SCENIC II PH I Klima działa jak chce

Jakub.K
Zarejestrowani

op Witam mam problem z klimatyzacją włącza się kiedy chce czasem odrazu po urochomieniu samochodu czasem wgl się nie włączy no po prostu żyje swoim życiem nabita jest i szczelna też jest i wyświetla się błąd 
DF049-obwód czujnika czynnika chłodniczego, napięcie poza granicami tolerancji. 
Może by ktoś wiedział jak to naprawić bardzo bym prosił o pomoc…

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

Przecież masz podane na tacy. Opis błędu wskazuje problem. Jeżeli przewody do nieuszkodzone, piny w kostce nie są luźne lub zaśniedziałe, to należy wymienić czujnik ciśnienia.

Wysłane z Redmi 13

Odpowiedz
maryann
Zarejestrowani

Witajcie ! Kiedy było chłodniej, było w porządku. Teraz, kiedy jest koło +25stC klima działa na dwa stopnie- tzn przez jakiś czas działa bardzo dobrze, na maksa i jest tak przez kilkadziesiąt minut. Potem przez jakąś godzinę-dwie działa jakby na pół gwizdka, ledwie wystarczy. I działo się tak w zeszłe wakacje jak i w te. Nic z tym nie robiłem.
O co jej chodzi- czy to jakiś taki tryb, program(przeciążeniowy??) - czy coś się psuje i dlatego czasem nie ma mocy? Około dwa lata temu wymieniłem sprężarkę na używaną(trochę ją słychać, ale majster ocenił że dobra), chłodnicę i parownik z rurkami(nowe). Czynnik jest.

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

Czyżby zamarzał parownik i nadmuch siadał?

Odpowiedz
maryann
Zarejestrowani

Nie wiem, nie jestem mechanikiem tylko kierowcą. Pasowało by, bo nadmuch też jakby wtedy słabszy. Co zatem z tym zrobić?

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

Na początek serwis klimy, odessanie czynnika, uzupełnienie do fabrycznej ilości (na maszynie ze sprawną i prawidłowo skonfigurowaną wagą do czynnika.

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

(01-07-2025, 16:22)wojteks napisał(a): Na początek serwis klimy, odessanie czynnika, uzupełnienie do fabrycznej ilości (na maszynie ze sprawną i prawidłowo skonfigurowaną wagą do czynnika.

Albo z obsługą, która potrafi precyzyjnie zdiagnozować wskazania manometrów, biorąc pod uwagę temperaturę otoczenia.

Wysłane z Redmi 13

Odpowiedz
user64
A najlepiej z jednym i drugim. Chyba? Biggrin
Także kolego, do serwisu klimy i po sprawie będzie.

Odpowiedz
maryann
Zarejestrowani

Dzięki za rady, bo myślałem, że to jakaś "mechaniczna" sprawa. Może go być za dużo?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-07-2025, 17:47 przez maryann.)

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(01-07-2025, 17:47)maryann napisał(a): Może go być za dużo?
Zapewne jest za mało ale historia zna różne przypadki.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości