SCENIC II PH I Nie odpala po umyciu

Eryk 22
Zarejestrowani

op Witam a więc wczoraj umyłem silnik myjką ciśnieniowa w scenicu oczywiście silnik był na chodzie pochodził sobie z pół godziny jeszcze potem i po przestoju około 3h chem odpalić samochód a tu klops auto kręci ale nie odpala w dodatku błąd injection fault otworzyłem maskę poprawiłem wtyczkę od czujnika na rampie wtryskowej już zaczął coś gadać i odpalił pojechałem kawałek i zdechł wziąłem sprężarkę psiknałem w ten czujnik żeby woda wyleciała ale żadnego efektu to nie przyniosło w dodatku dzisiaj auto wogole już nie chciało kręcić i tylko błąd się palił przy próbie uruchomienia w py clipie pokazuję błąd obwodu czujnika sprawdziłem instalacje od czujnika do komputera i jest cała pomyślałem sobie że może w kostce jest zwarcie więc miałem drugą to podłączyłem ją i dalej to samo wkoncu zacząłem zamieniać te 3 kabelki od czujnika miejscami i w jednej konfiguracji ale jest ona niepoprawnie podłączona według starej wtyczki błędu niema auto kręci ale nie odpala. Dodam że jeśli kabelki są podłączone tak jak mają być to ciśnienie pokazuję 250bar jak podłącze inaczej pokazuje 25bar a jak podłącze tak że niema tego błędu to jest około 650bar. I teraz moje pytanie brzmi czy to wina faktycznie tego czujnika? Czy szukać gdzies indziej? Ręce opadają

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(13-09-2023, 20:30)Eryk 22 napisał(a): wczoraj umyłem silnik myjką ciśnieniowa
Silniki nie lubią takiego mycia.

(13-09-2023, 20:30)Eryk 22 napisał(a): w dodatku dzisiaj auto wogole już nie chciało kręcić
To raczej nie ma nic wspólnego z czujnikiem ciśnienia paliwa.

Czyżbyś zalał moduły elektryczne?

Odpowiedz
Eryk 22
Zarejestrowani

op Wiem że silniki nie lubią nie lubią takiego mycia. Niema opcji żebym zalał jakieś moduły. Pozreszta napisałem o co chodzi z tym czujnikiem i raczej ma coś wspólnego

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

@ wojteks czy Ty musisz wszędzie odpowiadać na posty użytkowników? W większości, są to odpowiedzi nic nie wnoszące, a tylko pouczające lub całkowicie opowiadające głupoty. Strach lodówkę otwierać......

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
[-] 3 użytkowników postawiło piwo użytkownikowi twilk7 za ten post post:
  • Roming, Vapor, wisla9110
Eryk 22
Zarejestrowani

op
(14-09-2023, 06:07)twilk7 napisał(a): @ wojteks czy Ty musisz wszędzie odpowiadać na posty użytkowników? W większości, są to odpowiedzi nic nie wnoszące, a tylko pouczające lub całkowicie opowiadające głupoty. Strach lodówkę otwierać......

Trochę racji masz myślałem, że może ktoś naprowadzi mnie na jakiś trop a nie poucza pozreszta nie jeden silnik już umyłem i wszystko grało a przyszłość będę już wiedział żeby wogole go nie myć myjką ciśnieniowa albo żeby bardziej uważać człowiek uczy się na błędach ?

Odpowiedz
pawlosio
Zarejestrowani

Przy cewkach masz sucho? Przy świecach? Sprawdź czy iskrę daje na każdej swiecy

Odpowiedz
Eryk 22
Zarejestrowani

op
(14-09-2023, 09:01)pawlosio napisał(a): Przy  cewkach masz sucho? Przy świecach? Sprawdź czy iskrę daje na każdej swiecy

To diesel 1.9 dCi 120km

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

Czujnik świruje. 650 bar przy uruchamianiu to stanowczo za dużo, około 300 bar jest OK.

Odpowiedz
Jurek
Zarejestrowani

Na początek daj mu spokojnie wyschnąć z otwartą maską ,najlepiej dzień na słońcu ,przewody podłącz jak należy .Na 90 % woda gdzieś w przewodach lub wtyczkach. Ewentualnie zrób nowe przewody od sterownika do czujnika .

Odpowiedz
Eryk 22
Zarejestrowani

op
(14-09-2023, 09:52)Jurek napisał(a): Na początek daj mu spokojnie wyschnąć z otwartą maską ,najlepiej dzień na słońcu ,przewody podłącz jak należy .Na 90 % woda gdzieś w przewodach lub wtyczkach. Ewentualnie zrób nowe przewody od sterownika do czujnika .

Schnie już sobie 2 dzień dzisiaj, przewody ogólnie wyciągłem z tego peszla i są całe zastanawiałem się właśnie czy nie uciąć ich koło sterownika i puścić inne no ale skoro są na wierzchu i są całe to co to zmieni miedź w kablach nie jest czarna więc jest okej

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości