Zmiana EDC na manual .

Corroner
Zarejestrowani

op Cześć. Czy zmieniał ktoś w Scenicu III  1.5dci  
skrzynię EDC(dc4) na manual ? 
Był tu już wątek że teoretycznie bez problemów ale słyszałem że mogą pozostać błędy nie do usunięcia dlatego chciałbym wiedzieć jak to praktycznie wygląda . 
Może ktoś posiada taką wiedzę ? 
Jeszcze jedno pytanie odnośnie działania samej skrzyni lub dwumasy 
Czy grzechotanie przy zmianie biegów to standard czy świadczy o zużyciu koła dwumasowego lub sprzęgła ? 
Pozdrawiam .

Odpowiedz
Oktawiusz
Zarejestrowani

(28-04-2024, 17:08)Corroner napisał(a): Cześć. Czy zmieniał ktoś w Scenicu III  1.5dci  
skrzynię EDC(dc4) na manual ? 
Był tu już wątek że teoretycznie bez problemów ale słyszałem że mogą pozostać błędy nie do usunięcia dlatego chciałbym wiedzieć jak to praktycznie wygląda . 
Może ktoś posiada taką wiedzę ? 
Jeszcze jedno pytanie odnośnie działania samej skrzyni lub dwumasy 
Czy grzechotanie przy zmianie biegów to standard czy świadczy o zużyciu koła dwumasowego lub sprzęgła ? 
Pozdrawiam .

Elektronicznie robliwe ale nie bez przeszkód. Zmian w konfiguracji będzie dużo. Możliwe, że też wymiana sterownika silnika (wysoce prawdopodobne).
BTW dziwią mnie pomysły na takie downgrade'y.

RenGarage :: Zmiany konfiguracji :: Aktywacje :: Adaptacje :: TPMS :: Sterowniki :: Airbag :: Radia ::
Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Oktawiusz za ten post post:
  • Corroner
Corroner
Zarejestrowani

op Cześć. Poraża koszt sprzęgła, razem z dwumasą to wydatek 5500- 6000 .
Do tego robocizna minimum 2000 .
Wymiana na manual z nowym kompletem sprzęgła to około 4000 .
Jest opcja sprzedać i kupić w manualu tylko wtedy cena sprzedaży nie będzie atrakcyjna .
Poprostu szukam rozwiązania . ?

Odpowiedz
Binio
Zarejestrowani

Nie wiem w jakim stanie masz to auto, na ile dbasz i jesteś z niego zadowolony, szczególnie z automatu.
Sam posiadam dp0 w sc2 i czasem przychodzi mi myśl, co zrobię jak klęknie...z tego co wiem, to u mnie wymiana na manul jakoś zawiła i brak też chętnych jak coś.

Jak spojrzeć na wątek @Pogromca , to kupić auto łatwo nie jest.
W manualu też wymiana sprzęgła i dwumasy swoje kosztuje z tego co wiem

Sc1ph2 wciąż w użytku. Młodsze pokolenie wzięło w obroty 
Odpowiedz
Corroner
Zarejestrowani

op Wszystko kosztuje tyle że cena zestawu sprzęgła do manualu nie jest tak chora jak w przypadku EDC .
Na razie szukam informacji .
Rozumiem że to sprzęgło jest złożone i nie ma zamiennika , trwałość na około 200 tyś super , pod warunkiem że nie puszczą uszczelniacze w skrzyni , takie za 50zł , bo jak puszczą to sprzęgła się spalą i pozamiatane .
Alternatywa wymiany na manual daje taki komfort że nie myślisz czy wskoczysz nagle na minimum 8 tyś za wymianę sprzęgła czy nie .
Myślę że każdy jeżdżąc autem do pracy i spowrotem stara się w nie inwestować więcej niż potrzeba .

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Corroner za ten post post:
  • Binio
Binio
Zarejestrowani

Hmm, czyli nie do końca udana konstrukcja i faktycznie dość duża przypadkowość

Dobrej decyzji życzę

Odpowiedz
Corroner
Zarejestrowani

op Lubię automaty i uważam że sama skrzynia , jej praca jest całkiem spoko . Natomiast ciągle mam z tyłu głowy , a co jak puści uszczelniacz ?

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(29-04-2024, 17:54)Corroner napisał(a): a co jak puści uszczelniacz ?
Wtedy będziesz się martwił albo odrazu sprzedaj to i kup z manualem.

A co do możliwych usterek to sterowniki też czasem padają (wymiana około 4000+)

Odpowiedz
Binio
Zarejestrowani

(29-04-2024, 17:54)Corroner napisał(a): Lubię automaty i uważam że sama skrzynia  , jej praca jest całkiem spoko . Natomiast ciągle mam z tyłu głowy , a co jak puści uszczelniacz ?

Ale moment

To na razie skrzynia działa bez zarzutu ?

Odpowiedz
user64
Lubisz automaty i masz auto z automatem, ale zastanawiasz się jak wymienić na manual, którego nie chcesz, ale wolisz bo tańszy, jednocześnie lubisz automat, ale jak puści uszczelniacz....
Chyba sam przyznasz, że trochę zagmatwałeś, albo inaczej. Chcesz manula bo tańszy i chcesz automat bo lubisz. No to może kup drugie auto z manualem,?

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości