się też check hand brake co by wskazywało na kostkę R2 pod fotelem kierowcy, ale niepokojący jest ten szum za kierownicą przy skrecaniu w obojętnie jakim kierunku. Klakson działa, przyciski przy kierownicy też ok.

Z góry bardzo dziękuję za każdą odpowiedź i pomoc w rozwiązaniu problemu.
Co konkretnie pokazał odczyt błędów? Coś na temat tego hamulca? Moim zdaniem szuranie w kierownicy wskazuje jednak na taśmę. Przyciski i klakson mogą działać, taśma ma kilka ścieżek i nie wszystkie naraz musiał szlag trafić.

Odpowiedz
Aragon
Zarejestrowani

@ Proxima pokazało mi kod błędu DTC: B1007.

Znalazłem taki oto opis błędu:
Cytat:Błąd DTC B1007 w Renault zazwyczaj oznacza problem z obwodem poduszki powietrznej (Airbag), najczęściej powiązany z kurtyną powietrzną pasażera lub ogólnym błędem systemu bezpieczeństwa. Główną przyczyną są zazwyczaj słabe styki, uszkodzona wiązka przewodów pod fotelami lub problem z taśmą kierownicy. Często pomaga poruszenie fotelami lub czyszczenie złączek. 

Kolega mechanik radzi w pierwszej kolejności  szukać w kostkach pod fotelem kierowcy i narazie odpuścić sobie zwijak w kierownicy.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2026, 15:53 przez Aragon.)

Odpowiedz
Proxima
Zarejestrowani

(15-03-2026, 15:53)Aragon napisał(a): @ Proxima pokazało mi kod błędu DTC: B1007.

Kolega mechanik radzi w pierwszej kolejności  szukać w kostkach pod fotelem kierowcy i narazie odpuścić sobie zwijak w kierownicy.

Robiąc diagnostykę warto zapisać sobie treść błędu, a nie sam kod i potem szukać, co on znaczy. Z tego co mi znajduje w sieci, B1007 najprawdopodobniej dotyczy poduszki kierowcy. Co do kolegi, oczywiście fachowca zawsze warto posłuchać i sprawdzić trop - być może pomoże to z hamulcem. Natomiast co do poduszki kierowcy, linie do niej prowadzące nie biegną przez R2, więc efekt jest tu dość wątpliwy - no chyba, że na R2 jest jakieś zwarcie powodujące głębsze problemy w elektryce samochodu, ale wtedy błędów byłoby zapewne znacznie więcej, i znacznie dziwniejszych. W każdym razie powodzenia, wiem jak bardzo irytująca potrafi być niedziałająca poduszka  Kwasny

Czym właściwie była robiona diagnostyka? B1007 nie jest kodem typowym dla Renault, tylko standardowym kodem DTC, co wskazuje na to, że nie było to urządzenie dedykowane do renówek, ani być może nawet dobrze je wspierające.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2026, 16:38 przez Proxima.)

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Proxima za ten post post:
  • Aragon

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości