Scenic III 2011 1.4tce

darkside_84
Zarejestrowani

op Witam Wszystkich!

Pierwszy post i od razu z grubej rury (chociaż mam nadzieję że nie). Mój świeży nabytek Grand Scenic III 1.4tce 2011 sprawił mnie i kilku mechanikom nie lada problem.
Sprawa wygląda następująco. Po przejechaniu kilkunastu lub kilkudziesięciu kilometrów, w kabinie czuć zapach spalenizny (olej, plastik, nie jestem w stanie określić). Czasami, bardzo rzadko pojawia się dymek. Dzieje się to TYLKO przy hamowaniu i zatrzymaniu samochodu, ale tylko raz. Po ponownym ruszeniu i kolejnym zatrzymaniu smrodu nie ma, do następnego dnia i następnej jazdy. Podczas jazdy nic nie czuć. Wygląda to na nieszczelność i wyciek oleju lub płynu chłodniczego na rozgrzane elementy silnika lub układu wydechowego, które ulegają wypaleniu. Problem w tym, że brak widocznych śladów wycieków. Po kilku tzw. konsultacjach i oględzinach oraz brakiem ostatecznej diagnozy, zapadł wyrok - uszczelka pod głowicą. Tylko pytanie - skąd zapach spalenizny? Na silniku nie widać zacieków.
Samochód jeździ bez zastrzeżeń, dynamika bez zarzutu, nawet po montażu LPG (a tak, zamontowany LPG BRC). Zaznaczam, że problem występował przed zamontowaniem instalacji.
Jakieś pomysły? Na forum nie spotkałem się z podobnym problemem.

Pozdrawiam

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-04-2019, 22:01 przez darkside_84.)

Odpowiedz
Zenit
Zarejestrowani

A patrzyłeś czy ubywa płynu chłodniczego w zbiorniku wyrównawczym? Skąd ta diagnoza z uszczelką od razu?

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
michaldck
Zarejestrowani

Raz jak wyżej, popatrz, czy płynu nie ubywa, dwa przyobserwuj węże, które gazownik zamontował - w miejscu przecięcia przeciekają i płyn chłodniczy ucieka z instalacji (kapie na skrzynie, blok silnika etc.). Tam gdzie węże były cięte, może pojawić się osad z płynu chłodniczego -> ciekną, jak skapią to śmierdzą.

Też tak miałem Biggrin

Lubię mojego Scenica Biggrin
Wydrze wydrzę wydrze wydrze wydrze wydrzę.
Odpowiedz
Laros
Zarejestrowani

Ja podobne objawy mam w MIII 1.4 TCe, przepuszcza uszczelka w tej krótkiej rurze na odcinku turbina->intercooler i olej z osiadającej tam mgiełki lubi kapnąć na osłonę kolektora wydechowego. Czuć to w zasadzie tylko po dynamicznej jeździe i zatrzymaniu się np. na światłach. Nie wykluczone, że turbo też już troszkę przepuszcza i dlatego zbiera się tam więcej oleju niż powinno.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-06-2020, 21:07 przez pio555.)

Odpowiedz
darkside_84
Zarejestrowani

op Płynu nie ubywa. Po montażu LPG uciekł cały płyn, ale to ze względu na źle zabudowany trójnik. Po naprawie bez problemu. Natomiast problem smrodu zaczął się przed montażem instalacji LPG. Diagnoza dotycząca usterki została postawiona na podstawie testu CO2. Nie byłem przy teście, natomiast widziałem efekt. Kolor z niebieskiego nieznacznie się zmienił, ale nie był zielony. Mechanik pewności też nie ma. A zaczynać szukania usterki od uszczelki głowicy i nie mieć pewności co do efektu wolałbym uniknąć. Dość duże koszty. Poza tym jeżeli to jest uszczelka, skąd bierze się smród i dymek. Gdzieś powinno być widać wyciek. Na razie sprawdzę wersję kolegi Larosa. Dziękuje wszystkim za informacje.
P.S Mając na myśli że płynu nie ubywa, chodziło mi o ilości widoczne gołym okiem.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-04-2019, 10:02 przez darkside_84.)

Odpowiedz
Mateusz 85
Zarejestrowani

Do darkside_84
Mam dokładnie taki sam problem. Mam ogromną prośbę - bardzo byś mi pomógł, gdybyś opisał, co było przyczyną awarii i jak ją rozwiązałeś?
PunkRock86 napisał 02-09-2019, 09:36:
Zgodnie z regulaminem forum :

pkt. 4. Każdy nowy użytkownik forum, przed założeniem nowego tematu i napisaniu pierwszego
posta, zobowiązany jest do zapoznania się z tym regulaminem, uzupełnienia profilu oraz
przywitania się w dziale http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania" POWITANIA.

Zapraszamy do przywitania się z użytkownikami i dalszego uczestnictwa w życiu www.scenic-forum.pl

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-2019, 09:36 przez PunkRock86.)

Odpowiedz
darkside_84
Zarejestrowani

op Witam,
Trochę to zajęło, ale problem rozwiązany. Od marca samochód śmiga bez zarzutu. Niestety to była pęknięta tuleja na 2 cylindrze. Wiele diagnoz, wiele gdybań, wymieniona UPG w maju zeszłego roku, brak uszkodzeń na bloku silnika, a płynu jednak ubywało z układu chłodzenia. Problem był w spalinach dostających się do niego i sztucznie podnoszących jego poziom. 4 miesiące jazdy, niby wszystko gra, a tu kolejna awaria. Znowu strzeliła UPG. Tym razem jednak pęknięcie na tulei było widoczne. No to remoncik... Gruby. Poszukałem, popytałem, znajomy mechanik zabrał się za robotę. 4 tuleje wymienione (o dziwo cały koszt 1400 pln za wymianę wszystkich tulei), silnik skręcony i samochód jak nowy. Jednym słowem problem trudny do zdiagnozowania, tyle co przeszedłem to nikomu nie życzę...

Odpowiedz
[-] 2 użytkowników postawiło piwo użytkownikowi darkside_84 za ten post post:
  • Brzydal, GrantElegant
Neonixos666
Zarejestrowani

To już nie pierwsza tuleja w 1.4 TCe...

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

(05-06-2020, 19:18)Neonixos666 napisał(a): To już nie pierwsza tuleja w 1.4 TCe...
i nie ostatnia...niestety ten silnik to shit...i nikt mi nie wmóei e jest ianczej
ostatnio mój znajomy "popłynął" na 11tyś bo "przy okazji" UPG pękł blok

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
Neonixos666
Zarejestrowani

u to ładnie szarpnęło po kieszeni a mówią że to diesle takie kosztowne są :P

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości