Rozładowujący się akumulator

Grzesiek80
Zarejestrowani

op Scenic 1.6 DCI 130 (2014r) rozładowuje akumulator. Po 36 godzinach postoju nie da się odpalić auta.
Pobór gdy wszystko jest wyłączone i auto zamknięte - ok. 3A. Pomiar przybliżony miernikiem cęgowym DC na głównym przewodzie zasilającym.
Jak namierzyć złodzieja prądu?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-08-2025, 17:57 przez Grzesiek80.)

Odpowiedz
Pawski
Zarejestrowani

(08-08-2025, 17:57)Grzesiek80 napisał(a): Scenic 1.6 DCI 130 (2014r) rozładowuje akumulator. Po 36 godzinach postoju nie da się odpalić auta.
Pobór gdy wszystko jest wyłączone i auto zamknięte - ok. 3A. Pomiar przybliżony miernikiem cęgowym DC na głównym przewodzie zasilającym.
Jak namierzyć złodzieja prądu?
W moim przypadku złodziejem była woda pod podłogą, która dostała się tam bo miałem zablokowane odpływy w podszybiu.
Pod dywanem kierowcy przy progu na kostkach elektrycznych miałem zwarcie.

Może przyda się takie info.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego CPH2211 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
rafal18031988
Zarejestrowani

3a to sporo. Niestety zdalnie tego ile znajdziemy . Trzeba szukać, odłączaj po kolei kostki i będziesz widział kiedy zejdzie prąd.

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

Żmudna i czasochłonna praca. Wyjmuj po kolei bezpieczniki.

Wysłane z Redmi 13

Odpowiedz
Grzesiek80
Zarejestrowani

op Jak dostać się do wiązek idących z lewej strony po podłodze?
Widzę, że trzeba zdjąć plastikowe maskownice i dźwignię otwierania klapy komory silnika.
Wszystko jest na spinki i wcisk? Jak zdjąć klamke do otwierania klapy przedniej? I nic nie połamać.

Odpowiedz
Grzesiek80
Zarejestrowani

op Finalnie musiałem wymienić akumulator na nowy i problem ustąpił.
Za wcześnie mierzyłem prąd - trzeba było poczekać przynajmniej 15 minut po zgaśnięciu wszystkiego.

Teraz inny problem:
po próbie odpalenia na słabym aku (rozrusznik nie zakrecił, wszystko zgasło) - zaświecił się kluczyk i pomarańczowy pogrubiony napis "Wymagany przegląd" i tak już zostało nawet po wymianie aku.

Czy w przypadku zaniku napięcia kasują się dane dotyczące interwałów przeglądu? Da się w takim przypadku wyłączyć "kluczyk" i napis bez diagnostyki komputerowej? Auto było w maju w serwisie na wymianie oleju i miało resetowane interwały clip-em.

Odpowiedz
Grzesiek80
Zarejestrowani

op Ok przy wyłączonym silniku kombinując przyciskami góra dół na dźwigni wycieraczek udało się ustawić nowe interwały i kluczyk już się nie świeci.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości