Czy przegub jest wymieniałny czy trzeba cala polos wymieniać. Przy skręcaniu nie tryka. Chodzi o krotka stronę lewą silnika.
A może to nie przegub?? Co to może jeszcze stukac. Na szarpakach nic nienwychodzi.
SCENIC II PH I Stukajacy przegub podczas ruszania
|
op
Witam. Grand Scenic 2 z silnikiem 2.0 16v podczas ruszania i hamowania silnikiem wali przegub. Podczas jazdy po dołach tez go słychać. Jak podeprę łom i ramę i go usztywnie plukanie zanika.
Czy przegub jest wymieniałny czy trzeba cala polos wymieniać. Przy skręcaniu nie tryka. Chodzi o krotka stronę lewą silnika. A może to nie przegub?? Co to może jeszcze stukac. Na szarpakach nic nienwychodzi.
Przegub stuka podczas jazdy po dołach?
Jakoś mało prawdopodobne Przeguby stukają podczas naprężenia zazwyczaj gdy samochód rusza
op
Stuk jest przy ruszaniu jak silnik wykonuje ruch, przy hamowaniu silnikiem. Zawieszenie już paru fachowców patrzyło i jest ok. Nawet jak auto się podniesie na podnośniku i szybko puści sprzęgło to też wali.
https://youtube.com/shorts/eSQtde3RB2A?s...2M5uLMakjL (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2025, 13:45 przez noidemm.)
To przegub ? Jakoś mi ten dźwięk nie pasuje do przegubu. Brzmi i wygląda jak by coś tam miało mega luz - łożysko, sworzeń ? Albo podpora półosi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2025, 15:04 przez PunkRock86.) Żłopię browar, jaram szlugi,nie ma na mnie żadnej siły. Byłem punkiem, jestem punkiem, będę punkiem do mogiły.
Przy wejściu do skrzyni na półosi jest taka tuleja - jakby przedłużenie półosi. Stawiam na to. U mnie to stuka od 5 lat. Słychać na skręconych kołach, ale to nie jest przegub. U mnie. U Ciebie mogę tylko przypuszczać, że może to być to samo.
Moim zdaniem zaraz odpadnie koło , drgania nie przenoszą się na nadwozie ? Poduszki silnika ? Nie telepie się wtedy tłumik ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2025, 20:22 przez Jurek.) (03-03-2025, 20:22)Jurek napisał(a): Moim zdaniem zaraz odpadnie koło , drgania nie przenoszą się na nadwozie ? Poduszki silnika ? Nie telepie się wtedy tłumik ? No ewidentnie widać tu jakiś mega luz. Żłopię browar, jaram szlugi,nie ma na mnie żadnej siły. Byłem punkiem, jestem punkiem, będę punkiem do mogiły. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości